<strong>TALENTFULL:</strong> Edvard Sandvik Tagseth er denne uka på landslagssamling i Porsgrunn. &nbsp;Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TALENTFULL: Edvard Sandvik Tagseth er denne uka på landslagssamling i Porsgrunn.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Edvard (15) omtales som Norges største talent i nyere tid. Det inkluderer Martin Ødegaard

- Han er nesten skremmende komplett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PORSGRUNN (Dagbladet): - Jeg har alltid ønsket å bli fotballspiller. Det er noe jeg har vært bevisst på.

Det er landslagssamling i Porsgrunn. Noen av Norges største talenter er i gang med en spillsekvens på Kjølnes idrettspark. 15 år gamle Edvard Sandvik Tagseth dropper høyre skulder ned mot bakken, før han etter en rask tyngdeoverføring rykker til venstre. Motstander-backen klarer ikke henge med. Taktskiftet til den lille kantspilleren er for raskt.

Med 30 meter grønt gress foran seg akselererer Sandvik Tagseth ytterligere. Ballen føres aldri mer enn noen centimetre foran venstrefoten om gangen. Blikket heves. På bakre stolpe ser G15-landslagsspilleren en lagkamerat. Sekundet etter skrus ballen mellom forsvaret og keeper med stor presisjon før det praktfulle forarbeidet omsettes i scoring et spark seinere.

<strong>BALLKUNSTNER:</strong> Slik omtales Sandvik Tagseth. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BALLKUNSTNER: Slik omtales Sandvik Tagseth. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Ekstremt talent

Evnen til å skape ubalanse hos motstanderen er en sjelden og ettertraktet vare i fotball. Dét er en av grunnene til at Liverpool fikk Sandvik Tagseth til å forplikte seg til klubben på en 4-årskontrakt allerede i august i fjor.

NFFs talentsjef Håkon Grøttland (35) ramser hurtig opp flere årsaker til engelskmennenes og flere andre europeiske toppklubbers interesse. Fra 2010 til 2014 fulgte 35-åringen Martin Ødegaard (17) nøye som talentutvikler i Buskerud Fotballkrets, og vi kjenner alle til drammenserens nærmest eventyr-aktige historie som tok ham fra Kjappen til Santiago Bernabéu. Grøttland mener likevel at Sandvik Tagseth er mer fullkommen enn Ødegaard var på samme alder, det vil si året før Real Madrid-spilleren debuterte i Tippeligaen og på A-landslaget.

- Edvard er et ekstremt talent. Han er lenger fremme enn det Ødegaard var. Det blir farlig å si, men han har veldig mye av det Ødegaard hadde og litt mer. Han er nesten skremmende komplett til å være så ung, forteller Grøttland til Dagbladet.

<strong>TALENTSJEF:</strong> NFFs Håkon Grøttland på samling i Porsgrunn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TALENTSJEF: NFFs Håkon Grøttland på samling i Porsgrunn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Signert av Liverpool og Nike

Nike har også fått øynene opp for Sandvik Tagseth. Dagbladet opplyste i fjor at den globale utstyrsleverandøren hadde inngått en avtale med Ødegaard, og det samme har de gjort med unggutten fra Frosta i Nord-Trøndelag. I solskinnet i Porsgrunn er Sandvik Tagseth ikledd oransje støvler av samme type som blant andre Cristiano Ronaldo (31) bruker. Ifølge Trønder-Avisa innebærer kontrakten at Sandvik Tagseth mottar klær, sko og en årlig pengesum for å fronte Nike til 2019.

<strong>SPONSET AV NIKE:</strong> Sandvik Tagseth hadde oransje Nike-støvler på trening i Porsgrunn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SPONSET AV NIKE: Sandvik Tagseth hadde oransje Nike-støvler på trening i Porsgrunn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Avtalen er oppsiktsvekkende for en 15-åring, men supertalentet tar den medfølgende oppmerksomheten og rosen fra omverdenen med ro. I stedet for å tenke på neste skobestilling, fokuserer Sandvik Tagseth på å prestere på banen. Foreløpig pendler han til Liverpool to uker om gangen hver måned. I juni 2017 blir bostedsadressen ene og alene på Merseyside, hvor han stortrives i spill for favorittklubbens G15- og G16-mannskap og har egen bolig sammen med familien.

- Det går veldig bra i Liverpool. Kvaliteten er høy, så jeg får utviklet meg bra der. Det er annerledes enn i Norge. Det er et bedre nivå, mer profesjonelt og mer krevende fysisk, men jeg føler jeg har taklet det bra, forteller Sandvik Tagseth.

Passes på

Grøttland og G15-landslagstrener Gunnar Halle er samstemte om at Sandvik Tagseth trolig er den beste spilleren som har vært inne i NFF-systemet i nyere tid. Den anvendelige, offensive ballvirtuosen har blitt god etter å ha startet å arbeide målrettet med tekniske øvelser allerede som fireråring - hjemme i en låve som pappaen hadde omgjort til en kunstgresshall.

<strong>TRIVES PÅ SAMLING:</strong> Sandvik Tagseth setter pris på å være på G15-landslaget. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
TRIVES PÅ SAMLING: Sandvik Tagseth setter pris på å være på G15-landslaget. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Nå vil NFF-trenerne verne om juvelen sin i et håp om at Sandvik Tagseth om noen år kan bli en ener også for det norske A-landslaget. Om kort tid drar derfor en delegasjon bestående av blant andre Halle, Jarl Torske og kretsansvarlig i Trøndelag til Liverpool. Reisen er en del av et forsøk på å optimalisere opplegget rundt spilleren som både er en tilrettelegger og målscorer.

- Det må være veldig spennende å komme inn i en av verdens største klubber. Jeg syns Liverpool er et godt valg. Man vil tro de har et apparat som vil ta vare på ham. Det viktigste for Edvard er nå at han får flest mulig gode hverdager, at det ikke blir for mye reising og kamper, mener Grøttland selv.

Følges opp av Liverpool-legende

I England er tidligere Liverpool-spiller Steve Heighway blant mennene som styrer hverdagen til trønderen. Iren spilte over 300 kamper for rødtrøyene fra 1970 til 1981 og var direktør for akademiet da navn som Steven Gerrard og Jamie Carragher slo gjennom.

Hvis Sandvik Tagseth fortsetter utviklingen, tror han at sjansen vil komme også for ham. Så langt har 15-åringen imponert stort. Blant annet var driblefanten i kalasform da Liverpools ungdomslag konkurrerte i Abu Dhabi i februar. I mai herjet han på nytt, da for Norge i en 12-nasjonersturnering i Mellom-Europa. I kamp med noen av de fremste talentene til land som Brasil, England, Italia og Kroatia var Sandvik Tagseth en av stjernene, forteller Halle.

<strong>G15-TRENER:</strong> Landslagslegenden Gunnar Halle er med på utviklingen av den kommende generasjonen spillere som forhåpentligvis vil bidra for Norge i framtiden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
G15-TRENER: Landslagslegenden Gunnar Halle er med på utviklingen av den kommende generasjonen spillere som forhåpentligvis vil bidra for Norge i framtiden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Han er et fantastisk talent. Vi så det da vi spilte der nede, han var en av de beste i turneringen. Det viktige nå er at både han og de andre vi har på laget er jordnære. Det krever mye for å bli best. Men jeg har god tro på ham. Edvard er fantastisk flink til å sette fart, gå forbi folk og skape ubalanse. I tillegg er han både lærings- og treningsvillig, sier den tidligere Leeds-backen.

- Det er kombinasjonen av å være en liten kunstner offensivt og en som gjør jobben defensivt som er veldig spennende, supplerer Grøttland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer