GIRTRØBBEL: John Degenkolb undersøker sykkelen som frarøvet han seieren på dagens etappe. FOTO: procycling.no
GIRTRØBBEL: John Degenkolb undersøker sykkelen som frarøvet han seieren på dagens etappe. FOTO: procycling.noVis mer

- Egentlig en perfekt spurt

Rasende Degenkolb mistet seieren grunnet girtrøbbel på 1. etappe i Arctic Race.

ROGNAN (procycling.no): Det koker i toppen på John Degenkolb (Giant-Alpecin). Etter massespurten på åpningsetappen i Arctic Race bremser tyskeren brått, hopper av sykkelen og sparker bakhjulet med en veritabel karatemanøver. Et høylytt mekanisk dunk harmonerer med tyskerens barske skjellsord i målområdet i Rognan.

Lagkamerat Max Walscheid kommer til. Opptrekkeren har en forbløffet mine malt over ansiktet når han ser Degenkolb yppe til kamp mot sin egen sykkel etter målstreken: «Was hast passiert?!». «Scheiße! Dritet fungerte ikke», svarer Degenkolb, idet han lener seg over sykkelen og fikler febrilsk med bakgiret som slo seg vrang på slutten.

Degenkolb har spurtet inn til andreplass og unngikk velten som skjedde bak, men adrenalinet pumper i årene til klassikerspesialisten. Tilsynelatende var det bare et halvt sykkelhjul som skilte han fra sesongens første seier.

– Sykkelen min fungerte ikke. Jeg spurtet på elleve (tenner) og giret hoppet hele veien, sier Degenkolb, nå med renvasket språk foran kamerat til TV2, mens han gestikulerer med hånden, for å indikere hvordan problemet utartet seg.

Flere av lagkameratene hans kommer til. Samtlige får høre Degenkolbs klagesalme.

– Det var 100 meter igjen, jeg hadde seieren. Jeg hadde vunnet lett, utroper den tidligere Sanremo- og Roubaix-vinneren.

Etappevinneren Alexander Kristoff dukket også opp for uttrykke sin forbauselse over å ha vunnet spurten.

– Den seieren var jo din, sier en glisende Kristoff, mens hans triller forbi tyskeren på vei mot seierspodiet.

– Ja, ja, jeg vet, repliserer Degenkolb – mens de tar hverandre i hendene.

Tøff sesong

Triumfene sitter langt inne for Degenkolb i årets sesong. Etter en stygg krasj med en bil under en treningsleir i Calpe i vinter – der fem andre Giant-ryttere også ble alvorlig skadet – har veien mot toppformen vært lang. Degenkolb sto i fare for å miste den ene fingeren i uhellet.

FRUSTRERT: En slukøret John Degenkolb etter massespurten på Rognan. FOTO: procycling.no
FRUSTRERT: En slukøret John Degenkolb etter massespurten på Rognan. FOTO: procycling.no Vis mer

Under Tour de France viste 27-åringen imidlertid gryende form. Degenkolb bokførte seg to fjerdeplasser mot slutten av rittet. I Arctic Race er det tydelig at tyskeren har bygget videre på formen og at en seier er innen rekkevidde. Resultatet er hans første topp tre plassering i 2016.

– Laget synes jeg gjorde en fantastisk jobb i dag. Men selvfølgelig, jeg er veldig skuffet hva som skjedde med sykkelen. Jeg vet ikke hva som skjedde, sier Degenkolb.

Det vet heller ikke lagets mekaniker.

– Nei, dette har ikke skjedd ofte. Vi vet ikke hva som er problemet, sier Giant-lagets mekaniker.

Nedturen til tross, Degenkolb lover å gi Kristoff kamp på de kommende spurtetappene. Arctic Race er en viktig test på veien mot en eventuell VM-deltakels i Qatar.

– Det er flott å se John prestere slik han gjør det. Opptrekket vi gjorde var meget bra, alle gutta gjorde det de skulle. Men i finalen fikk han mekaniske problemer som kostet han seieren. Det var synd, sier sportsdirektør Dirk Reuling.

– Det var en egentlig en perfekt spurt. Jeg åpnet spurten på riktig tidspunkt, timingen var perfekt. Derfor er det synd når sykkelen ikke fungerer. Men det kommer flere etapper. Jeg følte meg bra hele etappen i dag, jeg følte meg bedre og bedre i Tour de France. Det var en positiv opplevelse å være der og få testet meg mot de beste. Jeg skal vinne snart.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!