Effektive OL-jenter

- Du vet, bor du på Bygdøy, slipper du ikke så lett unna fektingen, sier Margrete Mørch (22). Hun prøvde seg både på håndball og roing, men med slekta full av OL-fektere, var veien egentlig staket ut på forhånd. Nå kan Margrete sammen med Silvia Lesoil (24) og Ragnhild Andenæs (22) bli Norges største OL-sensasjon.

Både Margretes far og bestefar har vært med i OL. Margrete fører famile-tradisjonen videre, men skriver likevel historie:

- Vi er de første norske jentene som er kvalifisert for OL, sier hun.

Og Bygdøy-jentene er ikke bare kvalifisert, de er gode nok til å ta medalje i lagfektings-konkurransen.

- Ja det er mulig, og verdt å satse på. Treneren vår, Mariusz Piasecki, mente vi kunne fektet enda bedre i Seoul der vi kvalifiserte oss med åttendeplass i VM, sier Silvia.

- I OL er det bare åtte lag med. Vinner vi den første kampen er vi allerede i semifinalen.

- Alt er mulig. Målet vårt er å ta medaljer. Vi reiser ikke ned bare for å delta, sier Ragnhild.

Sju år sammen

Jentene har fektet sammen i sju år.

- Målet vårt de siste to-tre årene har vært å kvalifisere oss til OL. Det har vi klart. Nå setter vi oss nye mål, sier Silvia. Med andre ord: En åttendeplass er ikke lenger tilfredsstillende.

- Det ville ikke vært spesielt offensivt av oss å reise til OL med det som målsetting. Vi vet vi kan gjøre det mye bedre, sier Margrete.

Hun er den høyest rankede av trioen, og vant rett før påske sin fjerde Kongepokal. Silvia har fem på hylla fra før. Ragnhild er rett i hæla på dem. Men bak er det tynt.

- Vi er veldig utsatt sånn sett. Uten reserve er det særlig viktig å holde seg frisk og skadefri. Samtidig er det avgjørende at vi har tilgang til god fysioterpeutisk oppfølging, både på Toppidretssenteret og under konkurraser.

Går i null

For selv om fekting er en minoritetsidrett alle andre steder enn på på Bygdøy, er de tre OL-klare jentene forlengst toppidretts-definert.

- Vi har fått støtte fra Olympiatoppen det siste året.

- Det er helt avgjørende. For meg er det første gang idretten går i null økonomisk. I alle fall nesten, sier Ragnhild.

Jentene trener minst like mye som toppidrettsutøvere flest. Og de trener som toppidrettsutøvere flest. Styrektrening er noe av det viktigste de driver med.

- Uten styrke i beina er du sjanseløs, sier Margrete.

Jentene trener 20 timer i uka i tillegg til å være fulltids studenter. Mot OL blir det mer.

Legger du til en usedvanlig reaksjon, perfekt koordinasjon, ekstrem hurtighet og ikke minst voksen mental styrke, har du fort en god fekter.

Og med «junior-alderen» inntakt, kan Sydney fort bli det første av flere OL-eventyr for jentene.