Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tom Dumoulin, sykling:

Dumoulin og Nibali sluttet fred etter oppildnet sekundstrid

- Helt klart en fortjent seier, sier Nibali.

LA ONDT BLOD TILSIDE: Vincenzo Nibali anerkjenner Tom Domulins girotriumf, etter at det har stormet mellom de to tidligere i rittet. Her er de avbildet på podiet sammen etter gårsdagens avslutning. AFP PHOTO / Luk BENIES
LA ONDT BLOD TILSIDE: Vincenzo Nibali anerkjenner Tom Domulins girotriumf, etter at det har stormet mellom de to tidligere i rittet. Her er de avbildet på podiet sammen etter gårsdagens avslutning. AFP PHOTO / Luk BENIES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Godt inn i Giro d’Italias siste uke, har det vært anspent i toppen av det tradisjonsrike treukersrittet.

Kanskje ikke så rart, ettersom det foran søndagens avgjørende tempo kun skilte 1 minutt og 15 sekunder mellom de fem beste.

Men uenighetene stammer først og fremst fra do-besøket til rittleder Tom Dumoulin på rittets kongeetappe - den 16., og måten Nairo Quintana og Vincenzo Nibali bidro til å slippe Thibaut Pinot inn i sammendraget to dager senere:

- De fokuserer bare på meg, og forsøker å få meg til å tape istedenfor å prøve og vinne selv. Mot slutt tapte begge tid til konkurrenter. Jeg håper denne måten å sykle på gjør at det mister podieplassene i Milano, uttalte Dumoulin etterpå.

Nibali: - Snakk mindre!

Han fikk raskt korreks fra Vincenzo Nibali. Italieneren kalte utfordreren sin arrogant og foreslo at han burde «snakke mindre».

Nordmann på vinnerlaget: - Har ikke gått helt opp for meg

Bahrain-Merida-kapteinen uttalte tidligere den uka at han ikke hadde dårlig samvittighet etter at han og Quintana angrep nær toppen av Umbrail-passet, etter at nederlenderen havnet i bakleksa med magetrøbbel.

At Nibali og Quintana viet så mye av fokuset mot Dumoulin, skulle til slutt vise seg å være berettiget. 26-åringen er en av verdens beste temporyttere, og det ble utslagsgivende når han måtte hente inn 53 sekunder på Quitana, 14 på Nibali og 10 på Pinot under giroens siste dag.

- Jeg tok noen sjanser og forsøkte å få rittet inn i min bane, men oddsen var mot meg. Jeg ble utfordret av to veldig gode ryttere i Quintana, en av de beste klatrerne som finnes, og Dumoulin - som er blant de beste temporytterne og som vet hvordan han skal forsvare tidsgevinsten fra de etappene, sa Nibali til cyclingnews.com i Milano.

Tempo var nøkkelen

En innledende tempoetappe over 39,2 kilometer gjennom vindistriktet Sagrantino i Umbria, kombinert med søndagens avslutning over 29,3 kilometer, vippet det hele i nederlenderens favør.

Han var uimotståelig i Umbria og tok hele 2:07 på Nibali og 2:53 på Quintana.

- Tempoetappene var nøkkelen til årets Giro d’Italia, påpekte Nibali. - Det hjalp Tom, men han var også sterkest og endte opp med seieren. Det var helt klart en fortjent Giro d’Italia-seier, innrømmet han.

Historisk - på flere vis

Sammenlagttriumfen var Dumoulins aller første i karrieren. Alt i 2015 var han nær ved å vinne Vuelta a Espana, men den gang sprakk han på rittets nest siste etappe, og falt ned til 6.-plass sammenlagt.

Les også: Historisk girotriumf for Dumoulin

Team Sunweb-rytteren var naturlig nok både svært glad, lettet og stolt etter at Italia-eventyret var avsluttet for denne gang. Han innrømmet også at han var overrasket:

- Jeg hadde aldri forventet at jeg skulle vinne giroen. Kanskje en gang i framtida, med masse flaks eller noe sånt, men aldri denne sesongen. Jeg hadde vært kjempeglad for en topp 10-plassering, forteller han til Cycling Weekly.

Han fleipet også villig vekk om det famøse do-besøket som holdt på å koste ham den rosa ledertrøya.

- Jeg skrev meg inn i historiebøkene da jeg bæsjet i skogen, men nå med en positiv fotnote. Jeg går inn i historien som den første girovinneren som har bæsjet underveis, og det er ganske utrolig, humret han.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!