E-cup-opprør

Danske og norske toppklubber i håndball for kvinner truer med å etablere en egen superliga, hvis ikke Det europeiske håndballforbundet (EHF) gjør noe med e-cup-systemet. Norges Håndballforbund vil ta opp saken på EHFs møte i Wien kommende helg.

- Europacupen må endres, i samme retningen som fotballen velger for sine internasjonale klubbmesterskap. Gjør ikke EHF noe snarest, vil toppklubbene selv ta saken i egne hender.

- Vi er ikke amatørklubber. Vi er blitt en stor butikk med budsjett på sju millioner kroner og er nødt å drive som bedrifter flest, sier avdelingsleder i Larvik HK og tidligere styremedlem i Serieforeningen, Bjørn G. Bruun Hansen.

Mesterliga-tøys

Sist helg gjorde norske og danske klubber i e-cupen seg ferdige med nedslaktingen av motstandere fra Makedonia, Israel, Finland og andre håndball-eksotiske land i innledende runder. Tribunene var nesten tomme, og medieinteressen minimal.

- Bare tøys at vi må spille slike kamper, sa Trine Haltvik allerede etter bortekampen i Mesterliga-kvaliken på Madeira. Den kostet Byåsen 100000 kroner og to tapte seriepoeng mot Nordstrand dagen derpå.

Også Larvik og Tertnes knuste sine motstandere, Bækkelaget og Nordstrand slapp heldigvis unna med walkover.

Nøling i EHF

- Vi er klar over at nivåforskjellen er blitt altfor stor. Og vi er for så vidt enige i budskapet fra de norske klubbene, sier assisterende generalsekretær Per Otto Furuseth i Norges Håndballforbund (NHF).

Kommende helg deltar han på et møte i EHF i Wien, sammen med håndballpresidenten Tor Lian, som også lover å ta opp saken.

Men fra EHF får toppklubbene nølende svar på sine krav:

- Vi følger selvsagt utviklingen nøye. Men vi må samtidig ta vare på alle våre 46 medlemsland. De har krav på å delta i Mesterligaen med sine seriemesterer.

- Men vi inviterer gjerne de norske klubbene til å komme med ideer. Vår kommisjon for e-cupmesterskap skal i januar fremme noen forslag til endringer, forteller EHFs generalsekretær Michael Wiederer.

  • I dag er det trekning i Mesterligaen og åttendedelsfinalene i de andre e-cupene. Alle de norske lagene - Byåsen, Larvik, Bækkelaget, Nordstrand og Tertnes på kvinnesida og Viking, Runar, Drammen og Sandefjord på herresida - er med.
OPPRØR: Dersom ikke noe gjøres med kvinnenes E-cup i håndball så kan forbundet vente seg et oppgjør med spillerne.