VIL HA STRENGERE REGLER: Niklas Dyrhaug mener de nye stavreglene ikke har noen konsekvenser. Han mener FIS burde vært strengere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HA STRENGERE REGLER: Niklas Dyrhaug mener de nye stavreglene ikke har noen konsekvenser. Han mener FIS burde vært strengere. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Dyrhaug skjønner lite av den omdiskuterte stavregelen: - Det er sikkert mange som er uenig med meg

Niklas Dyrhaug vil ha enda kortere staver. 

(Dagbladet): Fredag vedtok Det internasjonale skiforbundet (FIS) en ny stavregel som har skapt store diskusjoner i langrennsverdenen.

Nå er det slik at stavlengden i klassisk langrenn maks kan være 83 prosent av kroppslengden målt med konkurransesko. Dette gjøres for å stoppe den pågående stakerevolusjonen.

Niklas Dyrhaug synes det er greit at FIS kommer med regelendringer, men mener grensene som er satt er altfor puslete - i hvert fall om FIS skal lykkes med å bremse stakeutviklingen.

- Hvis målet er å bevare klassisk langrenn, får ikke en sånn en regel på 83 prosent noen form for konsekvenser. Det er ingen som bruker så lange staver likevel, sier Dyrhaug til Dagbladet.

- Må sette en skikkelig grense

29-åringen forteller at han ikke kjenner noen løpere i verdenscupen som blir berørt av den nye regelen.

- Folk må i så fall gå med lavere staver for at det skal ha noe å si. Mange har gått opp på stavlengde de siste årene, men det er ingen som er i nærheten av å nå den grensa som er satt. Det er sikkert mange som er uenig med meg, men hvis målet er å bevare klassisk langrenn, så må de heller sette en skikkelig grense i stedet for en grense som ikke får konsekvenser?, sier han.

Det er trolig løperne i Ski Classic - altså langløpene - som blir mest påvirket av regelendringene. Vasalopp-vinner John Kristian Dahl uttalte nylig til NRK at han må gjøre endringer inn mot sesongen.

– Jeg gikk opp på stavlengden sist sesong. Nå må jeg tilbake til den stavlengden jeg brukte før. Det betyr at jeg må begynne å trene med kortere staver igjen, for det er en annen belastning på muskulaturen. Det må tilvennes, sier Dahl til NRK.

SOGNSVANN: Anders Gløersen, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby under en treningsøkt mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SOGNSVANN: Anders Gløersen, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby under en treningsøkt mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Kan skape kjip situasjon

I fjorårets verdenscupsesong ble to renn vunnet med staking uten smurning. Under 15-kilometer i Toblach var det Martin Johnsrud Sundby som gikk til topps på blanke ski.

Landslagskollega Anders Gløersen håper løperne slipper å komme i kjedelige situasjoner utover i sesongen.

- Jeg tviler på at regelen kommer til å ha noe å si for om vi staker eller ikke, men det jeg ser som negativt, er at man kan bli satt i en situasjon der man for eksempel blir disket for å ha fem millimeter for lang stav. Dette løser altså ingenting, men man kan samtidig skape en kjip situasjon, sier Gløersen til Dagbladet.

Niklas Dyrhaug er klar på at det er viktig å bekjempe stakerevolusjonen. Han tenker spesielt på de som sitter hjemme foran TV-skjermene og følger løpene.

- Staking gjennom en hel femmil tror jeg blir kjedelig i lengden for folk å se på. En av grunnene til at klassisk langrenn er så populært er allsidigheten og variasjonen i bruken av teknikk, sier Dyrhaug.

- Er kutt på staver rett måte å bremse stakeutviklingen?

- Det er vanskelig å si. Men det blir spennende å se. Det er imidlertid ikke noe vits om det ikke får noen konsekvenser, svarer han.