Her startet problemene: Edvald Boasson Hagen knuste Alessandro Petacchi i spurten, og vant den siste etappen av Tirreno-Adriatico, men det var her han dro på seg problemer med akillesen. Foto: Scanpix
Her startet problemene: Edvald Boasson Hagen knuste Alessandro Petacchi i spurten, og vant den siste etappen av Tirreno-Adriatico, men det var her han dro på seg problemer med akillesen. Foto: ScanpixVis mer

Edvald gir opp den grønne trøya

Tror akillesskaden stopper ham.

||| (Dagbladet): Det har vært sagt og skrevet mye om akillesskaden Edvald Boasson Hagen (22) dro på seg under Tirreno Adriatico - og forverret i Milano-Sanremo - i mars.

Noen har stilt spørsmål ved hva slags form han kommer til å være i når Tour de France starter i Rotterdam 3. juli. Andre frykter at han ikke kommer til å stille i det hele tatt.

Og nå innrømmer treneren hans for første gang, at uansett om Edvald kan sykle verdens største etapperitt eller ikke, så kommer han ikke til å gjøre det i toppform.

- Problemet er at vi ikke vet når han kan trene for fullt. Han har trent jevnt nesten helt siden han akillesproblemene dukket opp, men vi er redde for at han river opp skaden hvis han begynner å ta i, sier Fredrik Mohn til Dagbladet.

Deadline
Både sykkelekspert Johan Kaggestad og Team Skys sportsdirektør Scott Sunderland har uttalt at Edvald er farlig nær en deadline for når han må begynne å trene for fullt, hvis skal oppnå målet om å kjempe om den grønne spurttrøya i Tour de France.

Rudsbygdingen, som blir 23 år på 17. mai, kjører for tiden to økter om dagen. Han følges tett av sitt medisinske støtteapparat, og får blant annet hjelp av muskelterapeuten Tom Skjønnhaug, «mirakelmannen», som tidligere har hjulpet Thor Hushovd med nakken.

Trener Mohn sier at det ikke er satt noen klar dato for når Edvald må trene 100 prosent, men at hvis han ikke trener for fullt i løpet av neste uke, så spøker det virkelig for Tour de France.

Og uansett vil han altså ikke være i toppslag.

- Jeg er ikke i tvil om at Edvald kan hevde seg på enkeltetapper om han får trent seg opp fra neste uke, men den grønne trøya — som han gjerne skulle kjempet om — skal han få slite med nå.

Dropper poengkrigen
Edvalds trener ser på Tour de France som «mange ritt», istedenfor én bauta av et ritt. Derfor mener han Edvald - hvis det blir Tour de France - bør konsentrere seg om enkeltetapper, og ikke stadige poengkriger med folk som Mark Cavendish og Thor Hushovd (hvis han kommer i form etter kragebeinsbruddet).

- Edvald kan kjempe i mange spurter selv om han ikke er 100 prosent, og dersom han ikke må over ti fjell først, sier Fredrik Mohn.

- Og for min del er helsa hans det viktigste, så jeg er opptatt av at vi tar dette steg for steg.

Edvald går fortsatt på betennelsesdempende medisin, men hvis akillesen kjennes god, og han kan trene for fullt neste uke, er planen å sykle Bayern Rundfahrt fra 26. mai og Tour de Luxembourg fra 2. juni.

- Planen er å sykle i Bayern og i Luxembourg, men vi får se. Ingenting er bestemt ennå, sier Mohn.

Ikke optimalt: Boasson Hagen startet sesongen forrykende, men nå gjør en skade at han kan miste hele Tour de France. Foto: Scanpix
Ikke optimalt: Boasson Hagen startet sesongen forrykende, men nå gjør en skade at han kan miste hele Tour de France. Foto: Scanpix Vis mer