Dyttet 14 år gammel maskot og sloss med lagkamerat

Ville være Zlatan.

KONTROVERSIELL. Mahiedine Mekhissi-Benabbad er unektelig sprek, og en svært dyktig hinderløper, noe han beviste da han tok EM-gull i går. Men franskmannen har en egen evne til å havne i utenomsportslige hendelser. I går tok han av seg skjorta før mål, noe som kostet ham gullet. Det gikk i stedet til landsmannen Yoann Kowal, som kan skimtes i bakgrunnen. Foto: Franck Fife / AFP Photo / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL. Mahiedine Mekhissi-Benabbad er unektelig sprek, og en svært dyktig hinderløper, noe han beviste da han tok EM-gull i går. Men franskmannen har en egen evne til å havne i utenomsportslige hendelser. I går tok han av seg skjorta før mål, noe som kostet ham gullet. Det gikk i stedet til landsmannen Yoann Kowal, som kan skimtes i bakgrunnen. Foto: Franck Fife / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Franske Mahiedine Mekhissi-Benabbad var overlegen under herrenes 3000 meter hinder i friidretts-EM i går kveld. Så overlegen var algeriskfødte 29-åringen, at han flekket av seg skjorta på oppløpet. 

Flere av de andre deltakerne protesterte mot den noe overilte feiringa, og til slutt ble franskmannen diskvalifisert.

Det fikk flere til å reagere. 

- Å diske Mekhissi-Benabbad synes jeg er latterlig. Må alle som ikke er A4 sables ned? Er det krise med litt show? Hvis de må reagere, gi bot, skriver NRK-kommentator Jann Post på Twitter.

Mekhissi-Benabbads landsmann Yoann Kowal rykket opp fra sølv til gull.

Men franskmennene skulle helst sett at de endte med både gull og sølv. De har allerede varslet at de vil protestere. 

Zlatan - Jeg tok av meg trøya på grunn av glede. Det var den deilige følelsen av å vinne, jeg var så glad for å forsvare tittelen min. Jeg visste at jeg kom til å få en advarsel, sa Mekhissi-Benabbad etter løpet ifølge AP.

Seinere på kvelden tok han til orde på sin egen Facebook-side

- Jeg har visstnok blitt diskvalifisert. Jeg har for mye respekt for konkurrentene mine, og for mye kjærlighet til sporten, til at jeg ville gjort noe som er usportslig. Ingen kan fra meg seiersfølelsen og den gleden jeg følte da jeg løp først i mål. 

Nå vurderer han å droppe 1500-meteren. 

- For øyeblikket veit jeg ikke om jeg kommer til stille til start på 1500 meter. Jeg føler meg litt nedfor. Men uansett hva som skjer, kommer jeg til å respektere avgjørelse, uavhengig om jeg er enig eller ikke. Takk for all støtten dere har vist meg på sosiale medier, skriver han. 

Ifølge fransk presse, som kjenner godt til hinderløperen, skal han ha ønsket å etterligne Zlatan Ibrahmovic.

- Mahiedine Mekhissi-Benabbad fortalte at det var akkurat som å score et mål i fotball. Da han vant i London tok han også av seg skjrota, men det var etter at han hadde kommet i mål. Han fortalte oss at han er akkurat som Zlatan Ibrahimovic og José Mourinho, sier en reporter for Radio France til svenske Radiosporten

Den svenske fotballstjerna spiller for det franske storlaget Paris Saint-Germain. 

Maskot-sinne At det er nettopp Mekhissi-Benabbad som er innblandet i kontroverser, er kanskje ikke så overraskende. Fra før av har han to EM-gull, to VM-bronser og to OL-sølv. Likevel er den langbeinte hinderløperen kanskje mest kjent for å reagere litt i overkant noen ganger. 

Under EM i Barcelona i 2010 skal ha han bedt en maskot om knele foran ham, før han dyttet maskoten over ende. I Helsinki-EM to år seinere var han enda sintere. Denne gangen het maskoten «Appy». På innsida av drakta befant det seg en 14 år gammel jente, som skulle gi Mekhissi-Benabbad en gavepose etter at han hadde løpt i mål. 

Franskmannen slo posen ut av hendene på 14-åringen, før han dyttet henne i bakken. 

- Sånn oppførsel er fullstendig uakseptabel, sa arrangementssjef Mika Muukka ifølge The Age, hvor du også kan se en video av hendelsen. 

Sloss med lagkamerat Det er ikke bare EM-maskoter som irriterer 29-åringen. Også lagkamerater kan gå ham på nervene. 

Under et Diamond League-stevne i Monaco i 2011 havnet Mekhissi-Benabbad på en noe skuffende 11.-plass på 1500 meter hinder. Landsmann Mehdi Baala var litt raskere, og løp i mål på niendeplass. Begge var naturligvis nedfor etter løpet, så Baala tenkte han skulle gi Mekhissi-Benabbad et klapp på skulderen. 

Det skulle han ikke gjort.

Den doble EM-vinneren synes ikke noe om å bli trøstet, mens Baala ikke likte oppførselen til 29-åringen. Baala skallet til Medhissi-Benabbad, som svarte med å sendte en serie med slag i retning den trøstende landsmannen. 

Begge slåsshanene ble utestengt i fem måneder. De måtte også betale hver sin bot på drøyt 12 000 kroner, samt gjennomføre 50 timer samfunnsstraff.