Dyttet ut av EM

En tilfeldighet stoppet Ronaldo og Portugal. Esten O. Sæther kommenterer.

TURNERINGENS best forberedte lag gikk til slutt videre på det kjente trikset dommeren ikke så. To hender i motstanderens rygg, en forsiktig dytt på klubbkompis Ferreira og vips var det plass for Michael Ballack til å heade inn 3 - 1.

Trikset og scoringen kom i portugisernes beste periode da Deco bestemte over hver ball ute på banen og utligningen hang over stadion i Bern like tungt som de tette regnværsskyene. Selvsagt skulle dommer Fröjfeldt ha sett det og annulert. Da kunne han kanskje ha reddet den beste underholdningen ved å holde Ronaldo i EM.

Den svenske kamplederen så den nesten tilsvarende situasjonen et kvarter seinere da portugiserne jaget 3 - 3 i sluttsekundene, og blåste korrekt mot dem.

Forskjellen var ingen ond vilje, knapt noen sammensvergelse; bare en tilfeldighet som denne sporten er full av uansett hvor ivrig vi alle forsøker å eliminere dem på den innbildte veien mot en perfekt fotball.

INGEN forsøker som tyskerne. De siste årene har Det tyske Fotballforbundet hatt gående en stort kartleggingsprosjekt under ledelse av sin sveitsiske analysesjef Urs Siegenthaler (bra navn forresten for de som liker enkle navnvitser). Prosjektet holder til på sportskolen i Köln der 36 trenerstudenter denne gangen har jobbet fram det som er verdt å vite -- og litt til -- om tyskernes EM-motstandere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Poenget er at Siegenthaler skal kunne si noe om hvordan trener Joachim Löw sitt mannskap kan vinne, og det på grunnlag av en analyse som går adskillig lenger enn å få fram hver enkelt motstanders bevegelsesmønster på banen. Dette arbeidet har også hatt et sosialt perspektiv for å avdekke tilsynelatende utenomsportslige forhold som tyskerne kanskje kan utnytte i de avgjørende stundene

SÅ DYPT trengte ikke trener Löw å gå i forberedelsene til dette oppgjøret. Hans rundt 80 siders manual om det portugisiske mannskapet var knapt nødvendig for det som et våkent trenerøye kjapt oppdaget etter innledningskampene:

** Det var velkommen inn for alle i det åpne bakrommet til venstreback Paulo Ferreira.

KLASSISK TRIKS: To hender i motstanderens rygg, en forsiktig dytt på klubbkompis Ferreira og vips var det plass for Michael Ballack til å heade inn 3 - 1, skriver Esten O. Sæther, og lurer på om de to Chelsea-spillerne nå har litt å snakke om når de er vel tilbake i London. Foto: AP/SCANPIX
KLASSISK TRIKS: To hender i motstanderens rygg, en forsiktig dytt på klubbkompis Ferreira og vips var det plass for Michael Ballack til å heade inn 3 - 1, skriver Esten O. Sæther, og lurer på om de to Chelsea-spillerne nå har litt å snakke om når de er vel tilbake i London. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Akkurat der stakk Bastian Schweinsteiger fram til 1 - 0 målet. Et sekunds vanlig uoppmerksomhet fra Ferreira, og tyskeren var foran oppasseren sin tidsnok til å rekke helt fram til motsatt stolpe. Der nådde han det perfekte innlegget fra Lukas Podolski.

SELVE forspillet til innlegget var derimot helt etter den tankegangen som tyskerne har jobbet med i disse EM-forberedelsene, og som gjør at laget enda en gang spiller opp til favorittstempelet på tross av vansker underveis:

** Tyskland skal spille den raskeste fotballen.

Löw har stresset nødvendigheten av å presse ned tida hver enkelt spiller har ballen for dermed å få enda mer fart i det offensivet spillet, og sjeldent har en trener fått bedre svar fra spillerne sine enn nettopp i de små sekundene da Lukas Podolski skar gjennom den gode portugisiske høyresida. Alt skjedde ved hjelp av bare to maksimalt kjappe veggspill og et eneste mellom-touch,før innlegget ble sendt i retning av nærmeste stolpe og Schweinsteiger.

Det var virkelig smart, gjennomtenkt angrepsfotball basert på det som tyskerne selv benevner som "kildekoden" til spillet sitt.

SEINERE kunne du se mer fra dette materialet på to innøvde frispark-trekk fra Bastian Schweinsteiger. Begge ble slått så presist rett inn mot straffefeltet at tyskerne fikk utnyttet høydeforskjellen i denne kvartfinalen, selv om altså det siste bare ble mål etter en juksete Ballack-dytt.

På forhånd var Portugal-trener Scolari redd for akkurat de manglende centimeterne til spillerne sine, men den rutinerte treneren hadde ikke rukket å finne noen mottrekk. Han er ikke den typen. Åpne, joviale Luis Felipe Scolari som raust deler hele sitt testosteronsprengte følelsesregister med all verdens TV-publikum, avsluttet ikke jobben som landslagssjef for Portugal etter et analyseskjema.

Som trener er Scolari inspirasjonen og øyeblikkets mann. I en sport full av tilfeldigheter og alt annet dypt menneskelig har det har holdt helt til kremjobben i Chelsea.

Dyttet ut av EM

Men denne gangen endte det ironisk nok med en liten dytt. Skal vi tippe de tre innflyttede London-gutta får litt å prate om når klubbtreninga starter i England om et par uker?