Edvald blåst av i sidevinden

Trolig ute av kampen om sammenlagtseier.

 SLITER:  Boasson Hagen har hatt en tung sesong, og er ikke i nærheten av sitt tidligere nivå. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SLITER: Boasson Hagen har hatt en tung sesong, og er ikke i nærheten av sitt tidligere nivå. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Det ble nok en tung dag for Edvald Boasson Hagen (Team Sky) i Eneco Tour.

Nordmannen klarte ikke å følge de beste da farten ble satt opp i sidevinden. 

Dermed er 27-åringen trolig ute av kampen om ledertrøyen i rittet han dominerte tidligere i karrieren, med to sammenlagttriumfer fra henholdsvis 2009 og 2011.

- Det var en velt i en rundkjøring som gjorde at det sprakk opp, og jeg havnet bakerst i den gruppa. Alle var ute av det, og jeg brukte alt jeg hadde på å tette luken opp til feltet for Geraint Thomas, men jeg hadde ikke noe mer igjen på slutten, sier Boasson Hagen til procycling.no.

- Nå handler det bare om å komme igjennom, og kjempe det jeg kan. Det er ikke noen mulighet til å ta sammendraget, men jeg vil prøve å ta en bra plassering på en spurt eller en etappe, sier han.

Etappen ble vunnet av Zdenek Stybar (Omega Pharma - Quick Step) som vant etter en liten gruppe slet seg løs fra hovedfeltet mot slutten.

Fjorårsvinneren spurtslo hjemmehelten Lars Boom (Belkin) i finalen, og har dermed et glitrende utgangspunkt for å forsvare seieren fra i fjor.

Les også: Guardini vant kaotisk spurt.

Nesten for bruddet
Dagens utbrudd besto av Pavel Brutt (Katjusja), Alexis Gougeard (Ag2r) og Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert).

Disse ble muligens litt undervurdert av hovedfeltet, og det var en reell trussel for at trioen skulle holde unna da de hadde et forsprang på nesten fire minutter med 30 kilometer igjen å kjøre.

Sammenlagtfavoritten Tom Dumoulin fikk mekanisk trøbbel da 20 kilometer gjensto, og Giant-Shimano ventet på kapteinen sin i et forsøk på å kjøre han opp igjen.

Det klarte de aldri, og dermed er den nederlandske tempospesialisten antakelig ute av kampen om sammenlagtseieren. 

Spesielt russiske Brutt, som nylig har signert for Tinkoff-Saxo, viste enorm styrke i bruddet og var hovedårsaken til at avstanden holdt seg oppe. Dessverre for den kjøresterke 32-åringen hadde ikke bruddkameratene like friske bein, og Brutt bestemte seg derfor for å fortsette alene. 

Krasj førte til splitt
Nok en gang var finalen preget av flertallige krasj. Blant dem som gikk ned var Matteo Trentin (Omega Pharma - Quick Step). Hans krasj, og knalltøff kjøring i front i sidevinden, førte til at hovedfeltet splittet seg, og kun 30 ryttere gjensto i front.

Disse hentet inn Brutt da litt under fem kilometer gjensto. I denne gruppen var det ingen Team Sky-ryttere, og kameraene plukket etter hvert opp en frakjørt Boasson Hagen som lå alene bak feltet, tydelig utslitt.

I avslutningen kom det flere angrep fra blant annet Philippe Gilbert (BMC) og Lars Boom (Belkin). Disse hadde derimot ingenting å stille opp med da Stybar startet spurten sin.

I morgen følger en kort tempoetappe på 9,6 kilometer i World Tour-rittet, der Fabian Cancellara (Trek) er den største favoritten.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no. 

 OVERLEGEN:  Det var tre Belkin-ryttere mot Stybar, men tsjekkeren vant likevel enkelt. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
OVERLEGEN: Det var tre Belkin-ryttere mot Stybar, men tsjekkeren vant likevel enkelt. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM. Vis mer