- Dumt hvis Odd-Bjørn påstår at jeg lyver

Sensasjonsmannen Alsgaard avviser at han bløffer om treningsmengde.

SLÅTT MED 53 SEKUNDER AV ALSGAARD: Odd-Bjørn Hjelmeset hyllet Thomas Alsgaard som en fantastisk langrennsløper etter den meget overraskende tredjeplassen i NM. Men Hjelmeset tror samtidig Alsgaard trener mer enn han vil oppgi i treningsdagbøkene som ligger ute på nettet. 
Hjelmeset gratulerer  Alsgaard
Foto:Erik Berglund
SLÅTT MED 53 SEKUNDER AV ALSGAARD: Odd-Bjørn Hjelmeset hyllet Thomas Alsgaard som en fantastisk langrennsløper etter den meget overraskende tredjeplassen i NM. Men Hjelmeset tror samtidig Alsgaard trener mer enn han vil oppgi i treningsdagbøkene som ligger ute på nettet. Hjelmeset gratulerer Alsgaard Foto:Erik BerglundVis mer

(Dagbladet): Tre ukers med hardkjør var nok for Thomas Alsgaard (39):

På 15 kilometer klassisk banket den gamle storheten flere av landslagsløperne og tok en sensasjonell 3. plass, bare slått av Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby.

En sensasjon for de fleste. Men ikke for Odd-Bjørn Hjelmeset, som etter løpet hevdet at han hadde satt 5000 kroner på at Alsgaard ville havne på pallen.

- Det stemmer. Så det blir penger i kassen, sier Hjelmeset til Dagbladet - uten at han kunne gi noe svar på hva han hadde fått i odds.

Hisset seg opp
Men Hjelmeset ble streng i stemmen da han fikk spørsmål om det ikke var betenkelig for så mange landslagsløpere å bli slått av Alsgaard, selv om løypeprofilen var som skapt for ham. Selv ble han slått med 53 sekunder av 39-åringen.

- Men hør nå her! Alsgaard er omtrent den personen i hele Langrenns-Norge som trener desidert mest. Han jager i vei, han har tenkt å vinne Vasaloppet i år. Det er faen ikke unaturlig at han blir nummer tre. Så enkelt er det. Det greier du også å finne ut, sa han til journalisten.

Når Dagbladet spør om han tror Alsgaard i så fall snakker ned hvor mye han trener, svarer Hjelmeset slik:

- Akkurat som Oddvar Brå gjorde! Han snakker ned treninga si.

- Men treningsdagboka hans ligger på nett?

- Han trener mer enn det.

- Hvorfor skulle han gjøre det?

- Han vil vel ikke legge forventningspress på seg selv. Alle vet at Thomas Alsgaard er en fantastisk langrennsløper.

- Så du går ikke med på det er flaut for eliteløpere å bli slått av ham her i dag?

- Det kan det være hvis det vil skrive det, for all del, skriv at det er kjempeflaut. Men han har vært med oss på samlinger og gått ræva av oss.

- Det må du gjerne utdype.

- Han gikk rett fra oss på intervaller, det er bare Petter (Northug) og Simen (Østensen) som greier å stake fra ham. Så han er jo god, sier Hjelmeset til Dagbladet, som selv ikke er på landslaget denne sesongen.

- Ikke behov for å lyve
Thomas Alsgaard både eier og driver privatlaget Team United Bakeries, som satser mot langløpklassikere som Vasaloppet og Marcialonga. På hjemmesida legger han kontinuerlig ut treningsdagbøkene sine, som en inspirasjon til mosjonister i en travel hverdag som ønsker å se hvordan man kan utnytte tida best mulig.

Konfrontert med Hjelmesets påstand om at han underrapporterer treningsmengdene sine, sier Alsgaard:

- Det er dumt hvis Odd-Bjørn påstår at jeg lyver. Det har jeg ikke behov for. Jeg har vunnet alt som er mulig å vinne i langrenn fra jeg var tre år. Jeg har ingen grunn til å lyve om trening i den ene eller andre retningen. Jeg skriver treningsdagbok og legger ut på nett, for jeg vet at mange i min situasjon har familie og liten tid til å trene, og synes det er spennende å følge med meg for å se hvordan jeg løser det og bruker tiden.

Alsgaard understreker at han har altfor spinkelt treningsgrunnlag til å kunne hevde seg i verdenstoppen per i dag, og at VM i Kollen er fullstendig uaktuelt, men han er overbevist om at det ville vært mulig å kjempe mot de beste dersom han virkelig bestemte seg for det.

"ELGEN" ER TILBAKE: Thomas Alsgaard sier han ikke har motivasjonen for å satse for fullt. Men på spørsmål om han kunne gjort comeback i verdenstoppen med ett års målrettet trening, svarer han: - Ja, absolutt. 
Foto:Erik Berglund
"ELGEN" ER TILBAKE: Thomas Alsgaard sier han ikke har motivasjonen for å satse for fullt. Men på spørsmål om han kunne gjort comeback i verdenstoppen med ett års målrettet trening, svarer han: - Ja, absolutt. Foto:Erik Berglund Vis mer

- Ja, et comeback ville vært fullt mulig, sier Alsgaard til Dagbladet.

Før han heller kaldt vann i årene på alle som nå drømmer om å se «Elgen» tilbake for fullt.

- Det ville krevd ufattelig mye. Ikke bare hard trening, men så mye mer. Alt annet skyves til side. Det interesserer ikke lenger. Jeg har et fantastisk spennende liv nå, og en fantastisk familie som jeg får brukt mye tid på. Jeg har masse spennende jobbprosjekter, synes det er gøy å kommentere, å utvikle ski for Madshus og jobbe med næringslivet med egne selskaper i forskjellige bransjer. Team United Bakeries tar masse tid, og det er kjempegøy å kunne gi andre en fair mulighet til å oppnå gode resultater. Jeg gleder meg kjempemye til søndag (Marcialonga) for å se hva de kan gjøre der borte. Det er masse spennende som skjer om dagen, og jeg har lyst til å fortsette som nå.

- Du skuffer kanskje mange som håper du skal gjøre comeback nå?

- Jeg har ikke mulighet. Familien vil ikke godta det. Jeg har ikke lyst til å skyve familien til side, og jeg er heller ikke motivert.

- Men det hadde vært mulig rent fysisk?

- Ja, absolutt, sier han til Dagbladet.

Skippertak
Både etter løpet og på pressekonferansen haglet spørsmålene om Alsgaard synes det er et tankekors at han med langt færre treningstimer i kroppen likevel kan sette yngre og mer ambisiøse løpere på plass.

- Blir du litt fornærmet når folk spør deg om det ikke er flaut for dem, eller forstår du spørsmålet?

- Jeg forstår det, men samtidig er det litt vanskelig for meg å kommentere, særlig nå. Men jeg håper at noen gjør seg noen refleksjoner, ikke bare fordi de er bak meg, men fordi de er god over minuttet bak vinneren i NM. At de andre løperne er såpass langt unna bør de gjøre seg noen tanker rundt.

- Hjelmeset sier bare Østensen og Northug greier å stake fra deg når du har vært med på samlinger med landslaget. Stemmer det?

- Nei, det stemmer ikke. Han sier mye rart, Odd-Bjørn, sier Alsgaard og flirer litt.

- Jeg var med på mange samlinger i fjor, men ble sist på alt når det ble stor fart. Det er ikke noe å lure på.

- Hvor mye har du vært med foran denne sesongen?

- Ingenting. Denne sesongen har jeg hatt nok med eget lag. I Team United Bakeries har vi hatt samlinger én uke i måneden, for der er alle i samme situasjon med jobb og familie. Derfor bestemte vi oss fra starten av å få én uke med skikkelig skippertak månedlig. Det har vi holdt, men selv på det laget er jeg blitt sist på de aller fleste intervalløkter, sier Alsgaard til Dagbladet.