- Dyrk individualistene mer

FORNEBU/BISLETT (Dagbladet): I «Proffdrømmen» på TV3 får TV-seerne møte tolv unge fotballtalenter som kjemper om proffopphold i Liverpool. TV-serien starter kort tid etter at fotballeksperter har uttrykt bekymring over rekrutteringen på ungdomssiden.

Det har vært en tendens i norsk fotball til at alle blir drevet fram samlet. Vi må tørre å dyrke individualistene, sier Åge Hareide, som er trener i TV3-serien. Han mener talentfulle spillere bør få spesialundervisning.

Knut Torbjørn Eggen og Åge Hareide er to av trenerne som skal lede 12 håndplukkede fotballtalenter som kjemper om to proffopphold i Liverpool. TV3 vil de nærmeste ukene følge gutta tett, og resultatet kan du se i «Proffdrømmen» som har premiere i september.

- Det er forbudt å være god i norsk fotball. Etter min mening skal ikke alle behandles likt, men det er viktig at alle behandles rettferdig, sa Knut Torbjørn Eggen da han møtte de talentene for første gang.

Overfor Dagbladet utdyper Fredrikstad-treneren hva han mener.

- Intensjonene det drives etter i barneidrett er gode, men Gro Harlem Brundtland sa en gang at det er typisk norsk å være god. Hvis det er noen som skiller seg ut blant unge fotballspillere, må vi ikke være redde for å si at de er gode, sier Eggen og fortsetter:

- Ungene vet selv hvem som er best i ung alder, så vårt mål må være å hjelpe de beste til å bli enda bedre, sier Eggen.

- Spesialundervisning

Han får støtte av påtroppende RBK-trener Åge Hareide.

- Det har vært en tendens i norsk fotball til at alle blir drevet fram samlet. Vi må tørre å dyrke individualistene, sier Hareide og fortsetter:

- Unger som er ekstremt gode i musikk i ung alder blir plukket ut og får spesialundervisning. Slik bør det også være med unge fotballspiller. - Gutter og jenter som er gode i fotball har krav på å få utviklet sitt øverste nivå på samme måte som musikerne, mener Eggen.

- Bruk ball

Åge Hareide kom med følgende uttalelse da han møtte de 12 talentene:

- Hvis et lag består av gode ballspillere kan det vinne uansett hvilket system det spiller!

Her utdyper Hareide hva han mener:

- Bruken av ball er utrolig viktig. Spillere med gode individuelle ferdigheter kan avgjøre kamper på egen hånd, noe utviklingen i internasjonal fotball er et godt eksempel på. Bruk av ball på trening er også utrolig viktig, sier Hareide.

Han har også klare tanker om treningskultur.

- Jeg blir j.... forbannet hvis folk er late på trening. Det å komme et minutt for seint på trening tolereres ikke. Jeg er også mektig lei av at spillere kommer på trening med kjempearr fra putestripen på kinnet!

Hørte dere det, RBK-gutter?

TRENER TALENTENE: Åge Hareide er en av trenerne som skal lede 12 håndplukkede fotballtalenter som kjemper om to proffopphold i Liverpool. Han har klare tanker om treningskultur og sier han blir forbannet hvis folk er late på trening.