OKSEN TILBAKE: Thor Hushovd viste seg fra sin aller beste side under søndagens Paris-Roubaix.
Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
OKSEN TILBAKE: Thor Hushovd viste seg fra sin aller beste side under søndagens Paris-Roubaix. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpixVis mer

- Dumt å havne i en slik posisjon når jeg var så sterk

Hushovd ville hatt mer støtte fra BMC.

(procycling.no): Paris-Roubaix er dronningen blant brosteinsklassikerne, og den fornemme damen var av en eller annen grunn ute etter nordmennene under søndagens klassiker.

Men én av de norske hadde en meget bra dag på sykkelen, nemlig Thor Hushovd:

- Det er ikke bra nok. Jeg var supersterk i dag. Min jobb var å angripe - og det gjorde jeg. Det var gøy å sitte foran, sier Hushovd etter det som endte med 19.-plass.

Så la han til:

- Det er bare dumt å havne i en slik posisjon når jeg er så sterk.

Terpstra kunne juble
Problemet for Hushovd er at han ikke har vist seg sterk nok under klassikerne i forkant av Roubaix.

Derfor ble han sittende lenge ute i brudd sammen med blant andre Tom Boonen. Med fire mil igjen til må så det ut som om de to var en del av finalen i brosteinsklassikeren.

Da Hushovds gruppe ble tatt igjen av storkanonene Fabian Cancellara og Sep Vanmarcke var nordmannen i realiteten ferdigkjørt. Men der BMC Racing ikke hadde Greg Van Avermaet i posisjon til å angripe, sendte Quick Step ut Niki Terpstra.

Edvald: - Slik ble Paris-Roubaix-drømmen knust

Nederlenderen fikk så oppleve å kjøre solo inn til seier på velodromen i Roubaix, mens BMC Racing igjen sto uten ryttere på podiet.

- Burde du fått mer støtte av laget? ble Hushovd spurt av TV 2 Sporten.

- Jeg skal ikke si noe om det. Jeg var veldig sterk i dag, men jeg har ikke vist nok til å få den tilliten.

Masse dramatikk
Dramaet i Paris-Roubaix nådde sitt klimaks i etterkant av Arenberg-skogen.

Da hadde Alexander Kristoff allerede punktert, og måtte siden stå av rittet etter å ha å ha kjørt inn i en pressemotorsykkel og deretter veltet på nytt.

Heldigvis pådro Stavanger-mannen seg hovedsakelig skrubbsår i velten.

Veltefesten hadde så vidt startet. Jaroslav Popovitsj veltet langt framme i feltet, og tok med seg mange ryttere i fallet.

Storfavoritt Fabian Cancellera gikk ikke ned selv, men ble hindret av velten. Trek-laget havnet bakpå i kampen mot Quick Step og BMC etter dette.

Boonen gjør sitt trekk

Thor Hushovd har aldri vunnet Paris-Roubaix før, men har stått på podiet ved to anledninger. 

Søndag hadde 36-åringen en strålende dag på sykkelen og beviste det ved å angripe favorittgruppen ved en rekke anledninger.

- Det var godt å se ham på sitt normale nivå. Jeg er stolt over offensiviten, sier Hushovds trener, Atle Kvålsvoll, til procycling.no underveis i rittet.

I påvente av borsteinsstrekket i Beuvry-la-Forêt slo den norske forbannelsen til igjen, da Edvald Boasson Hagen mistet kontroll og sykkelen og kjørte rett ut på et jordet. Rittet var likevel ikke over for hans del og han som kom opp i feltet igjen.

Foran angrep klassikerstjernen Tom Boonen og kjørte seg opp til en mindre gruppe der blant andre Geraint Thomas (Team Sky) satt. Hushovd satt fortsatt strålende plassert favorittgruppen og hadde selskap av en rekke lagkamerater. De holdt seg hele veien på skuddhold av det så nå ble Boonens gruppe.

Sjakkspill mellom de store

Med fem mil igjen til mål kjørte Hushovd seg opp til Boonens og de fire andre. Manøveren fikk belgieren til å slutte å trå. Han ønsket åpenbart ikke selskap av Oksen fra Grimstad på velodromen i Roubaix, men fremdeles var ikke favorittgruppen langt bak de seks foran.

Sjakkspillet mellom Quick Step, BMC, Belkin, Sky og Trek var nå i full gang.

45 kilometer fra mål satt Boonen og Hushovd i finalen, mens Cancellara og Vanmarcke satt blant egne lagkamerater i gruppa bak.

Angrepene kommer

Sju kilometer senere angrep Sep Vanmarcke og Cancellara forsøkte å ta opp jakten på den formstinne belgieren. Rett etter at duoen ble kjørt inn, angrep Peter Sagan i gruppa bak.

I gruppa foran bestemte Boonen for å angripe på nytt. Hushovd ville ikke tette luka, og fikk i stedet Bram Tankik (Belkin Pro Cycling) og Thomas (Team Sky) til å gjøre grovjobben.

Det viste seg å være en klok avgjørelse da kvintetten kjørte seg opp til Boonen igjen en kilometer senere.

Cancellara holdt hodet kaldt
Sagan fikk etter hvert kontakt med gruppa til Boonen og Thor, mens Cancellara fremdeles stolte på at det var nok krefter i gruppa bak til å nå i kapp foran femstjerners seksjonen Le Carrefour de l'Arbre.

2100 meter ren smerte etter fem og halv times slit på sykkelsetet.

Rett i forkant angrep Sagan på nytt. Heller ikke denne gangen ville Hushovd eller Boonen tette luka.

Nølingen førte til at flere ryttere som hadde støtet seg vekk fra Cancellaras gruppe fikk kontakt. Imens kjørte slovakiske Sagan i ensom majestet på veien mot Roubaix.

Kjørte av Hushovd

På Camphin-en-Pévèle angrep Sep Vanmarcke igjen. Nok en gang tok Cancellara hjulet hans og startet samtidig forsøket på å hente Sagan helt i front.

Duoen, som også dominerte Flandern rundt nylig, hadde nå kjørt inn - og av - blant andre Thor Hushovd. Sagan hadde et lite forsprang inn på Carrefour de l´Arbre.

Rett bak fulgte Vanmarcke, Cancellara, Zdenek Stybar og John Degenkolb. Omtrent midt på strekket fikk de kontakt med Cannondale-rytteren.

Vanmarcke fyrte av fra alle sylindrer, han ønsket selskap av verken Sagan eller Degenkolb i Roubaix, da disse er langt bedre avsluttere enn ham selv.

Men de to bet seg fast etter beste evne.

Terpstra avgjorde
Sjakkspillet var langt ifra over. Bakfra hjalp Bradley Wiggins til med å kjøre opp Geraint Thomas. Også Bert de Backer (Giant-Shimano) tok seg opp, og kunne gjøre en jobb for Degenkolb mot slutten.

Med Boonen på Cancellaras bakhjul bestemte Quick Step seg for å sende Niki Terpstra i brudd.

Det skulle vise seg å bli det avgjørende trekket i en fantastisk utgave av Paris-Roubaix.

Favorittene ble sittende å kikke på hverandre, og nederlenderen ankom velodromen med over 20 sekunders ledelse.

Det holdt selvsagt til å vinne monumentet for Quick Step-rytteren som har hatt en rå klassikersesong. I spurten i gruppen bak tok Degenkolb spurten foran Cancellara.

Thor Hushovd kom til slutt inn i fjerde gruppe sammen med blant andre Edvald Boasson Hagen. Det holdt til 19. og 21.-plass for den norske duoen.

- Jeg skulle gjerne ha vært med i første gruppe. Jeg burde ha vært der, innrømmet Hushovd etterpå.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no