Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dyrisk sulten

SYDNEY (Dagbladet): Med intenst blikk og bar overkropp trener Maurice Greene her på Sydney Olympic Park for første gang. På denne banen løper verdens raskeste mann i dag og i morgen for den aller gjeveste tittelen - den eneste han mangler: OL-gullet på 100 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemme hos Maurice Greene i Granada Hills nord for Los Angeles henger det en plakat på veggen med følgende tekst:

«Hver morgen i Afrika våkner det en gaselle og vet at den må løpe fortere enn den raskeste løven for å unngå å bli drept. Og hver morgen våkner en løve og vet at den må løpe raskere enn den tregeste gasellen for å unngå å sulte i hjel. Det spiller ingen rolle om du er en løve eller en gaselle. Når sola står opp er det bare en ting å gjøre: Å løpe.»

For Maurice Greene er OL i Sydney den siste erobringen:

- Dette er den største scenen du kan være på. Jo større scenen er, dess bedre presterer jeg, sa Greene på den siste pressekonferansen før startpistolen smeller i dag.

- Neppe v-rekord

16. juni i fjor satte Maurice Grene v-rekord på 100 meter med 9.79 sekunder i Athen. Regjerende OL-mester Donovan Baileys 9.84 ble knust. Ikke siden elektronisk tidtaking ble innført for snart tre årtier siden, har v-rekorden blitt slått så mye i samme jafs.

Athen-rekorden står fortsatt, og blir neppe slått i Sydney. Mener Greenes lagkamerat Ato Boldon i HSI (Handling Speed Intelligently):

- Banen er ikke rask nok. Og vinden og kalde kvelder er ikke bra forhold for verdensrekorder, sa Boldon til Dagbladet tidligere i sommer.

Boldon fra Trinidad/Tobago er Greenes tøffeste konkurrent. Men Greene har knapt tapt på kortsprinten de siste tre sesongene. Han vant VM-gull både på 100 meter (9.80) og 200 meter (19.90) i Sevilla i fjor:

- Alle kommer etter meg nå. Fint, la dem komme. Jeg er den raskeste mann i verden. Det er ingen tvil, sier han.

Varmet opp hunder

Greene har ikke alltid hatt slik tru på seg sjøl. Han mislyktes i OL-uttaket til Atlanta, og gikk deppa rundt i hjembyen Kansas og tok jobber han ikke likte: Greene solgte billetter på kino, jobbet på gatekjøkken, tømte varebiler og - varmet opp hunder på veddeløpsbaner.

- Jeg hadde dårlige jobber. Nå har jeg en bra en. Og er takknemlig, sier han.

I nesten 23 år bodde han i en forstad tre mil utenfor Kansas. Da han var tenåring tok foreldrene Ernest og Jackie på seg å oppdra en nieses fem sønner - i tillegg til Maurice og hans to brødre og ene søster.

Huset krydde. 26. september 1996 flyttet han til LA.

- Jeg måtte dra, sier han.

Der traff han trener John Smith.

- Så du vil løpe raskt? spurte Smith.

- Ja, jeg vil, svarte Greene.

Treningstorturen startet. Greene sto imot og flyttet persen fra 10.08 til 9.96 på 100 meter under USA-mesterskapet sommeren etter. Seinere på sommeren vant han VM-tittelen på 100 meter i Athen.

USA har vunnet 15 av 24 OL-finaler på 100 meter siden Tom Burkes seier (12.0) i 1896. Men bare Carl Lewis (1984/-88) har vunnet siden Jim Hines i 1968

I finalen i morgen kveld (20.35 Sydney-tid/11.35 norsk tid) bør Maurice Greene bli den neste:

- Jeg tenker på det som skal skje, og kan ikke vente. Jeg kan bare ikke vente, sier han.

<B>GULLBLIKKET:</B> De skal løpe fort som vil frata Maurice Greene OL-gullet på 100-meter.