Elnaz Rekabi

Dukket opp

Den iranske fjellklatreren Elnaz Rekabi (33) ankom Iran i natt, ifølge flere medier.

HYLLES: Den iranske kvinnen Elnaz Rekabi hylles for dristig valg. Video: @IranIntl_En / twitter Vis mer
Publisert

Den iranske fjellklatrere Elnaz Rekabi, som i helga deltok i den asiatiske turneringen i klatring i Seoul i Sør-Korea, uten å bære hijab, ankom i natt flyplassen i Teheran i Iran.

Det melder nyhetsbyrået AP.

I en video som sirkulerer på Twitter kan man se en stor folkemasse omringe en bil hvor Rekabi angivelig skal sitte inne i. Menneskene rundt jubler og hyller den iranske kvinnen med applaus.

Også BBC Persian Service har publisert en versjon av videoen på Twitter, med teksten, «Mange mennesker i Iran dro til Imam Khomeini flyplass for å ønske Elnaz Rekabi velkommen».

Etter klatrekonkurransen i Sør-Korea ble 33-åringen meldt savnet, men hun ga lyd fra seg på Instagram i går i et innlegg, hvor hun angivelig la seg flat etter hendelsen med hijaben.

- Jeg ber om unnskyldning for at jeg gjorde det iranske folket bekymret. Nå reiser jeg tilbake med resten av laget, skrev hun.

Under søndagens konkurranse i Sør-Korea hadde Rekabi bare et svart pannebånd på hodet. Håret var satt opp i en hestehale. Videre hadde hun en hvit T-skjorte med det iranske flagget på.

Det har blitt spekulert i at Rekabi vil bli arrestert når hun lander i Iran. Det går mot loven i Iran å konkurrere uten hijab. Den sier at kvinner skal bære hijab under idrett. Det er usikkert hva som vil skje videre med 33-åringen.

Oppmerksomheten rundt Rekabi skjer etter ei tid med store opptøyer i Iran etter dødsfallet til Masha Amini, som mistet livet etter å ha blitt arrestert av Irans moralpoliti for ikke å ha dekket håret godt nok til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer