Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Super Bowl 2018

Eagles med sin første Super Bowl-tittel

Knuste forhåndsfavoritten.

TOK SEIER: Eagles' Patrick Robinson etter kampen. Foto: NTB scnpix
TOK SEIER: Eagles' Patrick Robinson etter kampen. Foto: NTB scnpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New England Patriots - Philadelphia Eagles 33–41

Alle gode ting er tre - også for Eagles.

I natt slo de New England Patriots da de møttes i Super Bowl-finalen i Minneapolis i USA. Nattens kamp er den tredje finalen laget har deltatt i på 37 år. Første gang var i 1981 og sist var i 2005, ifølge Reuters.

Kampen var en ellevill angrepsfest fra start til slutt da de amerikanske fotballagene møttes til dyst.

Brandy-stjerna

New England Patriots Tom Brady er superstjernen som lørdag for tredje gang ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller (MVP), som søndag skulle bli første NFL-spiller med seks superbowlseirer. Foles var reserven ingen hadde tro på. Da quarterback Carson Wentz ødela korsbåndet i desember, ble laget avskrevet av alle. Det Foles har gjort siden kan bare kalles et eventyr.

Søndag hadde han 373 pasningsyards og kastet tre touchdownpasninger. Han ble også den første quarterback i Superbowls 52-årige historie som har tatt imot en touchdownpasning. Det var liten tvil om at han skulle kåres til kampens MVP.

Tom Brady noterte fabelaktige 505 pasningsyards, men lyktes ikke slik han pleier i de avgjørende øyeblikkene, og det var han som mistet ballen da kampen i praksis ble avgjort drøyt to minutter før slutt.

Lenge gjorde angrepsspillerne som de ville, og aldri har lagene i en sluttspillkamp til sammen produsert så mange angrepsyards. Først da Brady skulle regissere et siste, kampavgjørende angrep, sto Eagles-forsvaret opp og viste seg fram. Brandon Graham taklet ham med kastarmen ute, og Derek Barnett tok den løse ballen.

- Det var bare å fortsette å prøve. Til slutt nådde jeg fram, sa Graham, som sto for kampens første og eneste «sack» (takling av quarterbacken med ballen).

Bare en eneste gang i løpet av kampen måtte et lag sparke fra seg ballen fordi det ikke klarte å flytte den 10 yards framover på tre forsøk.

Stoppet Brady

Eagles ledet 22-12 ved pause, men Patriots scoret touchdown i sine tre første angrep i annen halvdel. Det fjerde startet umiddelbart etter at Eagles hadde tatt tilbake ledelsen med 38-33, og de fleste regnet nok med at Brady skulle greie brasene igjen, som så mange ganger før.

Slik gikk det ikke. Eagles pyntet på ledelsen til 41-33 med et 3-poengspark og brant mesteparten av den gjenværende tiden. Patriots ga seg ikke, og kampen endte med en lang pasning som Rob Gronkowski hoppet etter, men ikke greide å gripe, i målsonen.

Det hører også med til historien at to av Eagles' touchdown sto i fare for å bli underkjent under de omstridte NFL-reglene som sier at spilleren må holde full kontroll på ballen etter å ha falt i bakken. NBCs TV-kommentator mente ved begge anledninger at poengene ville bli underkjent, men videodommeren var ikke enig.

Søndag var det drama til siste sekund i en av de mest minneverdige finaler av de over halvthundrer som er spilt. Før avspark sang Pink, som er fra Philadelphia og heier på Eagles, en sterk versjon av nasjonalsangen selv om hun lik mange av Eagles-spillerne har slitt med influensa og tok ut en halspastill før hun startet.

I pausen sto Justin Timberlake for underholdningen og dro også fram en hyllest til Minnesotas store sønn Prince, som ble projisert på et stort lerret. Likevel kunne ingenting måle seg med selve kampen.

SEIER: Eagles-stjerna Nick Foles holder trofeet. Foto: NTB scanpix
SEIER: Eagles-stjerna Nick Foles holder trofeet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Trick-sjokk

Eagles-trener Doug Pederson tok mange modige avgjørelser, den mest oppsiktsvekkende da han helt i slutten av første halvdel valgte bort et enkelt 3-poengspark og gikk for touchdown på 4. forsøk, attpåtil med et trickspill. Løperbacken Corey Clement tok imot ballen og flippet den til Trey Burton, som fant en helt fri Foles i målsonen.

Quarterbacken hadde sneket seg helt umarkert inn dit, ettersom ingen i forsvaret trodde de skulle bli nødt til å dekke ham.

Tidligere hadde Patriots prøvd en lignende manøver, da Danny Amendola kastet til en helt fri Tom Brady. Superstjernen greide ikke å ta imot ballen, ellers ville han trolig kunnet løpe til touchdown. Foles holdt nesten tritt med Brady i de fleste angrepskategorier søndag, og han var bedre som mottaker.

Det gjorde til slutt utslaget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!