FLUORSKANDALEN

E-postene avslører skrekkfabrikken: - Lurte uvitende ofre

Interne dokumenter skal vise hvordan Miteni, som har lagt fundamentet for norsk gullglid i langrennssporet, la lokk på en gigantisk forurensningsskandale - og løp fra regningen.

FABRIKKEN: Noe av den gjenværende lagerbeholdningen på anlegget til Miteni i Trissino, da Dagbladet reiste til området på forsommeren. Selskapet har i 30 år laget fluorsmøring for Swix - samtidig som det skal stå bak en gigantisk miljøskandale. Foto: Nina Hansen
FABRIKKEN: Noe av den gjenværende lagerbeholdningen på anlegget til Miteni i Trissino, da Dagbladet reiste til området på forsommeren. Selskapet har i 30 år laget fluorsmøring for Swix - samtidig som det skal stå bak en gigantisk miljøskandale. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRISSINO (Dagbladet): 6. oktober 2012 begynte det å ryke i tredje etasje i lokalene til kjemikalieprodusenten Miteni i Trissino i Nord-Italia.

Fluorholdig syre skal ha spredt seg i lokalene, og det skal ha kommet så kraftig røyk at lekkasjen spredte seg to etasjer ned. Mannskaper fikk til slutt satt opp barrierer og stengt inne den giftige syra og røyken – med svært helseskadelige fluorkjemikalier.

Episoden står referert i politidokumenter Dagbladet har fått tilgang til. Ni nøkkelpersoner fra Miteni og eierselskapet IGIC, står nå tiltalt for miljøkriminalitet i retten i Vicenza. Selskapet nekter skyld, ifølge advokat Alessandro Honert. Dom i saken er ventet å falle om 1-1,5 år.

Dokumentene viser, ifølge politiet, at Miteni i en årrekke skal ha sluppet ut store mengder fluorgifter i drikkevannet – uten å fortelle det til noen.

Lagde skismøring

Slik Dagbladet har dokumentert mener leger og forskere å kunne påvise at utslippene har forårsaket dødfødsler, kreftforekomster, hormonforstyrrelser og annen alvorlig sykdom. Forskere avdekket omfattende helseskader blant arbeiderne på fabrikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer