GULLGUTTENE: Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug sikret norsk stafettgull i Lahti-VM. De var bedre forberedt på de avgjørende detaljene enn hovedkonkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLGUTTENE: Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug sikret norsk stafettgull i Lahti-VM. De var bedre forberedt på de avgjørende detaljene enn hovedkonkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Dyrhaug slo Sundby med fem minutter - i klassisk. Svensker og russere reagerer: - Hva i all verden? Er det sant?

Niklas Dyrhaug gikk fem minutter raskere på klassisketappen enn det Martin Johnsrud Sundby skøytet på VM-stafetten. Det spesielle Lahti-fenomenet vekker oppsikt blant flere av konkurrentene.

LAHTI (Dagbladet): Da Norge tok VM-gull på både kvinne- og herrestafetten, ble den avgjørende luka skapt på den tredje etappen. Det er ikke tilfeldig, men et resultat av rå styrke og en norsk taktikk basert på faktorer som flere av utlendingene ikke var klar over.

Vi kan beskrive det med ett ord:

Tidsmysteriet.

For i Lahti-VM går klassisketappene - utrolig nok - mye raskere enn skøyteetappene, selv om skøyting er en betydelig raskere teknikk. Det er omtrent like spesielt som om noen hadde løpt raskere enn man hadde syklet.

Vi så det igjen på herrestafetten i går. Niklas Dyrhaug gikk hele fem minutter raskere på sin klassisketappe enn Martin Johnsrud Sundby gjorde på skøytedelen.

- Hva i all verden? Er det sant? Det visste jeg ikke, sier den svenske langrennsløperen Daniel Richardsson til Dagbladet.

HYLLET: Finn-Hågen Krogh ble hyllet etter å ha gått Norge inn til VM-gull etter en seig ankeretappe. Her fortsetter hyllesten etter medaljeseremonien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLET: Finn-Hågen Krogh ble hyllet etter å ha gått Norge inn til VM-gull etter en seig ankeretappe. Her fortsetter hyllesten etter medaljeseremonien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Joda, det er sant, og vi skal snart forklare hvordan det er mulig og hvordan Norge utnyttet det på VM-stafettene i Lahti. Men først må tallene og tendensen underbygges og sementeres:

Det spesielle Lahti-fenomenet

* Herrestafetten: Niklas Dyrhaug gikk raskest av samtlige på klassisketappene med tiden 21.35, fire sekunder foran Iivo Niskanen. Beste tid på fristilsetappene hadde Marcus Hellner med 26.28, fire sekunder foran Martin Johnsrud Sundby.

* Kvinnestafetten: Maiken Caspersen Falla på den første etappen gikk best av samtlige med tiden 11.35. Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk raskest på fristilsdelen med tiden 14.07.

* Fellesstart med skibytte: Alex Harvey gikk best på klassiskdelen på 33.42. Sergej Ustjugov gikk raskest på skøytedelen med tiden 35.02, selv om tempoet ble skrudd betraktelig opp mot slutten i den dramatiske finalen mot Martin Johnsrud Sundby.

* Hos kvinnene ledet Marit Bjørgen etter klassiskdelen med tiden 18.10. 36-åringen skøytet også raskest, men 19.11 var ett minutt svakere enn med smøring under skiene.

SPENT PÅ UTTAKET: Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug forteller at det er kamp om plassen på søndagens femmil. De røper også en uventet kandidat. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Reagerer på løypeopplysningene

Så tilbake til problemstillingen: Hvordan er det mulig?

Svaret er like enkelt som det er oppsiktsvekkende og problematisk:

Ifølge den finske landslagsledelsen er skøyterundene over 0,3 kilometer lengre. På en etappe i herrestafetten gås det fire runder, med andre ord drøye 1,2 kilometer ekstra totalt.

Fristilsetappene som skulle være ti kilometer, var i stedet over elleve kilometer. Når løypene i tillegg er mye hardere, betyr det at skøytesterke nasjoner favoriseres kraftig. Tredje og fjerde etappe blir ekstra viktige.

- Det er rart. Veldig rart. Det gjør det ikke enklere for Tsjervotkin å holde følge med Sundby, sier Sergej Ustjugov.

- Løypene skal vel være like lang. Det er merkelig. Det burde være likt, mener Richardsson.

Det samme mener Sami Jauhojärvi.

- Det er motsatt av i Falun-VM. Der var de klassiske etappene lengre. Det burde være like langt. I Lahti er klassiskrundene 2,4 kilometer og skøyterundene litt over 2,7 kilometer, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

IMPONERT: Martin Johnsrud Sundby er overrasket over sisteetappen til Finn Hågen Krogh. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Ville det ikke vært bedre for Finland om det var motsatt, siden dere har styrken på klassisk?

- Haha, ja, for meg var det greit, fordi jeg hadde en dårlig dag. Men IIvo Niskanen ville sikkert ha en lengre runde.

Den taktiske dimensjonen

I tillegg til løypelengden, er fristilsdelen mye hardere i profilen. Det bekrefter blant annet Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Fristilsløypa er kanskje den tøffeste vi noen gang har gått. Der trenger man kapasitet, sier Sundby.

Med andre ord: Det lønner seg å prioritere sine beste løpere på fristilsetapper når det er stafett. Likevel valgte Sverige å kjøre 19 år gamle Ebba Andersson på en fristilsetappe på torsdag i stedet for Charlotte Kalla.

Og likevel valgte Russland å sette sitt mest usikre kort, Aleksej Tsjervotkin, på tredje etappe i går, i stedet for formsterke Andrej Larkov, som i stedet gikk en lettere klassisketappe.

RIVALER: Calle Halfvarsson mener nordmennene skal være glade for at den norske skistjerna ikke var med på laget. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Norge hadde Sundby på tredje etappe. Han gikk ifra russeren. Den norske planen fungerte, akkurat som med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på den samme fristilsetappen i går.

- Vi visste at skøytedelene ville bli fryktelig tøffe, men klassisketappene skilte mer enn vi trodde de også. Men jeg er i god form og ville bruke kreftene mine i den løypa som krevde mest, sier Sundby til Dagbladet.

- Jeg har ikke hatt noen dueller med Tsjervotkin før, og han har ikke gått så mye i verdenscupen. Planen var klar: Jeg måtte prøve å gi Finn et så bra forsprang som mulig. Tsjervotkin dro et par runder, før jeg gikk «all in» siste fem kilometerne.

Norges detaljplan

Den svenske og russiske leiren stusset over den store forskjellen på klassisk- og skøyteløypa. Niklas Dyrhaug tror ikke Sverige hadde gjort det noe bedre om de var like godt orientert om disse detaljene.

- Løypa er ikke så mye lengre, og Sverige hadde satt opp gode løpere på fristilsetappene, så det er nok ikke der skoen trykker, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Men skoen trykker kanskje akkurat der for Russland.

FORFERDELIG: Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth la ikke skjult på hva de synes om superkonkurrent Sergej Ustjugov. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Det er jo sånne detaljer som de fleste burde være forberedt på. For oss er det viktig å være forberedt på de små detaljene. Å se på høydeforskjell i løypa, er vesentlig, sier Sundby.

- Tsjervotkin er ingen dårlig løper. Jeg mener Russland valgte det riktige laget, mener Dyrhaug.

Russernes forklaring

Russlands landslagstrener Markus Cramer ser poenget om å prioritere de sterkeste på skøyteetappene.

- Vurderte dere å bruke Larkov på den tredje etappen?

- Ja, vi snakket en del om det. Skøytedelen er brutal og veldig avgjørende, sier Cramer til Dagbladet.

- Kanskje kunne Larkov ha fulgt Sundby, men vi trengte ham også på klassisketappen. I tillegg er Tsjervotkin best til å skøyte. Men det var smart av Norge å ha Sundby på tredje etappe.

Med VM-utestengte Aleksander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Jevgeni Belov inne på det russiske laget i dag, ville Norge trolig fått enda tøffere kamp om gullet.

- Ja, da hadde nok gullsjansen vår økt. Det må vi kunne si, mener Cramer.