Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edvald gjør comeback i rittet han herjet i som unggutt

- Det er mye som er forandret siden den gang, sier Boasson Hagen.

KLAR FOR STORBRITANNIA: Edvald Boasson Hagen har vunnet nesten halvparten av etappene han har syklet i Tour of Britain. Nå skal han sykle rittet for første gang siden 2009. Her fra årets Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KLAR FOR STORBRITANNIA: Edvald Boasson Hagen har vunnet nesten halvparten av etappene han har syklet i Tour of Britain. Nå skal han sykle rittet for første gang siden 2009. Her fra årets Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): I 2008 og 2009 herjet Edvald Boasson Hagen i Tour of Britain.

Med råskap, styrke og et vanvittig vinnerinnstinkt knuste han konkurrentene i sine to første proffår.

Syv etappeseirer og én sammenlagtseier var beholdningen på de to utgavene.

Han kunne maksimalt tatt 16 seirer.

Rittet bidro til Boasson Hagens tidlige status som sykkelsportens største talent.

- Gøy å komme tilbake
Han lekte rett og slett med konkurrentene, om det kom til spurter eller sene angrep.

Tour of Britain ble nordmannens lekegrind.

Siden 2009 har han imidlertid ikke syklet rittet som stadig har vokst seg større.

Søndag blir det en endring på det. Da gjør han nemlig comeback i rittet.

- Jeg husker at jeg kjørte veldig bra her. Da er det gøy å komme tilbake. Jeg gleder meg, sier Boasson Hagen til procycling.no.

MTN-rytteren har lagt en hard treningsuke bak seg. Det gjør at både han og trener Fredrik Mohn er litt spente på formen, spesielt på de første etappene.

Uavhengig av formen skal det mye til å kopiere dominansen den daværende 21- og 22-åringen sto for tilbake i 2008 og 2009.

- Det er noen år siden det. Det har blitt litt hardere konkurranse her nå. Det jeg gjorde da skal ikke ha så mye å si, men jeg skal prøve i år også. Det er mye som er forandret siden forrige gang.

Jakter seier
Noe som ikke er forandret er Boasson Hagens sult på seier.

Selv om han ikke har satt seg noen spesifikke resultatmål, kommer ikke nordmannen uten ambisjoner.

- Jeg får se litt hvordan det kjennes. Jeg har ikke snakket så mye med laget om hvordan vi skal kjøre, men jeg håper å være med å kjempe i toppen på noen etapper.

- Hva tenker du om sammendraget?

- Jeg tar det litt etter hvert. Først gjelder det å ikke tape noe tid, så får vi se etter hvert. Jeg har ikke satt meg noe mål om å vinne sammenlagt, men jeg håper å være med i toppen på de fleste etappene, så får vi se hva det eventuelt blir til.

Strålende terreng for Edvald
Boasson Hagen vet godt hva som venter i rittet som strekker seg over åtte dager.

Smale, kuperte veier nesten uten hvilepauser kjennetegner det britiske etapperittet.

Det burde i teorien passe 28-åringen meget godt.

Fredrik Mohn er veldig klar over det.

Når Boasson Hagens trener ser gjennom etappene, er det vanskeligere å luke vekk etapper enn det er å peke på de som passer rudsbygdingen godt.

For de aller fleste etappene burde passe Boasson Hagens kvaliteter ypperlig.

JAKTER SEIER: Edvald Boasson Hagen håper på seier i Tour of Britain, men han og trener Fredrik Mohn ser også fremover mot VM. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
JAKTER SEIER: Edvald Boasson Hagen håper på seier i Tour of Britain, men han og trener Fredrik Mohn ser også fremover mot VM. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

- Edvald er en kar som starter sykkelritt for å vinne. Det er sånn vi tenker med de fleste ritt, og det er en naturlig målsetting for en rytter som Edvald, sier Mohn til procycling.no.

- Han skal ikke vinne alt hele tiden, men i løpet av Tour of Britain håper vi på en seier. Det er det vi jobber for. Det betyr ikke at vi blir kjempeskuffet om det ikke blir seier, men vi ønsker en seier.

MTN-Qhubeka stiller i tillegg til Boasson Hagen med Serge Pauwels, Tyler Farrar, Reinardt Janse van Rensburg, Gerald Ciolek og Daniel Teklehaimanot.

Det betyr at det er flere typer som behersker liknende etapper som Boasson Hagen. Da har MTN for vane å rullere på hvem som får sjansen.

- Det er mulig vi gjør litt som tidligere, og bruker litt forskjellig på de forskjellige etappene. Laget liker å gi flere muligheter, så får vi kanskje an sammendraget og litt slikt når det bestemmes hvem det kjøres for, sier Boasson Hagen.

- Tenker på VM
I tillegg en mulighet for gode resultater, er Tour of Britain en del av oppkjøringen til VM.

Duoen har lenge vært klar på at VM står høyt på deres prioriteringsliste.

- Vi skal ikke legge skjul på at vi har VM i bakhodet på alt vi gjør, sier Mohn.

Det er derfor Boasson Hagen har lagt bak seg en uke med flere tøffe treningsturer.

Debatten om hva som er best oppkjøring til VM av rittene i Canada, Tour of Britain og Vuelta a España blir diskutert vært år, men for Boasson Hagen var det egentlig ikke noen større avgjørelse.

Vueltaen hadde blitt for tøft etter touren, mens MTN ikke sykler de to endagsklassikerne i Canada. Dermed sykler Boasson Hagen åttedagersrittet i Storbritannia.

- Innstillingen vår er at vi skal gjøre det beste ut av forholdene som ligger der. Vi har en plan om det som skal skje frem mot VM. Så tar sykkelforbundet over når han kommer til USA, og da gjør vi det som står på planen der, sier Mohn.

Mange rittdager
Hittil har treningen gått som ønsket. Med hele 75 rittdager hittil i år, mer enn han noen gang har hatt tidligere, har det dog vært en utfordring å få gjort alt man har ønsket å gjøre.

- Tiden flyr når han sykler ritt. Det er vanskelig å trene skikkelig når man sykler så mange ritt. Man trenger å restituere seg. Det er ganske mange hensyn man må ta med tanke på hvile og restitusjon. Det har vært ganske utfordrende og man må være påpasselig.

Da Boasson Hagen forlot Sky til fordel for MTN før årets sesong, bestemte han seg også for å ta tilbake gamletrener Mohn.

Målet var å få Boasson Hagen tilbake til der han var før han ble hjelperytter i Team Sky. En hvassere avslutning og mer eksplosivitet sto høyt på prioriteringslisten.

- Har det vært vanskeligere å få til det når han har kjørt så mange ritt?

- Det er jo det, men vi har fått det til på et vis. Du bygger jo opp med en del styrketrening, og det er ikke så godt å holde i gang mellom ritt. Det har vært ganske utfordrende, men vi har fått det til. Så blir det spennende å se hva utslaget blir til slutt. Han har helt klart blitt sterkere. Vi er ikke helt i mål, og vi har ikke nådd målene våre 100 prosent, vi vant jo for eksempel ikke i touren.

- Han mangler mangler litt toppfart, men det som står igjen er små marginer. Det jobber vi med, men det tar nok litt lengre tid.

I Tour of Britain håper duoen på at de skal vise hvor langt de har kommet. Med ryttere som Mark Cavendish, André Greipel, Jens Debusschere og Elia Viviani på start, vil konkurransen være beinhard.

Men flere av de kuperte etappene kan se de rene spurterne falle av før avgjørelsen faller.

- Det er noen etapper som er skreddersydd for Edvald. Han liker rittet, synes det er kjekt å kjøre og han har gode opplevelser der fra før.

PS: Også Sondre Holst Enger sykler etapperittet.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

MANGE RITT: Aldri tidligere har Boasson Hagen syklet like mange ritt som i år. Det har gjort det vanskeligere å få lagt ned den treningen man har ønsket. Etter Tour de France har han syklet i Danmark, Nord-Norge og Hamburg. Foto: Henning Bagger (Scanpix/Reuters)
MANGE RITT: Aldri tidligere har Boasson Hagen syklet like mange ritt som i år. Det har gjort det vanskeligere å få lagt ned den treningen man har ønsket. Etter Tour de France har han syklet i Danmark, Nord-Norge og Hamburg. Foto: Henning Bagger (Scanpix/Reuters) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!