Dutee (19) ble utestengt fordi hun var «for mye mann». Nå har hun seiret i retten

Får lov å løpe igjen.

FÅTT LIVET TILBAKE: Indiske Dutee Chand kan begynne å konkurrere igjen, etter å ha fått medhold i CAS. Foto: AP Photo / Rafiq Maqbool / NTB Scanpix
FÅTT LIVET TILBAKE: Indiske Dutee Chand kan begynne å konkurrere igjen, etter å ha fått medhold i CAS. Foto: AP Photo / Rafiq Maqbool / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hva gjør man om en kvinnelig idrettsutøver produserer for mye testosteron?

Utestengelse, var svaret Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) kom fram til i fjor sommer da testosteronnivået til den indiske sprinteren Dutee Chands ikke falt innenfor det forbundet og IOC klassifiserer som normalt for en kvinne.

Chand har lenge vært en av Indias største idrettstalenter, men ble da felt av systemet som skal avgjøre hvem som skal kan delta i kvinneklassen og hvem som kan delta i herreklassen.

Reglene forbød Chand å konkurrere i kvinneklassen før hun enten hadde operert seg, eller medisinert seg, slik at testosteronnivået i kroppen ble senket.

Men under én måned før friidretts-VM i Beijing har Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) gitt 19-åringen medhold i at IAAFs testosteron-test ikke er god nok til å kunne ekskludere henne fra å delta i idretten som kvinne, skriver BBC.

Blant annet har 19-åringen det siste året gått glipp av Commonwealth Games and Asian Games mens hun har vært utestengt.

- Da jeg hørte at CAS tillater meg å konkurrere internasjonalt igjen, føltes det som om jeg fikk livet tilbake. Løping er det jeg kjenner til, og som jeg elsker høyest. Inntill dommen kom visste jeg ikke hvordan framtida mi så ut. Dette er den lykkeligste dagen i livet mitt, sier Dutee Chand til Indian Express.

CAS underkjenner IAAFS regelverk om utestengelse på grunn av for høyt testosteronnivå, som følge av hyperandrogenisme - noe som gjelder fo to år framover. Hvis forbundet ikke greier å komme opp med nye beviser for at for at høyt testestoronnivå er prestasjonsfremmende for utøvere med hyperandrogenisme, vil regelen bli fjernet permanent, skriver BBC.

Har du et tips angående Norway Cup?


Norway Cup er som mange vet snart i gang igjen! Årets turnering er den 43. turneringen i rekken, og i år er det meldt på over 1450 lag fra rundt 60 nasjoner!

Har du en finurlig eller morsom historie du mener andre bør lese om, eller rett og slett bare et tips som vi kan kan skrive om? 

Send oss en mail på:
norwaycup@dagbladet.no

God sommer!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer