Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling: Giro d'Italia

Dumoulin mistet rosa på begivenhetsrik etappe

Ekstremt jevnt i toppen før den avsluttende helgen av Giro d'Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Tom Dumoulin måtte gi slipp på den rosa ledertrøyen på den nittende etappen av Giro d'Italia. Sunweb-rytteren hadde en tung dag, og i den siste stigningen måtte han ta sitt eget tempo fra bunn av bakken.

Til slutt endte han over minuttet bak sine argeste rivaler i Nairo Quintana og Vincenzo Nibali. Dette betydde at han mistet trøyen med drøye halvminuttet til den lille colombianeren.

Dumoulin slet også tidlig på etappen. Allerede 14 mil før mål havnet han bak en gruppe med de andre favorittene, hvor deres respektive hjelperyttere satte en enorm fart.

Likevel samlet det seg, men det kostet nok mer for mannen i rosa enn han hadde ønsket. I Piancavilla måtte han slippe tidlig, men klarte å begrense tidstapet til å fortsatt være med i kampen om sammenlagtseier.

- Jeg hadde dårlige bein hele dagen, og jeg gjorde en nybegynnerfeil ved å ligge bak i feltet ned en bakke. Vi måtte jage, men laget gjorde en god jobb med å redde meg. Det hadde vært mye verre uten deres hjelp. Jeg hadde bare dårlige bein, sa Dumoulin etter etappen.

Mot slutten av dagens målfjell, Piancavilla, angrep Thibaut Pinot. Han holdt unna for Quintana, Nibali og resten av favorittene, og meldte seg for alvor på i kampen om rosa trøye.

Landa fikk sin etterlengtede etappeseier

Mikel Landa kom seg med i bruddet som gikk i underkant av ti mil før mål. I Piancavilla var det ingen som kunne hamle opp med Skys basker.

Dermed fikk han endelig seieren sin etter å ha tapt tomannsspurter mot både Tejay Van Garderen og Vincenzo Nibali på tidligere etapper.

Med dette sikret han seg også et godt grep om klatretrøyen, og redder med det giroen for Sky i år.

- Endelig, vi var så nære to ganger tidligere. Etter alt som har skjedd etter velten, var dette deilig. Vi var klare for å kjempe om sammendraget, men har måttet gå for etapper i stedet, sa Dario Cioni, Skys sportsdirektør til Eurosport etter etappen.

Les referat av den innholdsrike etappen under.

Angrep på Maglia Rosa

Den nittende etappen av årets Giro d'Italia ble en særdeles dramatisk affære. Det hadde fått gå et stort brudd, da dagens store snakkis skjedde.

Tom Dumoulin havnet plutselig i en gruppe bak de største favorittene. Ryktene gikk lenge på at konkurrentene angrep da han stoppet for å tisse, men dette er ikke bekreftet. På dette tidspunktet var det over 140 kilometer igjen å sykle.

Det dannet seg en stor frontgruppe hvor Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot og Illnur Zakarin satte sine respektive hjelperyttere frem.

På det største var avstanden over minuttet, men den nederlandske alliansen bak, bestående av Dumoulin, Steven Kruijswijk og Bauke Mollema, kom tilbake til resten av favorittene på andrekategorien ni mil før mål.

Samlede favoritter - nytt brudd går

På nedkjøringen fra denne andrekategorien roet det seg kraftig ned, og rittet startet på nytt. Lagenes hjelperyttere kom opp til fronten, og det dannet seg et nytt brudd.

Det var liten interesse for å kjøre i feltet, og dermed fikk bruddet en stor luke.

Bruddet besto av Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Clément Chevrier (Ag2r La Mondiale), Nicola Boem, Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Rudy Molard (FDJ), José Herrada, José Joaquin Rojas (Movistar), Ruben Plaza (Orica-Scott), Eros Capecchi (Quick-Step Floors), Mikel Landa (Team Sky), Matteo Busato og Ilia Koshevoy (Wilier-Southeast).

Bruddet kjemper om etappeseieren

De inntok den siste stigningen 10 minutter før feltet, med Sanchez et drøyt halvminutt foran sine resterende bruddkompanjonger.

Opp i bakken kom Rui Costa opp til Luis Leon Sanchez. Det tok ikke lange tiden før den tidligere verdensmesteren distansere spanjolen, og han kjørte videre.

Landa kom etterhvert opp til Rui Costa, men denne gangen ønsket ikke Landa ta med seg noen å tape spurten mot. Landa kjørte fra Costa, men portugiseren ga på ingen måte opp.

Men luken økte, og Landa gikk mot seier på sitt tredje forsøk i årets Giro d'Italia.

Sammenlagtfavorittene: Dumoulin viser svakhetstegn

Movistar og Bahrain-Merida satte et fryktinngytende tempo inn i Piancavallo. Dumoulin viste stadige svakhetstegn, og ga metere. Han lå på halen, men det var uvisst om det var et spill for galleriet eller om han faktisk slet med å holde følge.

Med en drøy mil igjen for Dumoulin, måtte han gi noen meter. Veteranen Franco Pellizottis kjør gjorde at Dumoulin ga meter, men han hadde stadig feltet i synet foran seg. Simon Geschke satt også med sin nederlandske kaptein.

Men luken ble bare større og større for Dumoulin.

Til slutt tapte han over minuttet til Quintana og Nibali, og enda mer til Thibaut Pinot, som angrep fra favorittgruppen.

Hele Norges coronakart