GJENNOMBRUDD: Marte Olsbu gikk seg opp fra 26. til 7. plass på dagens jaktstart i Östersund. Det ble også gjennombruddet til sørlandsjenta i verdenscupen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
GJENNOMBRUDD: Marte Olsbu gikk seg opp fra 26. til 7. plass på dagens jaktstart i Östersund. Det ble også gjennombruddet til sørlandsjenta i verdenscupen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB ScanpixVis mer

Eckhoff hyller Norges nye stjerneskudd: - Sykt bra

Marte Olsbu.

ÖSTERSUND (Dagbladet): Med en 5. plass ble Tiril Eckhoff beste norske jente på gårsdagens sprint i Östersund. Det ga et godt utgangspunkt før dagens jaktstart, der den norske jenta gikk ut 40 sekunder bak ledende Gabriela Soukalova.

Det ble imidlertid en tung dag for fossumjenta i dag. Eckhoff hang lenge med i teten, men bommet fire ganger på de to siste skytingene, og endte til slutt på 9. plass.

Bedre gikk det imidlertid for relativt umeritterte Marte Olsbu (25 i morgen). Frolandsjenta skjøt 20 treff, og gikk seg opp fra 26. plass til 7. plass.

Gjennombrudd Det er hennes beste resultat i verdenscupen noensinne. Tidligere har Olsbu en 10. plass, fra Pokljuka for to sesonger siden, å vise til.

- Dette var skikkelig gøy. Det var en ny bestenotering i verdenscupen, så jeg er veldig glad. Det var egentlig en seier for min del, sier en sprudlende Olsbu til det norske pressekorpset i Sverige.

Tiril Eckhoff er skuffa over sitt eget løp i ettermiddag, men er godt fornøyd med å få besøk av en annen norsk jente i toppen.

- Det er gøy at hun skyter 20 treff.  Det er bra for jentelaget. Det er digg å se at vi har trent bra. Nå håper jeg vi har noe å hevde oss med på stafetten i Hochfilzen (neste helg, journ.anm.), sier 25-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byttet fokus Marte Olsbu ble bare nummer 65 etter seks tilleggsminutter på torsdagens 15-kilometer. Hun forteller at hun har forsøkt å snu det svake løpet til noe positivt.

- Jeg var veldig skuffa over at jeg fikk så mange bom på normalen, så jeg har tatt meg sammen etter det. Jeg har gått fra å være redd for å bomme til å ville treffe. Det er det dette handler om. På siste stående i dag var jeg skikkelig offensiv og tenkte at jeg hadde alt å vinne, sier hun.

Olsbu føler at hun nå kan stille i Hochfilzen med mindre press.

- Jeg hadde det første året mitt på verdenscuplaget i fjor, og da ble det litt stang ut, så det å begynne den første verdenscuphelga i år på denne måten er deilig. Nå kan jeg senke skuldrene og se framover.

- Jeg har trent bra før denne sesongen, og har tenkt at jeg kunne ta nye steg, men det er litt mentalt også. Det var veldig bra at jeg klarte dette nå. Det føles litt som et gjennombrudd. Det var jo ny pers. Jeg har aldri fått så mye oppmerksomhet før, sier hun og ler.

Overivrig Eckhoff Eckhoff, som drar fra Östersund med en 4. plass, en 5. plass og en 9. plass, forteller at hun ville for mye i dag.

INGEN GOD DAG: Tiril Eckhoff hang lenge med i toppen på dagens jaktstart, men ble for ivrig på de to siste skytingene. Foto: AFP / TT / NTB Scanpix
INGEN GOD DAG: Tiril Eckhoff hang lenge med i toppen på dagens jaktstart, men ble for ivrig på de to siste skytingene. Foto: AFP / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var litt ivrig i dag, rett og slett overtent. Det var en klassisk overtenning. Det er i hvert fall digg at Marte gjør et sykt bra løp. Jeg må bare være glad på hennes vegne i dag, sier hun.

- Var det overtenningen som førte til at du ikke fikk det til på standplass?

- Ja. Jeg var kjempeoffensiv og da fulgte jeg ikke alle skuddene. Men, men, det er nye sjanser, sier hun til Dagbladet.

Fanny Horn Birkeland startet 1.38 bak Gabriela Soukalova i dag, mens Synnøve Solemdal lå hele 1.52 bak den tsjekkiske jenta fra start.

Sistnevnte gikk seg opp fra 38. til 18 plass, og endte dermed åpningshelga med sin beste plassering. Birkeland hadde ingen stor dag, og falt én plass, fra 33. til 34. plass.

Finske Kaisa Mäkärainen vant foran italienske Dorothea Wierer og tyske Franziska Hildebrand.