LAGSEIER: Edvald Boasson Hagen jubler i det han krysser målstreken foran Matthew Goss (t.v.) og Thor Hushovd. Bak sitter Sky-lagkamerat Geraint Thomas med en arm i været og feirer etter å ha trukket opp Edvald til seier. Foto: Stefano Rellandini, Reuters/Scanpix
LAGSEIER: Edvald Boasson Hagen jubler i det han krysser målstreken foran Matthew Goss (t.v.) og Thor Hushovd. Bak sitter Sky-lagkamerat Geraint Thomas med en arm i været og feirer etter å ha trukket opp Edvald til seier. Foto: Stefano Rellandini, Reuters/ScanpixVis mer

Edvald vant sin første Tour-etappe

Thor Hushovd er bare litt skuffet over tredjeplassen.

(Dagbladet): Edvald Boasson Hagen tok sin første etappeseier i Tour de France i dag.

- Det er veldig stort å vinne en etappe. Jeg hadde det som mål, og når jeg klarte det er det utrolig stort, sier Edvald til TV 2.

Han hadde atpåtil foreldrene sine på plass i målbyen Lisieux på den store dagen. De var også gjester i bilen til TV 2s Dag Otto Lauritzen og fikk følge etappen på nært hold.

- Det var veldig fint at de kunne være her når jeg vant min første etappe i Touren, sier 24-åringen.

Etter en tøff avslutning satt Edvald perfekt i tredjeposisjon inn på oppløpet, med lagkamerat Geraint Thomas foran seg.

Thor på tredje Da Edvald tråkket til på de siste meterne, hadde han Thor Hushovd på hjul. Det var bare centimetre fra dobbelt norsk, men australske Matthew Harley Goss fra HTC-Highroad snek seg et halvt hjul foran Hushovd.

KJEMPET FOR DOBBELT NORSK: Thor fulgte Edvald på oppløpet, men Matt Goss splittet den norske duoen på pallen. Foto: Nathalie Magniez, AFP/Scanpix
KJEMPET FOR DOBBELT NORSK: Thor fulgte Edvald på oppløpet, men Matt Goss splittet den norske duoen på pallen. Foto: Nathalie Magniez, AFP/Scanpix Vis mer

Boasson Hagen forsøkte seg også på gårsdagens etappe, men da feilberegnet han avslutningen og satte inn støtet for tidlig. I dag var alt helt perfekt.

- Jeg følte meg bra i går, men startet feil. I dag ville jeg virkelig gjøre det. Geraint Thomas gjorde en fantastisk jobb. Det er vanskelig å si noe nå, jeg er virkelig lykkelig, sier rudsbygdingen.

Naturligvis er det en guttedrøm som går i oppfyllelse:

- Jeg hadde det som mål i fjor også, og jeg har også hatt det som mål i år. Men jeg har selvsagt drømt om dette siden jeg startet å sykle.

Glad - og skuffet Thor Hushovd oppsummerer etappen med litt delte følelser.

- Jeg var glad på Edvalds vegne, men samtidig skuffet på egne vegne. I dag var min beste sjanse på en etappeseier, sier Hushovd i det internasjonale TV-intervjuet sendt på TV 2.

DEKKSKIFT: Thor Hushovd trengte nytt dekk tidlig på dagens etappe. Foto: Lionel Bonaventure, AFP/Scanpix
DEKKSKIFT: Thor Hushovd trengte nytt dekk tidlig på dagens etappe. Foto: Lionel Bonaventure, AFP/Scanpix Vis mer

Men verdensmesteren er raus, og framstår først og fremst glad for den fantastiske norske innsatsen.

- Det var utrolig. Jeg trodde jeg sprintet for andre plassen, men så kom Matt Goss og tok den. Det var synd, for det ville vært så gøy å bli nummer én og to for de norske rytterne.

Fjerde nordmann Edvald Boasson Hagen ble den fjerde nordmann som vinner en etappe i Tour de France.

Dag Otto Lauritzen var førstemann i 1987, Thor Hushovd har vunnet åtte - den første i 2002 og den siste i fjor, mens Kurt Asle Arvensen vant i 2008.

- Velkommen i klubben, sa jeg da jeg møtte Edvald her, sier Lauritzen som er ekspertkommentator på TV 2.

- Det var vel bare et tidsspørsmål. Han kunne like gjerne vunnet i går om han hadde timet annerledes, sier Kurt Asle Arvesen til Dagbladet.

Færre fall Størstedelen av dagens etappe forløp langt mindre dramatisk enn gårsdagens, da en rekke ryttere gikk i bakken underveis.

Thor Hushovd måtte tidlig ned til lagbilen og skifte et hjul, men det viste seg å være udramatisk.

Alberto Contador hadde også tekniske problemer mot slutten av etappen, og måtte få sykkelen til en av lagkameratene før han jobbet seg tilbake mot hovedfeltet.

Levi Leipheimer skled på den regnvåte veien fire kilometer før mål og traff autovernet, men var kjapt tilbake på sykkelen.