Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edru etter salgsrusen

Norske eliteserieklubber budsjetterer med 103 millioner kroner mindre neste sesong. Salgsfesten er over, og framtidige spillersalg blir bare regnet som eventuell bonus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsiktene for en ansvarlig økonomi i norsk fotball er mye større foran neste sesong enn de var foran 2001-sesongen. I går delte Norges Fotballforbund (NFF) ut profflisens til samtlige klubber i norsk toppserie for kvinner og menn, i tillegg til 1. divisjon. For selv om Start måtte ha ei uke overtid, kom de i mål.

Kostnadsreduksjon har i kombinasjon med å fjerne usikre poster som spillersalg fra budsjettet, vært nøkkelen til å komme ut av salgsrusen. For festen er over.

- Ja, det er det ingen tvil om. Spillermarkedet har tørket inn. Vi tør ikke budsjettere med salg. Vår intensjon er å budsjettere med kroner 0 for 2002, sier klubbdirektør Bjørn Dahl i Brann.

Det betyr at en Thorstein Helstad til utlandet blir bonus i Bergen.

Fra 24,3 mill. til 0

Bergenserne budsjetterte med 24,3 millioner kroner i år, men var aldri i nærheten av å klare det. Dahl mener likevel klubben er langt inne i «god økonomi»-prosessen. Og bredsider et velment råd til Fotball-Norge.

- Vi kan ikke løpe etter rike onkler resten av livet. Nå må klubblederne ta kollektivt ansvar, og rydde opp. Vi kan ikke bruke mer penger enn det vi har, vi må ha fingeren i jorda, sier Dahl til Dagbladet.

Hans kolleger i Stabæk har denne sesongen brukt pengereserver for å dekke opp de store utgiftene ettersom de budsjetterte spillersalgene aldri kom. Og reserver varer ikke evig.

I takt med tida

- Vi må drive ansvarlig personalpolitikk. Vi sysselsetter faktisk ganske mange mennesker, og da er det viktig å framstå som en ansvarlig arbeidsgiver, sier administrerende direktør Gudbrand Fossbråten i Stabæk.

Han mener norsk fotball med neste års budsjetter viser evne til å snu seg i takt med tida.

Likevel er det et stykke å gå, for neste år blir lisenskravene hardere. Da tar NFF i bruk den såkalte UEFA-lisensen.

Det innebærer krav til økonomi, klubbens organisasjon og administrasjon samt infrastruktur på og rundt stadionanleggene.

Bodø/Glimt har budsjettert med 20000 kroner i spillersalg for 2002. - Det var mest for moro da vi satte opp budsjettet, sier administrerende direktør Tarjei Eck-Hansen.

Hele Norges coronakart