Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling:

Dumoulin tapte tid etter dopause

Magetrøbbel hindret Sunweb-kapteinen på kongeetappen i Giro d'Italia, men 26-åringen beholdt ledertrøya.

TRØBBEL: Magen satte en stopper for Tom Dumoulin på tirsdagens etappe i Giro d'Italia. Foto: AFP PHOTO / Luk BENIES
TRØBBEL: Magen satte en stopper for Tom Dumoulin på tirsdagens etappe i Giro d'Italia. Foto: AFP PHOTO / Luk BENIES Vis mer

(procycling.no): Kongeetappen i Giro d'Italia ble ikke noe høydepunkt for Tom Dumoulin. Sunweb-kapteinen startet dagen med rosa ledertrøya, 2:41 foran Nairo Quintana.

Like før den siste stigningen startet krisen for nederlenderen. Dumoulin vrengte av seg sin rosa trøye, dro av seg buksa, og satte seg på huk ved siden av veien. Etter en dopause var 26-åringen tilbake på sykkelen, men resten av favorittene hadde allerede fått over et minutt på Dumoulin.

På den 222 kilometer lange kongeetappen syklet Giro-feltet opp Stelvio to ganger. Den første klatringen var fra Bormio, mens andre gangen var via Val Müstair og Sveits. Da går klatringen under navnet Umbrail-passet. Rytterne nådde toppen av Umbrailpasset med 19,5 kilometer igjen til mål.

Over toppen var Dumoulin 2:15 bak en favorittgruppe med både Nairo Quintana (Movistar) og Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). For Sunweb-rytteren var det heldigvis kun utforkjøring til mål i Bormio. Over målstreken var Dumoulin 2:17 bak etappevinner Nibali, og 2:03 bak Nairo Quintana.

– Jeg hadde trøbbel. Jeg måtte på do og klarte ikke å holde meg lenger. Jeg kjente det i utforkjøringen første gang ned fra Stelvio. Jeg klarte ikke å holde meg lenger, og måtte stoppe, forteller Dumoulin om det skjebnesvangre dobesøket.

–Jeg bestemte meg for å kjempe og kjempe og kjempe, og se hvordan jeg lå an etter mål. Det er bra at jeg klarte det, men jeg er veldig skuffet nå.

Sunweb-lederen beholder ledertrøya, men med ledelsen redusert til 31 sekunder finner han lite glede i det.

– Jeg er bare skuffet nå. Jeg satt med de beste i dag, og kunne fulgt Quintana og Nibali. Det kunne jeg ikke etter problemet jeg hadde. Det er noe dritt.

Sammenlagtkampen i front

Med Dumoulin satt ut av spill åpnet det seg for de andre sammenlagtrytterne lenger opp i bakken.

Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) åpnet ballet, og italieneren fikk med seg Nairo Quintana (Movistar). Kun Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) og Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) maktet å følge stjerneduoen over toppen av Umbrailpasset.

Nibali presset på i den påfølgende utforkjøringen, kjørte fra rivalene, og kjørte inn Mikel Landa (Team Sky) som var eneste rest igjen av bruddet.

Duoen syklet sammen inn på den siste kilometeren, med Sky-rytteren i front. Den siste svingen taklet Nibali klart best, og Bahrain-kapteinen spurtet forbi på de siste meterne. Dermed tok han årets første italienske etappeseier i Giro d'Italia.

– Det var en spektakulær etappe. Jeg måtte satse i utforkjøringen. Dette var for alle typer ryttere. Både klatrere og utforkjørere. Jeg tenkte ikke på jeg skule bli første italiener som vant en etappe. Det viktigste var å holde seg langt oppe i sammendraget, sier Nibali i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Bahrain Merida-kapteinen gjør et solid byks i sammendraget. Han er nå tredjemann i kampen om rosa, 1:31 bak Dumoulin.

– Jeg er nærmere nå. Men Tom Dumoulin har fortsatt et forsprang med tanke på tempoetappen i Milano, beretter fjorårsvinneren.

Slik gikk det til:

Mange forutså at angrepene ville komme tidlig på den 16. etappen av Giro d’Italia. Movistar hang med i svingene da et brudd på over 20 mann fikk gå allerede tidlig.

Winner Anacona og Daniele Bennati satt opprinnelig med her, men italieneren falt av tidlig på vei opp etappens første, store utfordringen: Mortirolo.

Det gjorde også en rekke andre av de 22 rytterne som først ble meldt i brudd.

I stedet kom en rekke angrep fra hovedfeltet, og det var kaotiske tilstander på vei opp mot toppen.

I den nye grupperingen satt også nummer ni og nummer ti i sammendraget, Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) og Andrej Amador (Movistar) - i tillegg til Manuel Senni (BMC), José Mendes (Bora-Hansgrohe), Pierre Rolland, Michael Woods og Joe Dombrowski (Cannondale-Drapac), Jan Hirt og Branislau Samoilau (begge CCC Sprandi Polkowice, Alexander Foliforov (Gazprom), Gorka Izagirre, Winner Anacona (begge Movistar), Laurens De Plus (Quick Step-Floors) Igor Anton, Natnael Berhane og Omar Fraile (alle Dimension Data), Vasili Kyrienka, Phil Deignan, Sebastian Henao og Mikel Landa (alle Team Sky), Laurens Ten Dam (Team Sunweb) Rui Costa og Edward Ravasi (begge UAE Team Emirates), Luis Leon Sanchez og Pello Bilbao (begge Astana).

Sanchez (Astana) fikk æren av å krysse toppen av Mortirolo, eller Cima Scarponi som den er omdøpt til for å hedre den avdøde Astana-rytteren, først. Andremann var Omar Fraile (Dimension Data), fulgt av Mikel Landa (Team Sky).

Team Sunweb i front av feltet

Bak i feltet var det i hovedsak Chad Haga, Simon Geshke og Georg Preidler som dannet en mur rundt Tom Dumoulin og styrte feltet bak i feltet. På toppen av Mortirolo var gruppen kraftig redusert, og talte ikke mer enn rundt 50 mann.

Trek-Segafredo forsøkte å få Mads Pedersen og Jasper Stuyven i bruddet, men duoen ble hentet inn oppover Mortirolo. Med Kruijswijk og Amador i bruddet var samtidig Bauke Mollemas 6.-plass i sammendraget under angrep. Trek-laget besluttet derfor å hjelpe Sunweb med tauejobbing i feltet.

Via Twitter ble det antydet at Mollemas lag heller burde se foran seg enn bak seg på sammenlagtlista, og ikke indirekte være med på å taue Dumoulin nærmere sammenlagtseieren.

Sunweb fikk plassert Laurens Ten Dam i bruddet, men Movistar var nok enda mer fornøyde med å ha Winner Anacona, Amador og Gorka Izagirre der framme i påvente av Nairo Quintanas angrep på de to kommende passeringene av Stelvio (den andre gangen via Val Müstair) på sveitsisk side.

Da rytterne inntok dalføret på veien videre mot Stelvio, maktet Sindre Lunke å få kontakt med feltet igjen. 24-åringen fra Trøndelag ble straks satt til å gjøre en jobb i front av feltet.

Ved foten av Stelvio var avstanden mellom de to gruppene på to og et halvt minutt. Lunke hadde da sittet i front av feltet og trakk feltet igjennom Bormio, men før de litt brattere passasjene av bakken var han borte.

Man skulle ikke så veldig høyt opp i bakken før også Georg Preidler var kokt. Chad Haga og Simon Geshke var dermed de to eneste hjelperne igjen for Dumoulin i feltet, men Sunweb hadde også lyktes med å plassere Ten Dam i dagens utbrudd.

Utbrytergruppa sprekker opp

Helt i front satte Team Sky og Phil Deignan høyt tempo i jakt på poengene på Cima Coppi (toppen av Stelvio - det høyeste punktet i årets giro) og litt senere etappeseieren. Mange bruddkamerater ga tapt, men Sanchez, Amador, Anton, Hirt, Izaguirre, Kruijswijk og Landa, maktet å henge på hardkjøret.

Overraskende nok falt Winner Anacona av. Colombianeren måtte ta opp jakten på de åtte foran, og ble liggende mellom de to fraksjonene av de opprinnelige bruddet. Like før toppen kom han seg opp igjen.

Stigningen for øvrig endte i en slags stillingskrig mellom den sprekeste delen av bruddet, og hovedfeltet. Avstanden på rundt to og et halvt minutt holdt seg stabil, men mer enn halve bruddet måtte altså slippe i prosessen.

Hovedfeltet ble også redusert til rundt 20 mann, og verken Quintana, Pinot eller Nibali følte de satt med nok krefter igjen til å angripe Dumoulin.

Mikel Landa (Sky) var førstemann over toppen og tok med 45 klatrepoeng. Bak ham fulgte Anton og Sanchez.

Uten angrep fra sammenlagtkandidatene hadde man én sjanse igjen til å mørne Dumoulin. Det var oppover mot Umbrailpasset, som er en annen vei opp mot Stelvio - denne gangen via Val Müstair fra sveitsisk side.

Deretter skulle rytterne sykle ned veien de brukte ved første bestigning av Stelvio, og etter 19 kilometer ankomme målområdet i Bormio.

På vei ned fra Stelvio angrep Amador og fikk selskap av Landa.

Umbrailpasset

Movistar- og Sky-rytteren ble kjørt inn av forfølgerne, og inn i siste klatring lå syv mann i front.

Andrey Amador og Winner Anacona (Movistar), Mikel Landa og Philip Deignan (Team Sky), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Igor Anton (Dimension Data) og Jan Hirt (CCC) øke til over tre minutter. Da fikk Katusha-Alpecin og Orica-Scott nok, og økte tempoet i hovedfeltet.

I bakkene som ledet inn til den kategoriserte Umbrail-stigningen måtte Deignan slippe de seks andre, mens ledelsen krympet raskt. 40 kilometer fra mål var avstanden nede i 2:15.

34 kilometer fra mål satte LottoNL-Jumbo-kapteinen inn et lite støt, og fikk med seg Mikel Landa (Team Sky) og Jan Hirt (CCC).

Dumoulin med dopause

I hovedfeltet måtte kallet naturen på Tom Dumoulin. Mannen i den rosa ledertrøya stoppet, og satt seg på huk i veikanten på et meget kritisk tidspunkt.

Resten av favorittene fortsatte å kjøre, mens Sunweb-kapteinen jaget minuttet bak rivalene etter det kritiske toalettbesøket.

Avstanden økte raskt for Dumoulin. Med over en mil igjen av Umbrail-stigningen var luken opp til Quintana-gruppa økt til 1:30.

Franco Pellizotti satte tempoet for sin kaptein Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), mens Dumoulin begynte å nærme seg noe. 1:10 var avstanden med omlag ni kilometer til toppen for 26-åringen.

Da tempoet steg i favorittgruppa kom de stadig nærmere rytterne i teten. Utbryterne hadde et snaut minutt med seks kilometer til toppen. Da støtet Mikel Landa fra Hirt og Kruijswijk.

Nibali og Quintana angriper

Vincenzo Nibali var den første store favoritten som støtet. Italieneren ble fulgt av Quintana, som støtet like etter. Resten av favoritten fulgte, men stjerneduoen gikk igjen.

Ved 25 kilometer igjen slet de seg løs, og kun Pozzovivo satt med. Trioen stoppet litt opp, og Ilnur Zakarin kjørte seg opp igjen. Kvartetten jobbet godt opp mot toppen, og kjørte inn flere av utbryterne.

Dumoulin sliter

Mannen i ledertrøya måtte se sammenlagtledelsen krympe. Quintana sin gruppe hadde 1:40 til nederlenderen, to kilometer fra toppen.

Nibali gikk igjen med en snau kilometer til toppen. Kun Quintana maktet å holde tritt, men Zakarin og Pozzovivo var ikke langt bak.

Landa var først over Umbrailpasset, men Nibali og Quintana jaget kun tolv sekunder bak.

Kamp om etappeseieren

Haien fra Messina kastet seg ned i utforkjøringen, og kjørte raskt fra Quintana, Zakarin og Pozzovivo. Landa maktet å følge det italienske håpet, og det var de to som gjorde opp om etappeseieren på Giroens kongeetappe.

Landa lå i front inn på de siste hundre meterne, men ble passert av Nibali gjennom den siste svingen. Dermed tok han årets første italienske etappeseier i Giro d'Italia.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling