Eggen: - Fotballess kommer hjem

Enorme pengebeløp flyter fritt i europeisk fotball, og i de største klubbene ligger lønnsbudsjettet i 100 millioner-kroners-klassen. Men om ikke lenge vil utenlandske proffklubber møte seg selv i døra, skal man tro RBK-trener Nils Arne Eggen.

Suksesstreneren har sterke meninger hva angår penger i fotballen, noe som også gjenspeiler seg i Rosenborg. På tross av stor suksess såvel ute i Europa som hjemme i eliteserien, tilhører Rosenborg-spillerne på ingen måte noen lønnsadel. Ifølge Eggen, er det ingen i RBK-stallen som overgår en grunnlønn på 500 000 kroner årlig.

- Ingen er tjent med at spillernes lønninger ligger på et så høyt nivå som de gjør i utlandet i dag. Det er helt «høl i hue» at unge spillere, for eksempel i England, skal tjene en livslønning hver uke, sier Nils Arne Eggen til NTB.

I kjent stil

Sportskonferansen i Oslo i dag samlet drøyt 100 mennesker fra hele idretts-Norge. Nils Arne Eggen var selvsagt hovedattraksjonen, og han holdt et meget engasjert foredrag om Rosenborgs vei til suksess. I kjent stil varierte temaene fra fugl til fisk, men mest av alt var penger tema.

Men Eggen ville ikke være med på at mye penger er et alfa-omega for å nå toppen i norsk fotball.

- Pengene kommer som en følge av prestasjonene. Jeg har ingen tro på at fotballklubber i særlig stor grad kan kjøpe seg til suksess, sa 56-åringen fra Orkdal.

I europeisk sammenheng tror han at den enorme pengegaloppen vil avta etter hvert. Og da vil også Rosenborg henge seg på i kampen om de beste spillerne.

- Det er bare et tidsspørsmål før norske klubber begynner å hente tilbake spillere fra utlandet. Vi lider under de tapene vi har måttet tåle til nå. Det vises ikke minst i Rosenborgs enestående posisjon i fotball-Norge, hevdet han.

Stort gap

Rent konkret ville ikke Eggen gå inn på Rosenborgs planer om å hente hjem norske proffer. Fra før av har Jahn Ivar «Mini» Jakobsen og Erland Johnsen forlatt livet som proffer i utlandet, til RBKs fordel. På den annen side er ingen andre norske klubber blitt så tappet for spillere som trønderklubben. For tiden står også Harald Martin Brattbakk og Erik Hoftun på trappene til en mulig proffkarriere i utlandet.

- Vi trenger sårt de beste nordmennene i norske klubber, men ennå er gapet mellom lønningene altfor stort i forhold til utenlandske proffklubber. Likevel vil vi ikke legge hindringer i veien for spillernes ønsker, selv om vi vil gjøre alt som står i vår makt for å motarbeide den tendensen framover. Jeg tror med tiden at vi vil lykkes, mener Nils Arne Eggen.

Rosenborg-trener Nils Arne Eggen engasjerte og lot seg engasjere under sportskonferansen i Oslo i dag.