IKLEDD DET NORSKE FLAGGET : Det var denne skidrakten som fikk Knut Korsæth til å reagere. Nå har han oppnådd målet med kronikken: å skape debatt rundt bruken av flagget. Foto: NTB Scanpix / Terje Bendiksby
IKLEDD DET NORSKE FLAGGET : Det var denne skidrakten som fikk Knut Korsæth til å reagere. Nå har han oppnådd målet med kronikken: å skape debatt rundt bruken av flagget. Foto: NTB Scanpix / Terje BendiksbyVis mer

- Dumt at han fyren synes det er kjipt

Råeste skidressen noen gang, sier Øystein «Pølsa» Pettersen om flaggbråket.

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om Therese Johaug som får kritikk for sin skidrakt.

Knut Korsæth (80), æresmedlem i Norges Idrettsforbund, reagerte da han så Johaug under sesongåpningen på Beitostølen i november, iført ei drakt med det norske flagget som mønster over rumpa til skiprinsessa.

Korsæth skriver i sin kronikk i Sportsanalyse at drakta er et eksempel på en ukultur der respekten for det norske flagget ikke er slik den bør være.

- Vi respekterer meningene hans. Og vi forstår det. Men Therese har også stor respekt for flagget, sier Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

- Føler seg ikke uthengt - Dette er en lagdrakt og ikke landslagsdrakta. Det er Thereses private sponsor team SKIGO som har laget den, og hun må bruke den, fortsetter Ernst og legger til:

- Utøverne kan ikke ta ansvar for det. Det må eventuelt forbundet gjøre.

- Hva syns Therese selv om saken?

- For oss er det ikke noe sak at det er Therese som blir trukket frem. Hun føler seg ikke uthengt her. Vi forstår det, hun er et stort navn. Men det er også andre landslagsløpere som bruker den drakta.

TEAM JOHAUG: Therese Johaug føler seg ikke uthengt av draktkritikken. Her med manager Jørn Ernst . Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TEAM JOHAUG: Therese Johaug føler seg ikke uthengt av draktkritikken. Her med manager Jørn Ernst . Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Én av dem er Øystein «Pølsa» Pettersen, som i likhet med Johaug brukte den på Beitostølen. Han sier følgende om debatten som har oppstått:

- For å være helt ærlig kan jeg ingenting om normer og regler for flagg på klessplagg, utover at man ikke skal ha flagget i bakken. Jeg vil påstå at det er ganske mange som ikke veit at det ikke skal være lov å ha flagget på rumpa. Jeg synes dressen er dritkul, den får fram flagget på en bra måte. Det er dumt at han fyren synes det er kjipt, men personlig synes jeg det er den råeste dressen noen gang.

Én ting kan han derimot love flaggpuritanerne:

- Jeg skal slutte å slenge meg over streken neste gang jeg kommer i mål med den dressen, sier han med et smil til Dagbladet.

- Blitt mer vanlig I kronikken reagerer Korsæth på at flagget dekket rumpa til Johaug.
- Jeg må innrømme at å se bakdelen av våre fremste landslagsjenter ikledd skibukser utformet med det norske flagget, er langt fra det jeg og mange med meg syntes akseptabelt.

- Det er blitt mer vanlig å bruke flagget i slike sammenhenger. Også i fotball, sykkel og andre idretter blir det brukt. Han har kanskje et annet forhold til flagget enn det yngre generasjoner har, forklarer Ernst.

Og Korsæth er klar over at hans generasjon trolig er mer rigide hva gjelder flaggregler enn for eksempel dagens ungdom. Før kronikken ble publisert, sendte han teksten til sitt barnebarn for gjennomlesning. Barnebarnet er for øvrig med på landslaget i sykkel i 19-årsklassen.

- Han skrev vel tilbake at «dette var greit morfar, friske takter, men det er ikke sikkert min generasjon tenker det samme som deg».

-  Mange liker drakta Korsæth sier til Dagbladet at utspillet hans har fått stor oppmerksomhet og er nærmest overveldet over alle reaksjonene som har kommet.

BRUKER SAMME DRAKT: Øystein Pettersen. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix.
BRUKER SAMME DRAKT: Øystein Pettersen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg har aldri drømt om at de skulle være så formidable. Etter at jeg var i et radiointervju med NRK Oppland, kom det inn massevis med tekstmeldinger. De var entydige: Stå på, gratulerer, dette var på høy tid og så videre.

Johaugs manager har derimot ikke fått noen negative tilbakemeldinger eller reaksjoner på drakta etter at Johaug gikk med den på Beitostølen.

- SKIGO-drakta konkret har jeg ikke hørt noen sånne kommentarer om. Vi har bare fått masse positive tilbakemeldinger på at folk synes den er fin. Ellers er vi alltid bevisst på å ha respekt for flagget, sier Ernst.

 SATTE I GANG FLAGGDEBATT:  Tidligere fylkesmann og idrettsleder Knut Korsæth (til høyre) - her som medlem av valgkomiten i  Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske Komite i 1999, sammen emd daværende skipresident Jan Jensen.  Arkivfoto: Knut Falch, NTB Scanpix.
SATTE I GANG FLAGGDEBATT: Tidligere fylkesmann og idrettsleder Knut Korsæth (til høyre) - her som medlem av valgkomiten i Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske Komite i 1999, sammen emd daværende skipresident Jan Jensen. Arkivfoto: Knut Falch, NTB Scanpix. Vis mer