Dynamitt-gubben

KOBE (Dagbladet): - Hvis Danmark måtte spille mot alle lagene i VM, kunne vi aldri vunnet. Men heldigvis er VM-turneringa en cup, sier Morten Olsen (52). - Og kommer du deg til åttendedelsfinalen, kan alt skje.

Ordene fra den danske landslagstreneren ble uttalt til SAS-magasinet Scanorama en iskald vinterdag i København. Olsen var som snarest innom den danske hovedstaden fra sitt hjemsted utenfor Brussel. For gift som han er med belgiske Mireille, valgte han å forbli i landet der han spilte sin fotball fra 1972 til 1986.

I landet han spilte 102 landskamper for i løpet av 19 år, har han sitt andre hjem - et sommerhus.

Åttendedelsfinalen, ja, Morten Olsen og Danmark er der nå. I dag. Mot England. Hvilket betyr - om vi skal ta ham på ordet - at Danmarks trener går rundt med en liten VM-gulldrøm i magen.

Sunn patriotisme

Første gang Danmark var i VMs åttendedelsfinale, ble de spist av den spanske gribben Butragueno i meksikanske Queretaro. Det var i 1986, Morten Olsen spilte midtstopper, og på 1- 0 til Danmark gikk plutselig alt galt. Butragueno scoret fire, Spania vant 5- 1 mens det danske landsholdet i fotball reiste hjem som helter. Og: Siden har de vært det.

Begrepet dansk dynamitt ble født i forkant av Mexico-VM. Danmark sto sammen - «røde og hvide, side om side» - når de ikke «sejlede oppad åen», da. Eller tok seg en bayer eller tre sammen med hele folket. Som de små blant fotballens giganter.

- Sunn patriotisme må tas vare på, sier Morten Olsen.

- Jo mindre landet er, jo viktigere er det. Og derfor er jeg veldig glad for at Danmark i det hele tatt kvalifiserte seg for VM. Det betyr mye både for landet som sådant, og menneskene som bor der.

Heltens navn: Olsen

I 1993 ble Norges Olsen, Drillo, nasjonalhelt da han tok Steinrøysa til sluttspillet i USA. Ved årets slutt knuste han til og med mor sjøl - Gro Harlem Brundtland, som var på sin statsministertopp akkurat i den perioden - i de fleste kåringer rundt årets navn. Og det samme skjedde med Danmarks Olsen i fjor etter at han hadde tatt Danmark til Korea/Japan. Morten Olsen vant avstemningen med et skred foran han som hadde holdt vandrepokalen fire år på rad: den ikke helt ukjente kronprins Fredrik. Men Morten Olsen, som Drillo Olsen, nekter å ta supporternes nesegruse beundring og tilbedelse som en personlig triumf. Det er fotballen det handler om, veien til målet og det som skal til for å få jobben gjort. Så si gjerne at han er litt firkantet, han også, Danmarks Olsen altså, akkurat som han vi hadde var det da det var fotball og atter fotball til frokost, lunsj og middag. Et faktum det tok litt tid å få anerkjent.

Såret stolthet

Morten Olsen - og igjen som Drillo - brukte nemlig tid på å bli ballprofet i eget land. Ja, han ga egentlig opp målsettingen om å bli landslagstrener da det danske forbundet ansatte svenske Bo Johansson i 1996. Og det verste var ikke at han ikke fikk jobben - det som såret stoltheten, var at han ikke ble spurt. Det var med andre ord mye bitterhet som ble feid under teppet da han tegnet seksårskontrakt for to år siden.

I dag - og spesielt mot England i dag - er Danmark der Morten Olsen han ønsker at Danmark skal være. I verdens søkelys - både som nasjon og fotballag. Det er nemlig mer ved et VM-sluttspill enn bare cornere, frispark, gule kort, scoringer, jubel og sorg. For når du er liten, må du gjøre noe for å synes - noe helt spesielt. Og Danmarks Olsen har ord på det også.

- Som nasjon må Danmark overleve gjennom individualisme og kreativitet, sier han.

- Det samme gjelder for fotballen. Og vi har et virkelig bra produkt her - fotball på den danske måten. Et produkt vi må utnytte like godt som dansk design - et varemerke som er verdenskjent.

D for Danmark og David

Skulle Danmark slå England i dag - og hvorfor i all verden skal de ikke kunne gjøre det, sjøl om motstanderen altså heter England, og har en hel vertsnasjon med ståhår i ryggen - vil de være der de var da de vant EM i Sverige for ti somrer siden: ustoppelige i egne sinn og tanker. Når David først har fått ut ei perle fra slynga, kan resten av fulltrefferne komme som erter på ei snor. Og det var nok det Morten Olsen tenkte på i vinter da han snakket om mulighetene som åpner seg bare man kommer seg videre fra gruppespillet. Til cupen. Og tilfeldighetene.

- Man kan ikke måle dansk fotball etter mesterskapet i 1992, sier han.

- Alt det beviser, er bare at det kan gjøres. Og det er gode nyheter for et lite land som Danmark.

Så spørs det da, om kjepphøye England har fått med seg historien.

<B>POPULÆR: Morten Olsen skriver autografer så blekket spruter under VM.