ØKTE: Tom Dumoulin kjørte fra Quintana på de siste meterne, og økte ledelsen i sammendraget. Foto: AFP PHOTO / Luk BENIES
ØKTE: Tom Dumoulin kjørte fra Quintana på de siste meterne, og økte ledelsen i sammendraget. Foto: AFP PHOTO / Luk BENIESVis mer

Sykling:

Dumoulin knakk Quintana

Vant den 14. etappen i Giro d'Italia, og økte ledelsen i sammendraget.

(procycling.no): Opp fjellavslutningen på den 14. etappen i Giro d'Italia var det Nairo Quintana (Movista) som åpnet ballet blant storfavorittene, men Tom Dumoulin (Team Sunweb) lot seg ikke rokke.

Nederlenderen kjørte jevnt og trutt helt til han tok igjen colombianeren, og inn på den siste kilometeren satt fire mann i front. Sammenlagtlederen fikk ingen hjelp opp stigningen, og tauet Quintana, Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) og Mikel Landa (Team Sky) på den siste kilometeren.

Zakarin angrep med noen hundre meter igjen, og så ut til å sige ifra, men Dumoulin ga seg ikke. 26-åringen kjørte inn russeren, og tok sin andre etappeseier i den 100. utgaven av Giro d'Italia.

De første 100 kilometerne av etappen gikk uten motbakker, mens det begynte å stige med tre mil igjen til mål. Det var opp Oropa-stigningen at avgjørelsen falt, en 11,8 kilometer lang bakke med 6,2 prosent i snitt.

Økte i sammendraget

På de siste meterne stivnet Nairo Quintana. Colombianeren trillet over målstreken på fjerdeplass, 14 sekunder bak etappevinneren i rosa ledertrøye.

Dumoulin kapret også ti bonussekunder, og økte dermed ledelsen i sammendraget med 24 sekunder. Dumoulin har nå 2:47 til Quintana, som er andremann i kampen om den rosa trøya.

Avgjørende uke

Etter to etapper for spurterne markerte den 13. etappen starten på den meget krevende siste uken i Giro d'Italia 2017.

Lørdagens etappe var en smakebit på det rytterne har i vente. Søndag kommer en klassiker-aktig avslutning med en kneik like før målgang i Bergamo. Etter hviledagen på mandag kommer sjansens på løpende bånd for de beste klatrerne.

Fem fjelletapper følger, før den avsluttende tempoen i Milano.

Gaviria markerte brudd

Hovedfeltet holdt høy fart de første milene, og det tok tid før et brudd ble etablert.

Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) forsøkte å få til noe, men ble markert av Fernando Gaviria (Quick-Step Floors). Colombianeren leder enormt i kampen om poengtrøya, men ønsket tydeligvis at Teklehaimanot (som er nummer syv i poengkonkurransen) skulle nærme seg noe.

Etter tre mil roet feltet seg noe, og et brudd ble etablert.

Trio i tet

Natnael Berhane (Dimension Data), Daniel Martinez (Wilier Triestina) og Sergey Lagutin (Gazprom-Rusvelo) var de tre heldige, men luken de fikk var aldri stor.

Da ledelsen strakk seg opp mot to minutter tok FDJ kontrollen i hovedfeltet, og reduserte den til halvannet minutt med åtte mil igjen til mål. Tidsdifferansen fikk lov til å øke inn mot halvkjørt løp, men ble aldri større enn 2:30.

Inn mot den avsluttende bakken knep hovedfeltet sekund etter sekund, og med tre mil til mål var den på knappe 50 sekunder.

Oropa-stigningen avgjør

De siste 11,8 kilometerne av etappen gikk opp Oropa-stigningen. Bruddet ble kjørt inn noen kilometer før bakken startet, og det var Trek-Segafredo som ledet feltet da finalen startet.

Movistar tok raskt over initiativet, og hovedfeltet krympet. Diego Rosa (Team Sky) støtet, og fikk en luke på 15 sekunder til et jagende Movistar-tog. Seks kilometer fra toppen var italieneren kjørt inn.

Drøye fire kilometer fra toppen gikk Pozzovivo (AG2R La Mondiale). Nairo Quintana angrep kort tid etter, passerte Pozzovivo, og fikk med eseg Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin).

Tom Dumoulin (Team Sunweb), i sin rosa trøye, nærmet seg duoen. Quintana angrep igjen, og syklet videre alene i tet. Nederlenderen som leder rittet ga seg ikke, og fulgte lenge kun noen sekunder bak colombianeren. Sunweb-kapteinen fikk kontakt med Quintana, og dro med seg Zakarin og Landa.

Dumoulin dro kvartetten den siste kilometeren. Da Ilnur Zakarin støtet, fulgte Dumoulin, og tok etappeseieren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!