Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edvalds første sammenlagtseier

Her kommer gutten som gjør sykkelsporten norsk

FØRSTE SEIER: Edvald Boasson Hagen (nummer to fra høyre) vant Eneco Tour sammenlagt og blir rytteren som gjør sykkelsporten virkelig stor i Norge.  Foto: EPA/VINCENT JANNINK
FØRSTE SEIER: Edvald Boasson Hagen (nummer to fra høyre) vant Eneco Tour sammenlagt og blir rytteren som gjør sykkelsporten virkelig stor i Norge. Foto: EPA/VINCENT JANNINK Vis mer

EDVALD BOASSON HAGEN sin suksess kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt. Midt mens sykling er i ferd med å bli en av de største breddeidrettene i Norge, får sporten sin første internasjonale sammenlagtprofil.

Der Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen med glitrende formidlingshjelp fra TV2-satsingen på Tour de France har lagt grunnlaget for oppsvinget, gir Edvald den hjemlige sykkelinteressen en helt ny dimensjon.

Sammenlagtseieren i Eneco Tour er starten på en ny hverdag for norsk sykkelsport.

BARE 22 år gammel har Edvald passert det utviklingstrinnet der han er avhengig av enkelte resultater. Selvfølgelig er denne første sammenlagtseieren i et stort internasjonalt etapperitt i seg selv være en milepæl, men selve potensialet på karrieren er allerede satt. Det forteller lønnsbetingelsene på klubbskiftet fra Columbia til engelske Team Sky Sport.

Resten er ikke norske drømmer, men internasjonal statistikk. Før triumfen i Eneco Tour er Edvald Boasson Hagen plassert som nummer 15 på verdensrankingen til det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

går det an å diskutere slike lister også. Når den siste versjonen forteller at Edvald er en bedre syklist enn Lance Armstrong (ranket som nummer 27) skjønner de fleste at at UCI-poeng ikke forteller hele sannheten. Akkurat det har ikke noe å gjøre med sykkelsportens mørkere sider engang.

Det mest interessante på lista er likevel alderssammensetningen. Edvald fra 1987-årgangen er den desidert yngste rytteren i tetskjiktet. Snittalderen på de fjorten foran ham er på 28,4 år. De har altså seks sesonger lengre erfaring i en sport der det tradisjonelt tar tid for å tilegne seg både fysisk styrke og taktisk kunnskap.

BLANT
verdens hundre beste syklister er det bare tre til som holder Edvalds alder. En fra Estland, en fra Columbia og franske Anthony Roux.

Det siste er interessant. Bare Frankrike hører til de sterke sykkelnasjonene. At Edvald holder talentene fra sportens supermakter bak seg ved hjelp av en hjemlig trener (Fredrik Mohn), viser mulighetene til å utvikle nye toppryttere fra det norske sykkelmiljøet.

Det er i en slik sammenheng at den rekordstore kvoten på 9 utøvere til høstens VM blir viktig. Både Hushovd og Arvesen har vært flinke til å holde kontakten hjemover gjennom de lange karrierene sine. Med en sammenlagtrytter som Edvald Boasson Hagen kommer det nye muligheter til å bygge opp gode norske lag både i OL og VM, en satsing som igjen vil gjøre sykkelsporten mer norsk.

ENECO TOUR var et ritt i UCI sin Pro Tour konkurranse på samme vis som Polen Rundt for to uker siden der Boasson Hagen ble nummer tre sammenlagt.

Med ham i tetstriden i slike ritt neste sesong kommer den norske nett -og TV-overføringen fra sykkel til å bli radikalt forandret. Da blir ikke lenger sporten bare en sommertradisjon bygget rundt Tour de France og Johan Kaggestads sprudlende fortellerstemme.

Fortsetter Edvald utviklingen blir sykling i årene framover en av de store norske publikumsidrettene med seertall opp mot overføringene fra verdenscupen i langrenn og skiskyting.

DET er slik gode nasjonale idrettstradisjoner skapes. Med folkelig bredde i selve aktiviteten og nærheten til stjernene fra det største internasjonale sirkuset.

Det er nettopp der Edvald Boasson Hagen sykler nå. I det avsluttende temporittet på den sjuende løpsdagen i Eneco Tour fulgte han sin antatt sterkeste utfordrer, den franske tempomesteren Sylvain Chavanel, fra første mellomtid.

Sammenlagtriumfen var aldri truet. Som den sist startende kontrollerte Edvald inn enda en etappeseier til 16.07 på 13,1 km lange løypa i nederlandske Amersfoort og vant sitt første store ritt.

Da blir det mange av oss nordmenn som følger med i fortsettelsen.

YNGST AV DE BESTE: Her får Edvald Boasson Hagen et gratulasjonskyss etter seieren i Benelux rundt i går. Foto: AFP/ ANP/VINCENT JANNINK
YNGST AV DE BESTE: Her får Edvald Boasson Hagen et gratulasjonskyss etter seieren i Benelux rundt i går. Foto: AFP/ ANP/VINCENT JANNINK Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling