Dyster spådom: - Sporten vil lide

- Om ti år kan jeg ikke se for meg at skihopping er det det er i dag.

DYSTER SPÅDOM: Johann Andrè Forfang kommer med flere dystre spådommer i podkasten Hoppcast. Foto: NTB
DYSTER SPÅDOM: Johann Andrè Forfang kommer med flere dystre spådommer i podkasten Hoppcast. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er i hopplandslagets egen podkast «Hoppcast» at Johann André Forfang (27) serverer den smått oppsiktsvekkende spådommen for framtida til internasjonal vintersport.

Storhopperen fra Tromsø mener det må tas grep, slik at hoppsporten og andre vinteridretter kan leve videre.

- Jeg er ganske drastisk i synet. og føler mye må forandres. Om ti år kan jeg ikke se for meg at skihopping er det det er i dag, sier Forfang i podkasten.

Tilbake i 2015 var Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther bekymret for framtida til hoppsporten. Se video under:

BEKYMRET FOR HOPPSPORTEN: Esten O. Sæther, Dagbladets sportskommentator, frykter at det som var nasjonalsporten vår er i ferd med å forsvinne. - Det å være modig og leke seg på ski ved å hoppe, har forsvunnet hos barna våre. Video: DBTV Vis mer

Må tenke nytt

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Det er to aspekter slik jeg ser det. Det ene er at vintrene ser ut til å fordufte. Det blir vanskeligere og vanskeligere å lage traseer og produsere snø.

- Det andre er at det blir vanskeligere å holde TV-seerne foran skjermen. Jeg tror vi er avhengig av en endring for å holde på seerne. Folk mister forholdet til vinter rundt om i verden. Sporten vil lide av det, spår Forfang.

27-åringen fra nord mener det ikke er noe problem for dem som er spesielt interessert i hopp. Det er heller den kommende generasjonen som vil ønske en endring, mener han.

- Hva slags endringer ser du for deg?

- Man kan se for seg at hoppingen vi gjør på sommerstid kan ta mer og mer over. Da er det ingen grunn til å reise dypt inn i de tyske skoger. Da kan man heller vende seg mot publikum med arrangementer i større byer.

Forfang fortsetter:

- Hvis man tenker nytt, får til et nytt format eller forbedrer verdenscupen slik vi kjenner den i dag, så ville det vært interessant å oppsøke storbyer i større land, og vist fram sirkuset vårt til nye publikummere.

KAN BLI ET VANLIGERE SYN: Johann Andrè Forfang tror mer oppmerksomhet rundt hopprenn på sommeren kan øke interessen blant TV-seerne. Her fra Midtstubakken. Foto: NTB
KAN BLI ET VANLIGERE SYN: Johann Andrè Forfang tror mer oppmerksomhet rundt hopprenn på sommeren kan øke interessen blant TV-seerne. Her fra Midtstubakken. Foto: NTB Vis mer

Usikker på alle utøverne

Hopperen understreker at verdenscupen fungerer veldig bra på nåværende tidspunkt, men at sporten vil kunne utvikle seg om det gjøres endringer.

- Føler du at du er alene om disse tankene blant hopperne?

- Jeg tenker nok mer på dette enn de aller fleste andre utøverne. Det kommer fram i podkasten også. Jeg er «helt der» når det kommer til framtidsutsiktene. Halvor (Egner Granerud) kaster seg jo ikke akkurat på med en gang. Men jeg tror alle ser poengene. Om folk er enig, det vet jeg ikke.

Forfang ser ikke for seg at drastiske endringer vil skje i nærmeste framtid, ei heller at FIS vil ta initiativ selv. Han mener de derfor er avhengig av at større kommersielle aktører ser et uforløst potensial i sporten.

- Hvis de ser at dette er noe de vil spytte inn penger i, så tror jeg en endring kan skje relativt raskt.

IKKE HELT DER: Johann Andrè Forfang (t.h) sammen med Halvor Egner Granerud under hoppuka i 2018. Foto: NTB
IKKE HELT DER: Johann Andrè Forfang (t.h) sammen med Halvor Egner Granerud under hoppuka i 2018. Foto: NTB Vis mer

Trøblete sesong

27-åringen har trøblet denne sesongen, og befinner seg helt nede på 23.- plass i verdenscupen sammenlagt. I disse dager er han i full gang med de siste forberedelsene inn mot den 71. utgaven av den tysk-østerrikske hoppuka.

- Det er nok riktig å si trøblete. Samtidig er hoppinga mi mye bedre enn den har vært på noen år. Jeg går rundt og har troa, så blir jeg skuffa hver gang jeg ikke får det resultatet jeg ser for meg i konkurranse, sier han og fortsetter:

- Jeg har stor tro på egen hopping. Jeg føler det ligger noe å lurer rett under overflaten som kanskje kan komme allerede i hoppuka.

  • Hoppuka starter 28. desember. Da er det kvalifisering i tyske Oberstdorf.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer