Norsk kvinnelangrenn

Dum svensk melding

Ingen grunn til å avskrive norske skijenter.

MER ENN BRA NOK: Heidi Weng er tilbake i teten internasjonalt på et norsk jentelag som er mer enn bra nok. Her ser hun tilbake på karrieren. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer
Publisert

RETT før gårsdagens 10km på Lillehammer sendte en av skihistoriens flotteste løpere, en ganske så ureflektert melding til norsk kvinnelangrenn:

- Jeg tror du kan sammenlikne situasjonen i Norge på damesiden nå med situasjonen på herresiden i Sverige da Marcus Hellner sluttet, sa Johan Olsson til Dagbladet, og minnet om hvor fort Sverige forsvant fra teten i internasjonal langrenn da både han, raske Hellner og den klassiske stilløper Anders Södergren avsluttet karrieren:

  • Da ble Sverige plutselig sjanseløse mot Norge og Russland, vant ingen medaljer og var langt unna de beste i verdenscupen.

Dette var i sannhet en «mørk svensk beskjed» til de norske skijentene.

Men den stemte ikke med virkeligheten.

SOM ekspert på svensk Viasat, tidligere landslagstrener og med et av historiens mest imponerende VM-gull på ski, har Johan Olsson all grunn til å kjenne denne virkeligheten.

Kanskje lot han seg bare rive med av den skadefryden som har preget deler av svenske sportsmedier etter at Therese Johaug la opp sist vår. Denne vinteren ble ikke norske skijenter levnet noen sjanser hos naboen.

En kommentator ble tilnærmet lyrisk bare ved tanken på at all den plagsomme norske dominansen var forsvunnet:

- En ny tid er her, skrev Expressens Thomas Petterson for fjorten dager siden:

- Hva det innebærer? At det svenske kvinnelandslaget må finne seg en ny erkerival. For den gamle duger ikke lenger, fortsatte han, og slo bombastisk fast:

- Dere er ganske enkelt for dårlige Norge!

DENNE svenske-spådommen ble publisert før verdenscupstarten i Ruka, og var utdatert fra første renn og første norske pallplass. To uker seinere er den bare enda en platt oppskrivning av den ofte trøttende nabofeiden mellom Sverige og Norge.

For i går kom det enda en pallplass etter Heidi Wengs flotte avslutning på tredjerunden. Men først og fremst kom det et tydelig tegn på at norsk kvinnelangrenn totalt står seg bra etter Johaug-exiten:

På kort tid har skijentene fått trent fram et jevnt og godt lag som hittil har vært nær toppen i hvert eneste verdenscuprenn.

DA er det lite som minner om en bekmørk krise, selv om enkelte svenske journalister fortsatt forbeholder seg retten til å skrive i sin egen skiverden:

- Dette er et tegn på at Norge ikke er Norge lenger. Dette var en tredjeplass på hjemmebane, og de går jo bananas av glede. Stormakten er i spill, ertet kommentatoren Thomas Petterson på Expressen-TV etter Heidi Wengs jublende feiring av dagen foran en utmattet Ebba Andersson liggende i målområdet.

Det med slutten på den norske stormaktstida i kvinnelangrenn, har Pettersson selvsagt rett i.

Men sånt er ikke så mye å erte med.

En jevnere konkurranse er bra for oss alle, og så visst ikke noe stort norsk problem.

-

FOR det den mer analytiske storløperen Johan Olsson ikke tok med seg i sin sammenlikning av svensk og norsk langrenn i Dagbladet, er forskjellen i nasjonal tradisjon.

Der svensk langrenn i tiår er blitt svekket gjennom fraflytting fra distriktene og den pågående klimaendringen, har norsk langrenn foreløpig klart å holde en bred lokal rekruttering.

Denne rekrutteringen er selvsagt truet gjennom mindre snø rundt store skibyer som for eksempel Oslo og Drammen, men den negative utviklingen er ikke kommet så langt som i Sverige der de folkerike områdene rundt Stockholm og i sørøst for lengst har mistet langrenn som folkelig hverdagskultur.

SELVSAGT er det grunn til å ettergå kritisk hva som har skjedd med rekrutteringen helt i toppen i norsk kvinnelangrenn mens vi lenge var alene på toppen etter vinter OL 2010.

- Norsk toppidrett har vært elendig på kvinnesiden. Det er mange medaljer å hente der, sa kunnskapsrike tidligere langrennsløperen Øyvind Sandbakk da han i høst la fram en grundig rapport om denne svikten i sin egen sport.

Sandbakk ledet en ekspertgruppe der også Therese Johaug var med, og rapporten hadde konkrete forslag om hvordan styrke jentesida.

Men han var også sann i framstillingen av virkeligheten:

- Dette er ingen krise, påpekte han den høstdagen.

Og det er viktig å få med seg.

FOR der beste svenske herreløper ble nummer 30 i verdenscupen sammenlagt midt i de verste kriseåra deres, er det Tiril Udnæs Weng som nå leder verdenscupen for kvinner.

Den ledelsen forsvarer hun neppe gjennom sesongen, men framgangen også blant de yngre på det norske kvinnelaget er ikke til å ta feil av. Den er kommet fort:

- Det som er urovekkende på kvinnesiden er at det er blitt lenger opp til de beste og opp til verdenseliten, advarte den samme sindige Sandbakk da han la fram rapporten.

To måneder seinere har en av de ganske unge på det norske kvinnelaget allerede tatt det spranget.

DEN framgangen er i hvert fall mer enn bra nok for sporten som helhet. Internasjonal kvinnelangrenn trives godt uten Therese Johaug. I de ganske lette løypene på Lillehammer var herlig kjempende Jessie Diggins best foran tyske Katharina Hennig.

Det kan like gjerne bli sånn i Planica-VM også. Der får kanskje ikke Frida Karlsson og Ebba Andersson alle de lange motbakkene de trenger for å ha full effekt av den store oksygenkapasiteten sin.

I hvert fall ikke på alle distansene.

savner et helt dominerende Norge. Den dominansen er der blant gutta med 9 norske blant de 10 beste. Den tiende løperen var til og med den britiske veteranen Andrew Musgrave som jo har hatt hele utviklingen sin som langrennsløper i det norske miljøet.

For oss er det gøy at en 22-årige rekruttløper fra Oslo østkant sensasjonelt går fra alle eliteløperne. Rustad-gutten Iver Tildheim Andersen bekrefter igjen hvor sterk etterveksten er i norsk herrelangrenn med stadig nye navn inn i verdenseliten.

Problemet er bare at denne lille skiverdenen virker enda mindre med så mye norsk i toppen.

Og det er det eneste som minner om krise for norsk langrenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer