MOTIVERT: Niklas Dyrhaug tror det er mulig å vinne et individuelt OL-gull i Pyeongchang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOTIVERT: Niklas Dyrhaug tror det er mulig å vinne et individuelt OL-gull i Pyeongchang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Niklas Dyrhaugs ambivalente sesong

Dyrhaug om marerittet:
- Forferdelig tungt det som skjedde her sist

Niklas Dyrhaug var en av verdens beste langrennsløpere under Lahti-VM, men fikk likevel bare gå to skirenn. Nå vil han revansjere seg med individuelt OL-gull i Pyeongchang.

SJUSJØEN (Dagbladet): 9. februar fikk Niklas Dyrhaug den blytunge beskjeden på Natrudstilen på Sjusjøen: 29-åringen ble vraket til VM-tremila i Lahti, distansen han hadde pekt seg ut og trodde han var kvalifisert for.

Dyrhaug gamblet i NM da han gikk «all in» for å kvalifisere seg på tremilslaget til VM. Det gikk tilsynelatende etter planen da han ble nr. 2 bak Martin Johnsrud Sundby og best av de som kjempet om å ta de tre plassene ved siden av Røa-gutten.

I stedet var det Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Finn-Hågen Krogh som fikk disse plassene. Dyrhaug var forbannet - og er fortsatt klar på at han er uenig i avgjørelsen da han møtte Dagbladet tidligere i måneden på akkurat samme sted som vrakingen fant sted.

- Det var forferdelig tungt det som skjedde her sist. Det var en tung dag. Jeg følte jeg var kvalifisert. Jeg var jo det, sier Tydal-gutten til Dagbladet.

29-åringen slet med en skade i sesonginnledningen og hadde store smerter i hoftekula før jul. Han rakk å finne formen akkurat i tide til VM, men ble vraket til flere av sine presumptivt beste øvelser.

- Det er jeg stolt over

De to rennene han fikk gå i Lahti, gikk imidlertid Dyrhaug lynraskt: På 15 kilometer klassisk tok han en knallsterk VM-bronse bak utilnærmelige Iivo Niskanen og Sundby, mens Dyrhaug hadde den raskeste etappetiden av samtlige da Norge tok VM-gull på herrestafetten.

GODT HUMØR: Smilet og latteren er sjeldent langt unna hos Niklas Dyrhaug, men på Sjusjøen 9. februar i vinter var han skikkelig forbannet.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GODT HUMØR: Smilet og latteren er sjeldent langt unna hos Niklas Dyrhaug, men på Sjusjøen 9. februar i vinter var han skikkelig forbannet.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg måtte bare brette opp ermene og vise at jeg hadde det mentale på plass. Det klarte jeg heldigvis. Jeg fikk mye ut av sesongavslutningen. Det er jeg stolt over, sier han og smiler.

Selv om han var en av verdens beste skiløpere da Lahti-VM fant sted - med to superløp i ypperste verdensklasse - ble det ingen flere distanser på Dyrhaug i de finske skogene. Også femmila gikk uten 29-åringen, som fortsatte å vise gryende form også etter VM.

- Det er både fordelen og ulempen

I den avsluttende minitouren i Canada var han trolig den sterkeste kapasitetsmessig, men ble til slutt nr. 3 etter å ha tapt spurten mot lynraske Johannes Høsflot Klæbo og Alex Harvey.

- Med den formen du viste, burde du vel ha gått mer i VM?

- Det er både fordelen og ulempen ved å gå for Norge. Får du lov til å gå, er du en gullkandidat. Hvis du ikke kvalifiserer deg, mister du den sjansen, selv om du er en veldig god skiløper. Vi jobber sammen og unner hverandre suksess, men må selvfølgelig kjempe knallhardt om å få gå, forteller Dyrhaug.

- Jeg skulle gjerne gått flere renn i VM og kunne hatt muligheten til å kjempe om flere medaljer. Jeg hadde vært skadefri lenge og var veldig sterk, så det var skuffende at det ikke ble flere renn. Men jeg er klar for å få fram det beste i OL.

OFFENSIV: Niklas Dyrhaug, her sammen med Eirik Brandsdal, tror han er god nok til å vinne et individult OL-gull kommende vinter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OFFENSIV: Niklas Dyrhaug, her sammen med Eirik Brandsdal, tror han er god nok til å vinne et individult OL-gull kommende vinter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Går for individuelt OL-gull

Han er offensiv og tror det er mulig å ta en individuell gullmedalje i de olympiske lekenr som venter i Pyeongchang kommende vinter.

- Det er mulig å ta individuelt OL-gull i Pyeongchang. Både tremila og femmila passer meg bra. Det er hovedfokus neste sesong. Det begynte jeg å tenke på allerede da jeg var på vei hjem fra Lahti. Det er sånn jeg er skrudd sammen, sier Tydal-gutten.

- Hvordan skal du klare å ta gull der?

- Jeg må holde meg frisk og skadefri og gå skirenn uten å være på 90 prosent, som jeg var før jul i fjor. Da skal jeg være god nok.

Tøff intern kamp

Luksusproblemet til landslagsledelsen ble noe enklere å håndtere da det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte å utvide kvotene i verdenscupen igjen kommende sesong.

I OL er det imidlertid ingen bønn med bare fire plasser å kjempe om. Når Norge har langrennskanoner som blant annet Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger, blir det knalltøft å være blant de fire som blir tatt ut på distanserennene i OL.

- Det blir det, men vi jobber sammen for at de som får gå, er gode nok til å ta gull. Laget vårt er på hugget. Vi er gira på å heve oss enda et hakk. Vi er veldig offensive før OL-sesongen, forteller Dyrhaug.