- FORFALSKET: Treneren Petar Vukicevic innrømmer at han spurte en trenerkollega om forbudte stoffer, men hevder flere deler av e-postene er blitt manipulert i ettertid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FORFALSKET: Treneren Petar Vukicevic innrømmer at han spurte en trenerkollega om forbudte stoffer, men hevder flere deler av e-postene er blitt manipulert i ettertid. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- E-postene beskriver smart dopingmetode

To av verdens fremste eksperter sier de omstridte e-postene friidrettsforbundet nå gransker, beskriver en dopingmetode som sjelden blir avslørt.

(Dagbladet): Dagbladet har fått de anerkjente dopingekspertene Rasmus Damsgaard og Egil Haug til å gå gjennom de omstridte e-postene, som denne uka havnet på friidrettspresident Svein Arne Hansens bord.

Damsgaard, som er dansk, er en av Europas fremste dopingeksperter, og sentral i dopingarbeidet til Det internasjonale skiforbundet (FIS).
Egil Haug er professor emeritus ved Hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus og medlem av Antidoping Norges medisinske fagkomité.

Stor dopinginnsikt All informasjon ekspertene ble forelagt var anonymisert av Dagbladet. De leste e-postene og uttalte seg før e-post-bråket ble utløst av et intervju med Petar Vukicevic i Dagbladet sist mandag. De uttaler seg ikke om hvem som har skrevet e-postene eller om de er manipulerte i ettertid.

Deres mening om innholdet er krystallklar: Uansett hvem som skrev dem så har vedkommende stor innsikt i doping.  

- Det som beskrives i e-postene er en form for doping ekspertmiljøene hører mange snakke om, men få er avslørt for, sier Damsgaard til Dagbladet.

«Smart» metode - Testosteron og veksthormoner er i denne sammenheng dopingpreparater. Det er snakk om en «smart» metode. Den gir det vi kaller en suprafysologisk effekt. Det vil si at 2 + 2 ikke er 4, men 5: Det blir en ekstra effekt når testosteron og veksthormon kombineres, sier den danske eksperten til Dagbladet.

- Stor, stor effekt Han sier at dopingmetoden som beskrives i e-postene er effektiv av to grunner:

- Ved å tilføre testosteron og veksthormoner brennes fett, samtidig som muskler bygges. Med slike midler kan man få en stor, stor effekt. Det vil gi spesielt stor effekt i øvelser hvor tyngdekraften spiller inn, sier Damsgaard.

- E-postene er en beskrivelse av hvordan man bruker stoffer som er ulovlige. Dette er ikke en naturlig kommunikasjon. Det handler om hvordan man unngår å bli tatt, sier professor emeritus Egil Haug om e-postene Vukicevic sier er manipulerte.

I Dagbladets artikkel på mandag bekreftet Petar Vukicevic at han i e-poster til vennen og kollegaen Srdjan Djordjevic, forhørte seg om testosteron og veksthormoner.

Skriftlig forklaring Vukicevics uttalelser til Dagbladet om at dette var noe alle trenere forhørte seg om, vakte en storm av reaksjoner på toppnivå i Idretts-Norge. Friidrettspresident Svein Arne Hansen ba Petar Vukicevic om å avgi skriftlig forklaring. Det har Petar Vukicevic gjort, men forbundet hevder å ha flere spørsmål til treneren.

Forbundet har sendt de omstridte e-postene til oversetting og venter et resultat av dette i dag.

- UNNGÅ Å BLI TATT: Professor emeritus Egil Haug på hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus hevder e-postene er en beskrivelse av hvordan man unngår å bli tatt. Han er medlem av Antidoping Norges medisinske fagkomité. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UNNGÅ Å BLI TATT: Professor emeritus Egil Haug på hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus hevder e-postene er en beskrivelse av hvordan man unngår å bli tatt. Han er medlem av Antidoping Norges medisinske fagkomité. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Petar Vukicevic hevder at mye av innholdet i e-postene, slik de i dag foreligger, ikke er skrevet av ham, men at de er manipulert av hans daværende kone for å ramme ham.

Begge disponerte den aktuelle e-postadressen. Petar har overfor Dagbladet fortalt at han spurte sin kamerat Srdjan Djordjevic om råd knyttet til forbudte stoffer. Djordjevic er en kjent størrelse i internasjonal idrettsmedisin. E-postutvekslingen fant sted i perioden 2001-2003. Også Djordjevic hevder overfor Dagbladet at store deler av e-postenes innhold er manipulert i ettertid.

Avviser forfalskning Vukicevics ekskone, Turid Syftestad, avviser overfor Dagbladet at hun har forfalsket innholdet i  e-postene:

- Jeg gikk til Antidoping Norge med e-postene i fjor, fordi Petar beskyldte meg for å ha forfalsket dem. Jeg følte at det var ubehagelig, sier hun til Dagbladet.

Slik Dagbladet skrev i går omtales det i en av e-postene en person som skal ha blitt dopingtestet, og at det utløste nervøsitet for hva man i ytterste konsekvens fryktet kunne bli en positiv prøve.

I e-postene beskrives det i detalj hva personen skal ha brukt, hvor mye og hvor lang tid det var mellom inntak og dopingtesten.

I en annen e-post blir det spurt om veksthormon og testosteron kan være en god kombinasjon, og det blir spurt om anbefalt dosering og effekt. Deler av innholdet er kompliserte beregninger av blodverdier og medisinske forhold.

Vanskelig å avsløre Rasmus Damsgaard mener at det er mulig, men ikke lett, å avsløre metoden som beskrives i e-postene.

- Når det gjelder veksthormon var det for noen måneder siden bare et kort tidsvindu hvor man kunne finne spor av det, slik det framgår av e-postene. Nå er testene forbedret og stoffet kan spores i flere dager etter siste injeksjon, noe som likevel fortsatt er kort i antidopingsammenheng, sier Damsgaard til Dagbladet.

Petar Vukicevic besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går.

- FÅ BLIR AVSLØRT: Danske Rasmus Damsgaard er en av Europas fremste anti-dopingeksperter, og sentral i dopingarbeidet til Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han er også kjent fra kampen mot doping i sykkelsporten. Foto: BT
- FÅ BLIR AVSLØRT: Danske Rasmus Damsgaard er en av Europas fremste anti-dopingeksperter, og sentral i dopingarbeidet til Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han er også kjent fra kampen mot doping i sykkelsporten. Foto: BT Vis mer

Les mer om saken her.