Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dumt å si at vi trener for mye

Langrennsjentenes svar til Kallas trener.

KRITISERES AV UVITENHET: Charlotte Kallas personlige trener, Magnus Ingesson, aner ikke hva de norske jentene driver med, tror Marit Bjørgen. Hun tror bedre balansert trening må til om resten av verden skal hevde seg i langrenn. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRITISERES AV UVITENHET: Charlotte Kallas personlige trener, Magnus Ingesson, aner ikke hva de norske jentene driver med, tror Marit Bjørgen. Hun tror bedre balansert trening må til om resten av verden skal hevde seg i langrenn. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

DAVOS (Dagbladet): Charlotte Kallas personlige trener, Magnus Ingesson, påsto tidligere denne uka at på den norske langrennsdominansens alter lå det igjen mange utøvere som ikke har taklet de ekstreme treningsmengdene de norske landslagsutøverne kjører på med.

- Det er som russerne før i tiden, de har råd til å ofre en halv generasjon. De har jo så mange å ta av, sa Ingesson til lokalavisa Norrländska Socialdemokraten.

De norske landslagsstjernene lurer på om ikke Ingesson har fått is i rubben når han karakteriserer langrennslandslaget på den måten.

- Det er jo ikke flust med skiløpere på damesida i Norge, på Beitostølen var det kanskje tredve norske til start, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

Lang erfaring
Samtidig mener hun det har vært store endringer i måten å trene på de siste årene, og som utøveren med desidert lengst fartstid på landslaget har hun et godt grunnlag for å si noe om det også. 

- Jeg har vært på landslaget i femten år, og det har aldri blitt trent så godt som det er blitt gjort de siste åra. Jeg mener vi trener veldig fornuftig også, og det vises igjen i resultatene, sier Bjørgen, og får støtte av lagvenninne og den andre norske seiersmaskinen, Therese Johaug.

- Ja, det har ikke bare vært jeg og Marit som har lykkes i vinter, det er et helt lag som har prestert på et høyt nivå. Skal en bli god så må det trenes mye, og da føler jeg det blir litt dumt å komme og si at vi trener for mye, sier Johaug.

Kallas vekker
Ingesson fulgte opp med å navngi Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen som to utøvere som ikke har taklet treningsmengdene.

- Det er jo forskjeller innad i laget også, og alle trener ikke like mye som Therese, som kanskje er den som trener mest. Det er å finne en balansegang for hver utøver, sier Bjørgen.

- Jeg så han hadde to eksempler på utøvere som ikke taklet treninga, men det kan jo være andre årsaker bak det enn det at man trener mye. Men det er jo som da Charlotte var på besøk for to år siden, da skjønte hun at hun måtte trene ti prosent mer om hun skulle hevde seg. Hun økte vel treningsmengden også, og det så vi vel svaret på i den sesongen som var i fjor med de resultatene hun hadde der og i OL.

Foruten Marits tre OL-gull var det Kalla som var nest beste dameutøver i Sotsji. For stafettgullet fikk de svenske jentene nylig Bragdguldet, svensk idretts høyeste utmerkelse.

Balansen i treninga
Samtidig vet også Bjørgen hva det vil si å ikke lykkes i sporet. Mellom jubel-mesterskapet i Oberstdorf i 2005 og OL-gullet i Vancouver i 2010 var det magre år for tidenes mestvinnende skiløper.

- Jeg trente kanskje 250 timer mindre i de årene jeg sleit, men da trente jeg jo for mye hardt. Det gjelder å finne riktig balanse i treninga, det er ikke antallet timer som teller, men kvaliteten i den treninga du gjør, sier hun.

- Så det Ingesson bommer på er at han ikke vet hva dere trener på?

- Ja. Jeg tror han henger seg opp i at vi trener mye.