Dyr sesongoppkjøring

40 prosent av engelske fotballspillere blir belastningsskadet i sesongoppkjøringen. Det koster klubbene 850 millioner kroner.

Det er det engelske fotballforbundet som har utført undersøkelsen. Caroline Woods i FAs avdeling for medisin- og treningsforskning har analysert skader som er kommet før sesongstart i 91 engelske fotballklubber over to år.

Unge mest utsatte

Man fant at bortimot 20 prosent av alle skader kom før sesongen startet, og at spillere under 25 år er mest utsatt. Forskerne, som har publisert sine funn i British Journal of Sports Medicine, oppfordrer klubbene til å se nærmere på sitt opplegg i forsesongen.

- Spillerne er langt mer sårbare for belastningsskader i sesongoppkjøringen, sier idrettsforsker ved Norges idrettshøgskole Thor Einar Andersen, som nylig har fullført en liknende undersøkelse i Norge.

Andersen er lege for U21-landslaget og overlege på NIMI i tillegg til sin forskerstilling.

Støkk

Foreløpig har han ikke tallene klare, men tendensen viser at det er like mange belastningsskader i perioden januar-mars som i selve sesongen, som varer i seks måneder. Spillerne er altså dobbelt så utsatt når det ikke spilles obligatoriske kamper.

- Hvorfor?

- Noe av skylden må de økte treningsdosene ta, men mesteparten av skylden må stadig bytte av underlag ta. Kroppen trenger tid til å tilpasse seg nytt underlag, og da må man også tilpasse treningsmengde og intensitet, forklarer Andersen. Han tror tallene som er kommet fram i England vil sette en støkk i klubbene der borte.

- Det er snakk om mye penger, og vi har allerede sett tegn til endring.

Andersen håper også klubbene i Norge vil se på tallene, og vurdere tiltak for å senke den store skadeprosenten.

- Klubbene er klar over at spillerne er utsatt i forsesongen, og jeg håper denne undersøkelsen kan få dokumentert en del ting vi tidligere bare har trodd.

- Skader er negativt både for det sportslige og økonomien, og klubbene er tjent med å ta dette på alvor, sier Thor Einar Andersen.

DYR SKADE: Robbie Fowler ble skadd før sesongstart og har enda ikke spilt for Leeds denne sesongen.