HAR PLANEN KLAR: MTN-Qhubeka vil ha enten Edvald Boasson Hagen eller Steve Cummings i brudd på etappen mot Rodez. Deretter venter en svært tricky avslutning - og et halsende hovedfelt bak. FOTO: Heiko Junge, Scanpix
HAR PLANEN KLAR: MTN-Qhubeka vil ha enten Edvald Boasson Hagen eller Steve Cummings i brudd på etappen mot Rodez. Deretter venter en svært tricky avslutning - og et halsende hovedfelt bak. FOTO: Heiko Junge, ScanpixVis mer

Edvald er bruddkåt: - En god mulighet for meg

Les hvordan MTN-Qhubeka har lagt opp taktikken.

MURET (procycling.no): Etappen mellom Muret og Rodez ble prøvesyklet av Lance Armstrong og hans veldedige organisasjon dagen i forveien.

• LIVE: Følg Tour de France på procycling.no/tdf!

Den er 198,5 kilometer lang, og inneholder tre kategoriserte stigninger — samt to trøblete bakker innenfor de siste 15 kilometerne.

Terreng Edvald Boasson Hagen vil prøve å bevise at han er tilbake som toppsyklist i.

- I dag har jeg en god mulighet, tror jeg, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Ser opp for Degenkolb og Sagan Han varsler at planen er å klore seg fast i bruddet under den trettende etappen av årets Tour de France.

Foreløpig er femteplass i Amiens og Cambrai det beste han har å slå i bordet med.

- Vi tror det er gode muligheter for at bruddet holder inn i dag. Spesielt hvis Giant eller Tinkoff putter noen i bruddet, påpeker Boasson Hagen utenfor lagbussen i Haute-Garonne.

Håpet er at bruddet skal få gå inn, og at John Degenkolb (Giant) og Peter Sagan (Tinkoff) heller skal få en rolig dag på sykkelen. Skjer ikke det, er disse to fort blant favorittene til å hente hjem etappeseieren.
 
Jakter etappeseier MTN-Qhubeka har som mål at enten rudsbygdingen eller Steve Cummings skal infiltrere utbrytergruppen.

Fortsatt leter sørafrikanerne etter sin første etappeseier i touren. Dagen i dag er vurdert som en gylden mulighet.

- Ideelt sett bør det være fem-seks mann i bruddet. Jeg må følge spesielt med på Giant og sikkert en del franske ryttere, sier Boasson Hagen.

Dersom laget ikke blir med i bruddet, kan Reinhardt Janse Van Rensburg bli mannen de ser mot i avslutning fra hovedfeltet.
 
- 10 prosent opp til mål Foran avslutningen i Rodez venter La Primaube. Første del av bakken 3,5 kilometer lang og holder 5 prosent i snitt.

Deretter venter en falsk flate, før det stiger enda mer. Fra toppen er det drøye mila til mål.

Det stanser imidlertid ikke der. Målgangen er nemlig lagt til en bakketopp, og det er her rudsbygdingen håper å kunne utmanøvrere sine bruddkamerater (om ikke før):

- Det er en veldig tøff finale, innrømmer Boasson Hagen.

- Sikkert i tøffeste laget for min del, og den passer nok bedre til en type som Peter Sagen, enn den passer Alexander Kristoff. Det stiger 10 prosent og man har liten fart inn i bakken. Det gjør den ekstra tøff.

Katjusja vurderer brudd - men neppe Kristoff På papiret kunne man kanskje håpet at nettopp Kristoff kunne ha utrettet noe i dag, men ti prosent er — som Boasson Hagen påpeker — i bratteste laget for Stavanger-mannen.

Det var også en noe resignert Katjusja-rytter procycling.no snakket med på start.

- Det er ikke mange etapper som passer meg. Det er litt kjedelig. Men laget har allerede to seirer, og min motivasjon er fortsatt bra.

Sportsdirektør Torsten Schmidt synes det er vrient å spå utfallet av etappen.

- Etter min mening er det umulig å vite om bruddet holder inn, eller ikke. Vi har kommet til den trettende etappen, og mange er slitne. Men jeg tror Giant kommer til å jobbe i dag. Med Tinkoff er det vanskelig å vite.

- Finalen i dag er nok litt for hard for Alex. Joaquim (Rodriguez) brukte masse krefter i går, så kanskje prøver vi å få noen med i bruddet, sier Scmhidt.

All dramatikken følger du her: procycling.no/tdf