VISTE STYRKE: Edvald Boasson Hagen jubler etter å ha nedkjempet Andy Schleck i det vi trygt kan kalle en enkel spurt. Litt etter syklet Thor Hushovd over målstreken - og slo i styret i frustrasjon over tredjeplassen. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
VISTE STYRKE: Edvald Boasson Hagen jubler etter å ha nedkjempet Andy Schleck i det vi trygt kan kalle en enkel spurt. Litt etter syklet Thor Hushovd over målstreken - og slo i styret i frustrasjon over tredjeplassen. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Edvald knuste Schleck opp Karl Johan

Stakk fra irritert Hushovd halvannen runde før slutt.

||| (Dagbladet): Han greide ikke å ta en etappeseier i Tour de France, men Edvald Boasson Hagen sikret seg en liten trøstepremie i Oslo Grand Prix i kveld.

Med halvannen runde igjen å sykle støtet 23-åringen fra gruppa der blant andre Thor Hushovd satt, og fikk følge av TdF-toer Andy Schleck. Hushovd forsøkte febrilsk å ta opp jakten, men var for full av melkesyre etter et mislykket bruddforsøk noen runder i forveien.

Dermed ble det et spurtoppgjør mellom Boasson Hagen og Schleck - og der var det kattens lek med musen.

Nordmannen tok bakhjulet til den avtroppende SaxoBank-rytteren ut den siste svingen på Karl Johan før han satte inn støtet 150 meter fra mål.

Schleck resignerte umiddelbart, og i mål var Boasson 15-20 meter foran.

Thor Hushovd trillet inn til tredjeplass, og selv om det «bare» var et showritt var Grimstad-oksen synlig irritert over å ikke gjenta seieren fra i fjor. Da som nå forsøkte støtet han fra de andre tre runder før slutt - og denne gangen var det mest av respekt for Boasson Hagens spurtstyrke.

- Jeg var ikke sikker på spurtformen min, og hadde ikke lyst til å komme i en spurt mot Edvald. Jeg forsøkte å være offensiv på slutten, men Edvald og Andy skjønte det og kontret. Jeg hadde ikke sprut nok i beina, men det var utrolig gøy, sier Hushovd  - som slo i styret ved målgang - til NRK.

TOPP TRE: 
Edvald Boasson Hagen vant Oslo Grand Prix foran Andy Schleck (tv) og Thor Hushovd (th) i Oslo tirsdag kveld.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TOPP TRE: Edvald Boasson Hagen vant Oslo Grand Prix foran Andy Schleck (tv) og Thor Hushovd (th) i Oslo tirsdag kveld. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Boasson Hagen brukte som vanlig ikke de store ordene på egne vegne.

- Andy er ikke den beste spurteren, så da greide jeg heldigvis å ta ham, sier han.

I fjor sto det angivelig rundt 60 000 mennesker rundt løypa, og ifølge arrangøren var det ikke stort færre denne gangen.

- Det var utrolig gøy med så mye folk. Det var helt vilt, du hørte bruset rundt hele løypa. Moro å vinne på hjemmebane, sier Edvald.

Thor Hushovd har vært en viktig bidragsyter for Oslo Grand Prix, der et eventuelt overskudd tilfaller Kreftforeningen. I fjor var Lance Armstrong det store trekkplasteret for rittet - i år var Andy Schleck den største internasjonale stjernen.

- Det var stort å ha Lance her i fjor, og nå har vi Andy Schleck på plass, som også er en stor rytter. Det var morsomt at en nordmann greide å vinne. Edvald er ung og sterk og slår meg mer og mer, men det får vi tåle, sier Hushovd med et smil.
Kurt Asle Arvesen tok noen føringer underveis i showrittet og sikret seg også spurtpoeng, men var mest opptatt av folkefesten etterpå.

- Jeg fikk gåsehud der ute. Det er bare å håpe at dette blir et årlig ritt. Det tar helt av. At vi klarer noe slikt her i Norge er fantastisk, sier han til NTB.

FRYKTET EDVALD I SPURTEN: Derfor forsøkte Hushovd å stikke tre runder før slutt - men han ble hentet inn. Her med Lars Petter Nordhaug bak seg. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FRYKTET EDVALD I SPURTEN: Derfor forsøkte Hushovd å stikke tre runder før slutt - men han ble hentet inn. Her med Lars Petter Nordhaug bak seg. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer