TOK TID: Tom Dumoulin tok tid på flere konkurrenter på den første bakkefinishen i Giro d'Italia. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
TOK TID: Tom Dumoulin tok tid på flere konkurrenter på den første bakkefinishen i Giro d'Italia. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)Vis mer

Dumoulin angrep og tok tid på konkurrentene

Den rosa trøyen på offensiven i Giro d'Italia.

(procycling.no): Den første utfordring ventet for sammenlagtrytterne i Giro d'Italia i dag. Med en ujevn stigning opp til Roccaraso, på 1572 meter over havet, fikk vi en indikasjon på hvilke ryttere som er de sterkeste i årets Giro.

En femmannsgruppe, bestående av Alessandro Bisolti (Nippo Vini Fantini), Eugert Zhupa (Wilier), Tim Wellens, Pim Ligthart (Lotto-Soudal) og Laurent Didier (Trek-Segafredo) opparbeidet seg en solid luke, og med nærmere ni minutters ledelse var det tydelig at vinneren kom til å komme fra bruddet.

Tidlig i klatringen opp til Roccaraso angriper Didier, men i sedvanlig stil går også Wellens til og ingen klarer å følge den sterke belgieren.

Ledelsen til Lotto-Soudal-rytteren var aldri truet og han kunne trille inn til karrierens første etappeseier i giroen. Etter å ha krysset målstrekken gikk belgieren av sykkelen og løftet den over hodet i triumf.

- Det er en veldig, veldig spesiell seier for meg. Jeg må takke for at laget, som har tro på meg og takk til Dumoulin som lot oss gå avgårde. Jeg følgte meg sterk hele dagen og følte meg veldig bra, sa Wellens etter målgang.

Satte den rosa trøyen under press
Bak i feltet tok Astana ansvar og satte fart for sin kaptein Vincenzo Nibali. Med maglia rosa, Tom Dumoulin, bare med én lagkamerat rundt seg bestemte det kazhaksthanske laget seg for å sette press på nederlenderen.

Dermed sendte de ut Jakob Fuglsang med 13 kilometer til mål. Dansken på skuddhold til Dumoulin, bare 35 sekunder bak.

Fuglsang fikk etter hvert følge fra Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) og de to holdt feltet på avstand langt inn i bakken, men da de begynte å nærme seg med noen kilometer til mål valgte Astana å vise sitt sterkeste kort. "Haien fra Messina", Vincenzo Nibali, overrasker alle og klinker til.

Dumoulin angriper Med Nibali på offensiven fant Tom Dumoulin ut at angrep er beste forsvar og kontret på italieneren.

Angrepet var Nibali ikke i stand til å følge og Giant-Alpecin-rytteren dro i fra.

Etter hvert klarer Ilnur Zakarin (Katusha) og Domenico Pozzovivo (AG2R) å kjøre seg opp til Dumoulin, og de tre tar igjen Fuglsang og Siutsou. De fem samarbeider mot mål, og i spurten drar Fuglsang og Zakarin fra, og dansken blokkerer dermed bonussekundene for Dumoulin.

Rigoberto Uran (Cannondale) og Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) prøve å komme seg opp, men lyktes ikke og fulgte nærmest, fem sekunder senere.

Alejandro Valverde (Movistar) og Vincenzo Nibali var de store taperne. Valverde 15 sekunder bak, mens Nibali tapte 21 sekunder.

- Ikke planlagt Med dagens resultat satte Dumoulin en del sekunder i sekken på flere av sine argeste konkurrenter. Angrepet til nederlanderen kom på instinkt.

- Jeg hadde ikke planlagt å angripe. Hvis jeg ser en mulighet tar jeg den. Dette var en klatring som passet meg. Du må ha beina til det, men i dag hadde jeg det.

Dumoulin overrasket alle da han var med å kjempe om sammenlagtseieren i fjorårets Vuelta a España. 25-åringen er kjent som en av verdens beste temporyttere, men etter fjorårets prestasjon i vueltaen var han regnet som en outsider til årets giro.

Han har derimot insistert på at han ikke er her for sammendraget, men for å vinne prologen og tempoen, som kommer på den niende etappen. Nå ser han ut til å bli å regne med i kampen om maglia rosa.

- Når Nibali angrep så led jeg, men når han kom i retur gikk jeg for det. Du må følge øyeblikket. Jeg så at han slet på det flate partiet og jeg tenkte at jeg kunne gå for det. Jeg overrasket meg selv i dag. Nå sykler jeg for sammendraget og så får vi se hva som skjer. Jeg trodde ærlig talt ikke at det ville gå så bra.

Videre bak Dumoulin følger Fuglsang nærmest 6 sekunder bak, mens Ilnur Zakarin kjørte seg opp til tredjeplassen, 28 sekunder bak. Vincenzo Nibali ligger nå på en niendplass, 47 sekunder bak.

Fyldig referat følger under resultatene...

Resultater:
1. Tim Wellens (Lotto-Soudal) 04:40:05
2. Jakob Fuglsang (Astana) +00:01:19
3. Ilnur Zakarin (Katusha)
4. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) +00:01:22
5. Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) +00:01:24
6. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
7. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +00:01:29
8. Rigoberto Uran (Cannondale) +00:01:33
9. Rafal Majka (Tinkoff)
10. Alejandro Valverde (Movistar) +00:01:39

Sammenlagt:
1. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) 24:22:15
2. Jakob Fuglsang (Astana) +00:00:26
3. Ilnur Zakarin (Katusha) +00:00:28
4. Bob Jungels (Etixx - Quick-Step) +00:00:35
5. Steven Kruijswijk (Team LottoNl-Jumbo) +00:00:38
6. Alejandro Valverde (Movistar) +00:00:41
7. Diego Ulissi (Lampre - Merida)
8. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +00:00:44
9. Vincenzo Nibali (Astana) +00:00:47
10. Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) +00:00:49

Slik gikk det til:
En 157 kilometer lang etappe stod på programmet for rytterne i dag, fra Ponte til Roccaraso. Ikke den lengste etappen, men den første smaken på fjell og bakkefinisher. Med to andrekategorier, den siste opp til mål, skulle sammenlagtrytterne få lufte klatrebeina litt.

Etter en aggresiv start kom Alexandr Kolobnev (Gazprom), Alessandro Bisolti (Nippo Vini Fantini) og Eugert Zhupa (Wilier) seg avgårde, og etter omtrent 30 kilometer hadde de tre åpnet en luke på seks minutter tilbake til hovedfeltet.

Bisolti var først over Bocca della Selva (18 km à 5,6%), men ned fra den andrekategorien, fikk Kolobnev problemer. Regnet begynte å øse ned og russeren setter seg like godt opp og ventet på feltet. Damiano Cunego (Nippo Vini Fantini) tok fjerdeplassen over toppen og sikret seg verdifulle poeng i klatrekonkurransen.

Opp Bocca della Selva hentet feltet mye tid på bruddet, noe som gjorde det mulig å støte seg opp. Det utnyttet Lotto-Soudal, som sendte ut Tim Wellens og Pim Ligthart. De fikk også med seg Trek-Segafredo-rytter Laurent Didier. Med 62 kilometer til mål hadde de to gruppene smeltet sammen til en kvintett.

Feltet tok de fems angrep svært rolig og med 30 kilometer til mål var luken nærmere ni minutter og mye tydet på at kampen om seieren skulle stå mellom de i front.

Klatringen opp til Roccaraso er veldig ujevn, vekslende mellom bratte og slakere partier, noe som ville gjøre det vanskelig å ta mye tid. I et av de brattere partiene tidlig i bakken går Wellens kontra på Didier og kjører fra de andre, etter at Ligthart hadde ofret seg i starten av stigningen.

Inn i den siste bakken tar Vincenzo Nibalis mannskap kontroll, og med 13 kilometer til mål sender de ut danske Jakob Fuglsang, for å legge press på konkurrentene. Dermed måtte Giant-Alpecin til fronten for å forsvare den rosa trøyen, men mannen i rosa, Tom Dumoulin satt veldig isolert med bare én mann igjen i feltet. Fuglsang bare 35 sekunder bak Dumoulin i sammendraget og i god posisjon til å ta trøyen fra nederlenderen.

Wellens jobbet videre i sitt eget tempo alene i front og med 6 kilometer til mål var avstanden tilbake til Fuglsang, som også hadde fått besøk av Kanstantsin Siutsou (Dimension Data), på fire minutter. Uten noen av hans tidligere bruddkamerater i nærheten ble det tydelig at belgieren kom til å stikke av med etappeseiren.

Team Sky satte seg foran for å hjelpe Giant-Alpecin, og med noen kilometer til mål bestemte Vincenzo Nibali seg for å angripe. Italieneren dro til og ingen så ut til å gå etter. Sky satte et jevnt tempo og holdt Astana-rytteren innen rekkevidde.

Tom Dumoulin, med den rosa trøyen virkelig under press, mente tydeligvis at Nibalis angrep ikke var så mye å skryte av og gikk like godt på kontra. Giant-Alpecin-rytteren suser forbi Nibali. Han får etter hvert besøk av Ilnur Zakarin (Katusha) og Domenico Pozzovivo (AG2R). Dumoulin gir klar beskjed til de to at de må være med å jobbe og at han ikke er interessert i å dra de til mål.

De tre får snart kontakt med Fuglsang og Siutsou og til slutt tar de fem en god del sekunder på resten av konkurrentene. Fuglsang spurter inn til andreplass, mens Zakarin tar tredje, og dermed blokkerer de to bonussekundene for Dumoulin.

Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) og Rigoberto Uran (Cannondale) angriper fra gruppen bak og kommer inn fem sekunder bak, mens Alejandro Valverde (Movistar) og Vincenzo Nibali (Astana) taper henholdsvis 15 og 21 sekunder.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.