Fluor-forbudet trues av ny utsettelse:

Dyster spådom

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har sagt nei til fluorsmøring fra neste sesong, men sliter med å finne gode nok test-apparater. Nå tror den norske smøresjefen, Stein Olav Snesrud, at forbudet utsettes med enda ett år.

TESTER VIDERE: Emil Iversen tester ski sammen med broren Mats under VM i Oberstdorf. Med eller uten fluor – the show must go on. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTER VIDERE: Emil Iversen tester ski sammen med broren Mats under VM i Oberstdorf. Med eller uten fluor – the show must go on. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 vedtok styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) et totalforbud mot fluor.

Regelverket, som kom etter Dagbladets avsløringer, skulle egentlig gjelde fra årets sesong, men ble utsatt fordi forbundene sleit med å finne gode nok testrutiner.

En spesialistgruppe ledet av Atle Skårdal (alpint) og Pierre Mignerey (langrenn) jobber med å finne en løsning:

- Målet er å ha regelverket implementert og kontrollsystemet ferdig utviklet til neste sesong, sier Atle Skårdal til Dagbladet.

Men den norske FIS-toppen innrømmer at de har en stor jobb foran seg.

SUPERSKI: Da den australske løperen Seve De Campo skulle ut på sin andre runde på 15-kilometeren i Falun, var det mange som trodde han kjempet om seieren. Video: NRK / Løkås/Haarstad Vis mer

Trøbbel

I slutten av januar ble det gjort en rekke tester under verdenscupen i langrenn i Falun. I etterkant har det kommet fram at testene var altfor dårlige:

- Det var ikke bra nok. De testene vi gjorde der viste at vi har et godt stykke igjen å gå, sier Skårdal.

Apparatet de brukte greide rett og slett ikke å avdekke om det var brukt fluor eller ei på skia. Det ga også ulike svar på de samme skiparene.

Norges smøresjef, Stein Olav Snesrud, leverte både skipar som hadde fått fluorbehandling, og par som aldri hadde sett snurten av det til testgruppa.

De la også på forskjellig dekke over fluorsmøringen, for å se hvordan apparatet reagerte. Overfor NRK, som også har omtalt saken, sier Snesrud at resultatene viser at det er en lang vei å gå.

- Svarene vi fikk var alt mulig rart. Sånn som testapparatet var i Falun fungerer den ikke til formålet. De har en god jobb igjen, sier Snesrud til Dagbladet.

Fem av skiparene som apparatet stemplet som fluorfrie – hadde egentlig bare fått et lag med glider over fluorpulveret.

Med andre ord – her kunne noen lett ha jukset og brukt ski med fluor i konkurranse.

SMØREBOM: Petter Myhlback innrømmet at Sverige gikk på en klassisk «smørebom» da Sverige havnet to minutter bak Norge i mål på stafetten. Vis mer

Dyster spådom

Om noen få uker, skal apparatene etter planen lanseres, men med problemene som var i Falun mener Snesrud det ikke er noe poeng.

Han tror hele forbudet blir utsatt med nok et år.

- De sier det ikke blir innført noe fluorforbud uten et apparat som funker hundre prosent. Derfor regner jeg med at det går mot en utsettelse av forbudet igjen, spår den norske smøresjefen.

Pierre Mignerey som leder arbeidet med fluorforbudet i langrennsløypene, forteller at de forventet feil ved apparatet under testene i Falun. Dette ble også kommunisert ut til lagene.

- Derfor var ikke resultatene i Falun overraskende, men vi forstår at lagene og produsentene ikke var fornøyde, sier Mignerey til Dagbladet.

- Vil dette påvirke innføringa av forbudet?

- Jeg har virkelig ingen anelse, erkjenner den mektige FIS-toppen.

INGEN ANELSE: Pierre Mignerey, tv. renndirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ingen anelse om et fluorforbud vil bli utsatt igjen. Her sammen med den norske sjefsmøreren Stein Olav Snesrud. Foto: Terje Pedersen / NTB
INGEN ANELSE: Pierre Mignerey, tv. renndirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ingen anelse om et fluorforbud vil bli utsatt igjen. Her sammen med den norske sjefsmøreren Stein Olav Snesrud. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Positive

Atle Skårdal bekrefter også at testene som ble gjort i Falun ikke var gode nok, men at FIS er optimistiske:

- Vi har gjort viktige framskritt siden Falun. Det begynner å gå den rette veien, sier han til Dagbladet.

Denne uka gjennomfører de tusenvis av tester under verdenscupavslutningen i alpint (Lenzerheide) og hopp (Willingen).

Skårdal forklarer at FIS bruker det samme måleinstrumentet som i Falun, men at et ingeniørteam har gjort forandringer på hvordan signalene blir lest, kalkulert og omgjort til et resultat.

- Det var problemer i Falun, og det går raskt til neste sesong. Jobber dere mot en deadline der testene må fungere?

- Det er ingen deadline, men vi vil heller bli ferdig i går enn i morra. Vi jobber mot å ha det klart til neste sesong, men det er FIS Council (Styret i Det internasjonale skiforbundet) som bestemmer.

- Hvordan er tilbakemeldingene fra nasjonene?

- Stort sett at alle er enige i forbudet. Så har det vært ganske stor uenighet om når forbudet skal tre i kraft, men det var det mer snakk om i fjor enn nå, sier Skårdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer