LAGKOMPISER: Edvald Boasson Hagen og eritreiske Daniel Teklehaimanot sykler for MTN Qhubeka. I går ble Teklehaimanot den første afrikaner til å ikle seg klatretrøya. Begge foto: NTB Scanpix
LAGKOMPISER: Edvald Boasson Hagen og eritreiske Daniel Teklehaimanot sykler for MTN Qhubeka. I går ble Teklehaimanot den første afrikaner til å ikle seg klatretrøya. Begge foto: NTB ScanpixVis mer

Edvald tvunget til å forsvare lagkompiser mot rasisme i feltet

Stygt tilfelle i går.

OSLO/LIVAROT (Dagbladet/Procycling.no): MTN-Qhubeka-rytter Daniel Teklehaimanot ble historisk i går ettermiddag. 26-åringen fra Eritrea vant samtlige bakkespurter underveis på etappen til Le Havre, og ble første afrikanske rytter som leder klatrekonkurransen i Le Tour.

- Jeg er veldig glad etter denne dagen. Jeg kan ikke tro det. Det har alltid vært min drøm som barn å ha polkadot-trøya i Tour de France, sa han etter målgang.

Utsatt for rasisme Etter gårsdagens etappe fikk MTN-Qhubeka-laget imidlertid triste nyheter fra et annet etapperitt. I Østerrike rundt, som går samtidig med Tour de France, skal nemlig Natnael Berhane ha fått rasistiske ytringer mot seg av den hviterussiske rytteren Branislau Samoilau.

MTN-Qhubeka har sendt en klage til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) etter hendelsen.

- Det vil få konsekvenser for rytteren. Vi, som et lag, aksepterer ikke denne oppførselen, skriver Edvald Boasson Hagens profflag i en pressemelding.

Ifølge MTN-Qhubekas lagsjef Douglas Ryder skal Samoilau ha gitt Berhane beskjeden «flytt deg, din j**** n****», skriver The Guardian.

Tar ansvar Til respekterte Daily Telegraph forteller Ryder at rytterne hans stadig må forsvare seg mot fordommer og mobbing fra konkurrenter, og at lagets ikke-afrikanske ryttere, som Edvald Boasson Hagen og amerikanske Tyler Farrar, flere ganger har måttet sette ned foten.

- Vi har ryttere som Tyler og Edvald, som er respekterte i feltet og lagkamerater (av de som blir utsatt for rasisme), og de sier «hei, gutta, disse karene fortjener å være her», sier Douglas Ryder.

- Skal ikke skje Til procycling.no sier Ryder:

- Det som skjedde med Natnael i Østerrike skal ikke skje. Rytteren sa unnskyld, laget sa unnskyld og UCI spurte om de skulle kaste ham ut av rittet. Natnael godtok unnskyldning og ville la det være med det. Etter gårsdagen, hvor vi får en rytter i klatretrøya, burde vi ikke engang snakke om dette i dag, men det er alt jeg får spørsmål om.

- Det er trist egentlig, selv om det som skjedde i Østerrike ikke skal skje. Det har nok sammenheng med at sykkelsporten er tøff. Det er hard kniving og det forekommer munnhuggeri. Vi er her med talentfulle ryttere og har like store rett til å være her som alle andre, og ryttere som Tyler og Edvald hjelper oss med å understreke det, sier Ryder.

MTN-Qhubeka-sjefen takker samtidig for støtten fra resten av sykkelmiljøet.

IKKE BLENDA-HVITT: MTN-Qhubeka-laget er det første afrikanske laget i Tour de France siden 50-tallet, og laget har flere svarte ryttere. Det er det av en eller annen grunn noen som har et problem med. Foto: AFP / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix
IKKE BLENDA-HVITT: MTN-Qhubeka-laget er det første afrikanske laget i Tour de France siden 50-tallet, og laget har flere svarte ryttere. Det er det av en eller annen grunn noen som har et problem med. Foto: AFP / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har fått stor støtte fra de store sykkeleierne og sjefene. Fyrer som Shayne Bannan, Dave Brailsford og Vjatsjeslav Jekimov. De karene elsker dette laget, og de mener vi bør være her. Men det er fortsatt ryttere som sliter med å forstå hva vi gjør her. De er imidlertid en minoritet.

- Det er jeg glad for.

Massespurt i dag På dagens 190,5 kilometer lange etappe fra Livarot til Fougères er det ventet at det går mot massespurt. Dessverre for Edvald Boasson Hagen kommer sannsynligvis ikke nordmannen til å få spurte om seieren i dag.

- Vi skal kjøre for laget vårt. Det blir min mulighet i morgen igjen. Jeg skal kjøre opptrekk for Reinhardt og Tyler. Det er planen, sier han til procycling.no

- Føler du at laget deres blir respektert på lik linje med andre i feltet?

- Vi er helt som andre lag. Jeg har ikke merket noe til det.