Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Giro d'Italia:

Dumoulin bestod første test

Forsvarte sammenlagtledelsen på hektisk etappe. 

GOD HJELP: Tom Dumoulin fikk god hjelp underveis på den ellevte etappen i giroen. Foto: AFP PHOTO / Luk BENIES
GOD HJELP: Tom Dumoulin fikk god hjelp underveis på den ellevte etappen i giroen. Foto: AFP PHOTO / Luk BENIES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Selv om Tom Dumoulin aldri ble satt under direkte press selv fra sine nærmeste konkurrenter, ble det en lang dag for sammenlagtlederen og lagets hans i Giro d'Italia.

Et sterkt brudd med Andrey Amador, Nairo Quintanas viktigste hjelper, ble etablert på dagens første av fire stigninger.

Amador var kun fire og et halvt minutt bak Dumoulin før etappen, og det ble derfor et sterkt indirekte angrep fra Dumoulins største konkurrent i sammendraget.

Nordmannen Sindre Lunke var blant de som kjørte mye i front av feltet for å kontrollere avstanden, men kampen om etappeseieren ble til slutt en kamp innad i bruddet.

Det ble en spurt mellom fire mann, Tanel Kangert, Rui Costa, Pierre Rolland og Omar Fraile.

Der var Fraile sterkest, og vant spurten komfortabelt foran Costa og Rolland.

Amador kom inn i en gruppe et par sekunder bak, og med rundt halvannet minutt ned til hovedfeltet, avanserte han opp til en sjetteplass i sammendraget.

Resultater i bunn av saken!

ETAPPEVINNER: Omar Fraile vant den ellevte etappen i Giro d'Italia. Foto:  AFP PHOTO / Luk BENIES
ETAPPEVINNER: Omar Fraile vant den ellevte etappen i Giro d'Italia. Foto:  AFP PHOTO / Luk BENIES Vis mer

Sunweb under press fra start

Med fire stigninger og knapt nok en eneste flat meter på hele etappen, var den ellevte etappen fra Firenze til Bagno di Romanga første test for sammenlagtleder Tom Dumoulin.

Nederlenderen tok over den rosa ledertrøya etter en strålende tempoetappe tirsdag, men det betød også at de andre lagene nå ønsket å angripe Dumoulin og Sunweb-laget.

Opp dagens første stigning gikk til slutt en gruppe på 25 ryttere løs. Laurens De Plus (Quick-Step) krysset først over Passo della Consuma, tett fulgt av Igor Anton (Dimension Data).

Sterke sammenlagtryttere i bruddet

Til tross for litt avstander mellom de 25 på toppen, samlet de seg i utforkjøringen. I tillegg til de to nevnte, var Andrey Amador, José Joaquín Rojas og José Herrada (alle Movistar), Davide Villella, Hugh Carthy og Pierre Rolland (alle Cannondale-Drapac), Mikel Landa og Phillip Deignan (begge Team Sky), Hubert Dupont og Matteo Montaguti (begge AG2R La Mondiale), Dario Cataldo og Tanel Kangert (begge Astana), Tomasz Marczynski og Maxime Monfort (begge Lotto Soudal), Rui Costa og Simone Petili (UAE Team Emirates), Laurens Ten Dam (Sunweb-Giant), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Ben Hermans (BMC), Omar Fraile (Dimension Data), Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo), Ruben Plaza (Orica-Scott) og Martijn Keizer (Team LottoNL-Jumbo).

Dermed var ryttere som lå på niendeplass (Amador), tolvteplass (Kangert), 15. plass (Cataldo) 18. plass (Costa), 19. plass (Monfort), 20. plass (Hermans) og 21. plass (Petili) i bruddet.

Spesielt Amador (4.39 bak Dumoulin), superhjelperen til Nairo Quintana, satt dermed hardt press på lederlaget.

Hovedfeltet bak bestod over toppen av rundt 40 ryttere, da rundt 50 sekunder bak. Etter hvert kom også flere ryttere opp, deriblant Sindre Lunke.

Nordmannen var også den som satte farten i hovedfeltet opp Passo della Calla for kapteinen sin, Tom Dumoulin.

FDJ og Trek kom Sunweb til unnsetning

I selve stigningen kom det også angrep fra bruddet. Mikel Landa angrep flere ganger, og fikk etter hvert med seg Omar Fraile. De tok holdt sammen til toppen, hvor Fraile var først.

Da var resten av bruddet to minutter bak, mens feltet var yttereligere tre minutter bak.

Det var en situasjon som også holdt seg over etappens neste stigning, Passo dello Carnaio, hvor Fraile nok en gang var først over.

Dermed var det bare stigningen av Monte Fumaiolo som gjenstod av høydemetere, før man kjørte utfor ned til målbyen Bagno di Romanga.

23,7 kilometer à 3,7 prosent i flere trappetrinn var utfordringen på etappens siste stigning, som nådde toppen med 25,2 kilometer til mål.

Inn mot stigningen ble farten satt kraftig opp i bruddet, noe som også førte til at lag som FDJ og Trek-Segafredo ga Sunweb litt hjelp i front av hovedfeltet.

Fire mil før mål ble Landa og Fraile hentet inn igjen, bare for å se at Landa satte opp farten umiddelbart igjen. Tre kilometer etter var det imidlertid endelig over for Sky-rytteren, som ble tauet inn av Movistars José Herrada.

Kampen om etappeseieren

Laurens De Plus angrep i bruddet fire kilometer før toppen av bakken, og fikk følge av Pierre Rolland og Rui Costa. Rolland gikk alene et par kilometer senere, og fikk besøk av Omar Fraile like før bakkespurten.

Der var han nok en gang først, og dermed er baskeren likt med Jan Polanc i kampen om klatretrøya, som fremdeles vil bæres av Polanc.

Fraile fortsatte kjøret over toppen, men Rolland kom opp igjen til Dimension Data-rytteren underveis i kjøringen ned. Costa kom seg opp til de to ni kilometer før mål, mens de øvrige forfølgerne var 18 sekunder lengre bak.

Kilometeren før mål kom også Kangert opp til de tre i front, og kampen om etappeseieren ble avgjort i en spurt mellom de fire, hvor Fraile var best.

Angrep fra Nibali

Også i hovedfeltet kom det en fartsøkning fra Bahrain-Merida, som satt Vincenzo Nibali opp for et angrep.

De andre sammenlagtfavorittene satt stort sett greit med, men Geraint Thomas (Team Sky) og Steven Kruijswijk var blant de som måtte slippe.

Thibaut Pinot angrep på de siste 500 meterne før toppen, men franskmannen fikk ikke mer enn fem-seks sekunder før utforkjøringen startet, og ble hentet halvveis ned på utforkjøringen.