SUVEREN: Tom Dumoulin viste klasse da han vant VM-tempoen med nesten et minutt. Her blir han heiet frem av ivrige norske tilskuere på Fløyen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SUVEREN: Tom Dumoulin viste klasse da han vant VM-tempoen med nesten et minutt. Her blir han heiet frem av ivrige norske tilskuere på Fløyen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Sykkel-VM i Bergen:

Dumoulin overlegen på Fløyen-folkefesten

Tok sitt første individuelle mesterskapsgull i Bergen.

BERGEN (procycling.no): VM-byen Bergen viste seg fra sin ypperste side da verdens beste temposyklister ble sendt opp Fløyen onsdag.

I den siste puljen startet de største favorittene, og de fikk også de tøffeste forholdene. Det sedvanlige Bergens-regnværet dryppet ned på rytterne, men det var likevel de antatt sterkeste som syklet raskest.

Aller raskest var nederlenderen Tom Dumoulin. Han tok kommando allerede fra første passering, og økte underveis. Dermed fikk Sunweb-rytteren som vant Giro d'Italia i år sitt første mesterskapsgull.

- Jeg kan ikke tro dette

- Jeg kan ikke tro dette. Det var helt fantastisk. Jeg hadde en fantastisk dag. Jeg trodde wattmåleren min ikke virket, fordi nummerene var så høye. Det startet å regne, og jeg måtte ta svingene veldig pent, spesielt i første del av klatringen. Bakhjulet mitt glapp nesten i hver sving, for jeg hadde tempodekkene mine på. Jeg trodde det skulle være tørt, sier Dumoulin i UCIs seiersintervju.

Han var aldri truet. Dog var det mer spenning i kampen om de siste plassene på podiet. Rohan Dennis lå på andreplass etter én runde, men veltet på det glatte underlaget.

Dermed ble det en kamp mellom Primoz Roglic og Chris Froome. Tour- og Vuelta-vinneren Froome hadde 11 sekunder på Roglic før Fløyen, men der briten fortsatte på temposykkel, foretok den tidligere skihopper Roglic et sykkelbytte.

Roglic kjørte opp Fløyen i et vanvittig tempo, og passerte Froome. Dermed ble det slovensk sølv, mens Froome tok bronsemedaljen. Roglic var 58 sekunder bak suverene Dumoulin, mens Froome var snaue halvminuttet bak der igjen.

Ikke langt bak Froome var Nelson Oliveira. Han syklet på tørrere forhold, men også han byttet sykkel og klatret Fløyen på en overbevisende måte. Til slutt var han syv sekunder bak medalje.

- Norge elsker sykling

På Fløyen var det et vanvittig folkeliv, og flere tusen mennesker hadde tatt turen opp i bakken for å heie frem rytterne. Med norske flagg og god stemning, var det mye som minte om en klassisk Holmenkoll-søndag i Bergen. Tom Dumoulin hadde kun positive ord om den norske fansen.

- Hva synes du om publikumet og atmosfæren?

- Det var fantastisk. Jeg så det på TV tidligere i dag, og da jeg kjørte selv var det enda mer hektisk. Det var helt galskap. Jeg tror Norge elsker sykling, og det syntes. Det var veldig kult å se, og jeg kan bare si takk, for de heiet meg frem til seier.

FOLKEFEST: Det var god stemning på Fløyen. Her er Edvald Boasson Hagen i god stil. Foto: Poppe NTB/Scanpix
FOLKEFEST: Det var god stemning på Fløyen. Her er Edvald Boasson Hagen i god stil. Foto: Poppe NTB/Scanpix Vis mer

Edvald fornøyd med gjennomkjøringen

Edvald Boasson Hagen var det største norske håpet på dagens temporitt. Han kjørte med en blandingsvariant av en sykkel, og fikk dermed en sykkel som fungerte tålelig bra både oppover og bortover.

Han var fornøyd med svarene han fikk, og satte pris på folkehavet opp Fløyen.

- Det var nesten som en fjelletappe i Tour de France. Det var vanvittig mye folk og god stemning, sier Boasson Hagen til procycling.no.

- Det føltes bra. Jeg hadde ikke så mye mer å gi, så da må jeg vel si meg fornøyd. Det var ingen steder hvor jeg virkelig tapte mye, så jeg vet ikke hvor jeg skulle gjort så mye annerledes. Jeg tapte nok litt på flatene, men det var mer disponering.

Boasson Hagen ble til slutt nummer 17. Det er rudsbygdingens beste VM-resultat på tempo noensinne.

Også Andreas Vangstad syklet tempoen. Han endte til slutt på 31.plass. Les hvordan han opplevde VM-rittet her.

Artikkelen er levert av sykkenettstedet procycling.no!