Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Sykling: Tour des Fjords

Edvald fikk revansj mot LottoNL-Jumbo: – Deilig å vinne

Endelig norsk seier i Tour des Fjords.

KOPERVIK (procycling.no): Edvald Boasson Hagen vant den tredje etappen i Tour des Fjords fra Odda til Kopervik. I en samlet spurt var han den beste, og tok med det Norges første etappeseier i årets Tour des Fjords.

Han tok Lars Boom på de siste meterne. Boom kjørte egentlig opptrekk for Amund Grøndahl Jansen, men i den svingete avslutningen kom ikke nordmannen seg forbi, og Boom tråkket på selv.

August Jensen ble nummer tre for andre dag på rad.

– Det var godt, det var en teknisk finale, men det var deilig å vinne. Det var flere norske lag som var med å bidro i dag, så det var bra. Det var en hard kamp gjennom de siste svingene, og vi visste det gikk litt ned, så man kunne hente litt fart, men det gikk akkurat. Det var ganske nærme at jeg ble sperret, sa Boasson Hagen etter etappen.

– Litt ekstra godt at det var Lars Boom du slo? spurte TV2s reporter, og siktet til gårsdagens feide mellom de to.

– Ja, skal ikke nekte for det, smilte dagens seiersmann.

Splitt i feltet

Det var knyttet stor spenning til om det ville skje splitter i feltet, og det skjedde. Spesielt Sparebanken Sør og Joker Icopal av de norske lagene prøvde å plassere seg langt foran på slutten. Dette for å forsvare sine respektive sammenlagtplasseringer, men også for å unngå splitter.

Når mange ryttere er på samme tid, er det om å gjøre å ha lavest plasseringssiffer, og dermed var det avgjørende for ryttere som Carl Fredrik Hagen, Bjørn Tore Hoem og Andreas Vangstad å ligge foran.

Hoem var den eneste av disse som var blant de tjue rytterne som havnet foran splitten. Resten tapte fire sekunder. Dermed falt Vangstad fra sjette- til ellevteplass etter etappen.

Tøff start på etappen

Etappen startet med et brak, da klatringen over Skare skulle forseres nesten med en gang feltet ble sluppet avgårde. Manzana Postobon satte et solid tempo opp bakken, og på toppen ble det kamp om klatrepoeng.

Manzana-rytteren Lastras økte ledelsen i klatrekonkurransen ved å være først over toppen. Han var foran Lastras og Hoelgaard.

Like etter Skare gikk dagens brudd. Jon Rincon (Caja Rural), Jakub Kaczmarek (CCC), Jetse Bol (Manzana Postobon), Krists Neilands (Israel Cycling Academy) og Isac Lundgren (TreBerg) utgjorde dagens utbrytere. Altså var det ingen norske ryttere med.

Avstanden var på det meste 4:40 før feltet fikk opp dampen for å ta igjen bruddet.

Dimension Data får hjelp

Primært var det Dimension Data som gjorde grovjobben i feltet. De var ikke interesserte i å la enda en vinnersjanse gå tapt til et brudd, men det var flere som hadde samme tanke.

Team Coop, Joker og Wanty-Groupe Gobert var blant lagene som bidro i jakten på kvintetten i front.

Avstanden sank jevnt og trutt. Med to mil igjen var feltet på skjema, og hadde to minutter opp til utbryterne. Fra og med da sank avstanden kraftig, og alt lå til rette for en samlet spurt i Kopervik.

Med tre kilometer igjen, var bruddet kjørt inn. Dermed gjorde tilskuerne i Kopervik seg klare for spurt.

I den tekniske spurten var Edvald Boasson Hagen den beste. Han spurtslo Lars Boom og August Jensen på de siste meterne, og dermed fikk Norge endelig sin etappeseier i vestlandsrittet.