EA-president Hansen: - Ingen tvil om at friidrettens troverdighet er svekket etter dette

Etter Wada-rapporten.

FRYKTER FOR FRIIDRETTENS RYKTE: Svein Arne Hansen, presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) vil ikke uttale seg om eventuelle konsekvenser for russisk friidrett før etter styremøtet i IAAF fredag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKTER FOR FRIIDRETTENS RYKTE: Svein Arne Hansen, presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) vil ikke uttale seg om eventuelle konsekvenser for russisk friidrett før etter styremøtet i IAAF fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Svein Arne Hansen, presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) vil ikke uttale seg om eventuelle konsekvenser for russisk friidrett før etter styremøtet i IAAF fredag.

Han har de to siste dagene ledet et styremøte i EA og legger overfor NTB ikke skjul på at den uavhengige WADA-rapporten som kom mandag, slo ned som en bombe.

Der ble det slått fast at russisk friidrett er gjennomsyret av systematisk dopingmisbruk med statlig støtte, og det kom også fram er det har vært massiv korrupsjon blant tidligere toppledere innen friidretten.

- Jeg registrerer at det er kommet forslag om å utestenge russisk friidrett fra all internasjonal aktivitet, også OL i Rio, men akkurat nå ønsker ikke jeg å kommentere det, sier Hansen.

- Jeg vil overvære det ekstraordinære styremøtet i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), før jeg sier noe mer om den saken. Det er viktig for meg å vite enda mer om dette og høre på argumentene som blir ført, sier EA-presidenten til NTB. Han står foran sitt første styremøte i IAAF og får en dramatisk start som styremedlem.

Drastisk Hansen sier at han selv og styret i det europeiske forbundet er like sjokkerte over det som er kommet fram som resten av idrettsverdenen.

- Vi satt i et nesten tolv timer langt styremøte mandag, så jeg har ikke fått lest hele rapporten ennå, men jeg er jo godt informert om det som står der. Når det blir foreslått å kaste ut Russland fra all idrettslige samkvem innen friidretten, er det jo drastisk. Det er helt på det rene at det må være funnet mange alvorlige ting, forteller Hansen.

Han sier at agendaen for styremøtet i EA ble lagt tidlig i sommer. Da kjente man ikke til korrupsjonsanklagene mot tidligere IAAF-president Lamine Diack og flere av hans familiemedlemmer. Også innholdet i WADA-rapporten var ukjent. Derfor har ikke EA kunnet behandle denne saken inngående på styremøtet som pågår nå.

- Det jeg kan si at vi i europeisk friidrett kommer til å gi IAAF-president Sebastian Coe all den støtte han trenger. Vi kommer til å støtte IAAF fullt og helt i denne saken, forklarer Hansen.

Troverdigheten Han er bekymret for friidrettens tillit og troverdighet.

- Det er ingen tvil om at troverdigheten er svekket etter dette. Det skyldes både anklagene om korrupsjon og doping. Dette er et svik mot idretten, og nå blir den viktigste jobben framover å få ut alt det onde. Vi må jobbe slik tannlegene gjør og trekke ut ondet med roten, sier EA-presidenten.

- Det er liten tvil om at vi som jobber for friidretten, har en stor jobb å gjøre med å gjenoppbygge tillit. Ingen kunne jo forutsatt at det som er skjedd nå, skulle komme.

- Men jeg føler meg sikker på at vi skal klare den jobben som ligger foran oss på dette området, og at vi skal komme tilbake til normale tilstander igjen, sier Svein Arne Hansen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram