Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dumaen vil boikotte OL

Den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, mener at Sarah Hughes ikke skulle hatt denne gullmedaljen. Nå ber de utøverne boikotte avslutnignsseremonien. President Putin er enig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

IOC-presidenten: - Håper på sunn fornuft

President Putin: - Vi er ydmyket og ranet av råtne avtaler.

Russlands nasjonalforsamling, Dumaen, gikk i dag enstemmig inn for at landet skal boikotte avslutningsseremonien i OL.

Med stemmetallet 417-0 gikk representantene inn for boikott av seremonien dersom Den internasjonale olympiske komité (IOK) ikke klarer å rettferdiggjøre utelukkelsen av Russland fra kvinnestafetten i langrenn.

Avstemningen kom i stand etter at president Vladimir Putin tidligere fredag kritiserte Russlands olympiske komité og IOK-medlemmer for å ha inntatt en for passiv holdning til partisk dømming i vinterlekene.

- Representanter for andre land som ikke er like hardt rammet av partisk dømming har likevel vært mer aktive, sa Putin.

Han tenkte sannsynligvis på canadierne som gjennom stort press klarte å gi sine bortdømte kunstløpere gullmedaljer.

Putin støtter boikotten

Putins kritikk går nok på de russiske idrettsledernes holdning i første del av lekene. Torsdag var de alt annet enn passive da de innkalte til pressekonferanse og truet med å trekke seg fra resten av OL.

Presidenten har ifølge troppens talsmann hatt en rekke telefonsamtaler med landets OL-president Leonid Tygatsjev og andre russiske ledere under lekene. Torsdag kveld ga han Tygatsjev beskjed om at troppen likevel ikke skal trekke seg fra de resterende øvelsene.

Sergej Jastrzjembskij, som er talsmann for presidenten, sa at han støtter Dumaens avgjørelse, men advarte mot fullstendig boikott av de resterende øvelsene i Salt Lake City.

- Det ville straffe utøvere som har trenet i fire år for OL-deltakelse, sa han.

- Men Dumaen har handlet korrekt, og jeg synes også at Russlands delegasjon ikke bør delta under avslutningsseremonien, sa han til det russiske nyhetsbyrået Interfaks.

Her er øvelsene russerne føler seg lurt i:


  • 10. februar rystes kunstløpene i Salt Lake av noe som har blitt karakterisert som en dommerskandale. Det russiske paret Anton Sikharulidze og Jelena Beresjnaja ble kontroversielt dømt foran det canadiske paret Jamie Sale og David Pelletier, og historier om press på dommerne fikk IOC sammen med det internasjonale kunstløpsforbundet til å dele ut to gullmedaljer. Russerne måtte dele gullet med de opprinnelige toerne fra Canada.
  • Dagen etter mener russerne at deres fremste gullhåp i skiskyting, Pavel Rostovtsev, fikk vinnersjansene på 20 kilometeren ødelagt da helsepersonellet tappet ham for blod rett før start. Grunnen til blodtappinga var den samme helsesjekken som satte det russiske kvinnelaget utenfor stafetten i går. Russland mener altså at Rostovtsev ble tappet for mer blod enn de andre, og at det svekket ham.
  • Den russiske freestyle-hopperen Olga Koroleva endte på en fjerdeplass etter et perfekt hopp i finaleomgangen. Russerinnen ledet etter første omgang, og russerne mener Koroleva ble bortdømt.
  • I hockey-kvartfinalen mellom Russland og Tsjekkia mener russerne at den amerikanske dommeren dømte til fordel for tsjekkerne. Russerne mener de ble utvist alt for ofte, og at de i 2. periode «hadde en spiller mindre på banen hele tiden.»
  • I går ble altså det russiske kvinnelaget i langrenn utestengt fra stafetten på grunn av for høye blodverdier. Russerne var strofavoritter til gullet.
  • Senere på kvelden ble Irina Slutskaja nummer to i kunstløp, etter amerikanske Sarah Hughes. Hughes lå på fjerde plass før den siste delen av kvinnenes kunstløp, Slutskaja ledet klart på henne. Russerne mener Slutskaja ble bortdømt etter å ha gjennomført et prikkfritt løp i går kveld. Russerne har lagt inn protest og krever at Slutskaja også blir tildelt en gullmedalje.

    (Dagbladet.no/NTB/AFP)

<B>BRAST I GRÅT: Russiske Irina Slutskaya mente hun hadde gjort unna et perfekt løp, og brast i gråt da det ble klart at hun bare fikk sølv.
<B>DØMT FRA GULLET: Russerne mener det er Irina Slutskaya som skulle hatt gull. Her står hun med sølvmedaljen sammen med gullvinner Sarah Hughes og bronsevinner Michelle Kwan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!