Dyrene som prøver å ta opp arven etter Paul

Men det er tungt å følge i blekksprut-legendens tentakkelspor.

LEGENDE: Blekkspruten Paul døde i 2010, måneder etter suksessmesterskapet i Sør-Afrika. I VM tippet Paul riktig resultat i syv kamper på rad, sjansen for det er 1/256. Foto: SCANPIX/AFP/PATRIK STOLLAR
LEGENDE: Blekkspruten Paul døde i 2010, måneder etter suksessmesterskapet i Sør-Afrika. I VM tippet Paul riktig resultat i syv kamper på rad, sjansen for det er 1/256. Foto: SCANPIX/AFP/PATRIK STOLLARVis mer

For to år siden ble blekkspruten Paul verdenskjent da han tippet riktig vinner av åtte kamper i fotball-VM. Hans firbeinte EM-arvtakere lykkes ikke fullt så godt.

Paul stjal overskriftene under VM i Sør-Afrika da han forutså vinnerlaget i Tysklands sju kamper, samt i finalen der Spania slo Nederland. Etter turneringen gikk han av med pensjon og ble senere stedt til hvile med legendestatus.

Siden den gang har fotballverdenen lengtet etter et nytt dyr som kunne ta over Pauls oppgaver.

Det er her ilderen Fred, elefanten Citta, grisen Funtik, kua Yvonne og flere kommer inn.

Særlig fordi det ble hevdet at Paul var tysk - noe som siden VM har blitt diskutert heftig - er det mange kopier av ham i Tyskland. Pølsehunden Sissi fra München og blekkspruten Rosi fra Rosenheim, for å nevne to.

VERDIGE ETTERFØLGERE? Kua Yvonne, grisen Funtik, ilderen Fred og elefanten Citta er alle firbeinte som skal prøve å ta over spådyrtronen. Foto: SCANPIX
VERDIGE ETTERFØLGERE? Kua Yvonne, grisen Funtik, ilderen Fred og elefanten Citta er alle firbeinte som skal prøve å ta over spådyrtronen. Foto: SCANPIX Vis mer

De to sistnevnte måtte riktig nok gå av med tidlig pensjon etter å ha spådd Bayern München som vinner i mesterligafinalen. Tyskerne tapte for Chelsea. Og akkurat som Sissi og Rosi, har de andre dyrene som nå forsøker seg på å spå utfallet av EM, fått det tøft.

Ilderen Fred, som bor i dyrehagen i Kharkiv, er EM-byens eget svar på Paul. Han er valgt ut av fansen til det lokale laget Metalist, men har ikke helt klart å følge i blekksprutens spor.

Fred tippet korrekt uavgjort i åpningskampen mellom Polen og Hellas, men bommet grovt da han spådde samme utfall i Russlands 4-1-seier over Tsjekkia. Deretter hentet han seg fint inn ved å spå seier til både Danmark og Tyskland, men han har likevel bommet én gang allerede - i motsetning til den allvitende Paul.

Trolig får Fred og kollegene korte karrierer som sannspådde. Det kan virke som både han, Citta, Funtik og Yvonne er litt som billige varekopier: Pene å se på, morsomme, men simpelthen ikke ekte vare.

(NTB)