Eggen: - Jeg burde vært RBK-trener den dag i dag

Var klar for langtidskontrakt i 2010.

RINGREV: Nils Arne Eggen (72) har de siste åra ledet Orkla i tredjedivisjon. Han mener han fint hadde klart seg som Rosenborgs hovedtrener. Foto: Lars Eivind Bones
RINGREV: Nils Arne Eggen (72) har de siste åra ledet Orkla i tredjedivisjon. Han mener han fint hadde klart seg som Rosenborgs hovedtrener. Foto: Lars Eivind BonesVis mer


(Dagbladet:) I boka «I skyggen av Eggen» forklarer forfatter og Adresseavisen-journalist Birger Løfaldli hvorfor Rosenborg ikke har lykkes med å videreføre arven etter Nils Arne Eggen (72). Klubben tok 13 av 15 mulige seriegull i den lengste Eggen-æraen (1988-2002). I 1997 spilte de kvartfinale i Champions League, og i en årrekke var Rosenborg et lokomotiv resten av de norske lagene bare så vidt skimtet dampen fra.

Kontrasten til 2014 er stor: Rosenborg har ti serierunder igjen av en sesong som blir deres fjerde strake uten et eneste trofé. I år blir det tøft nok å ta medalje, og faktum er at bare tre lag har sluppet inn flere seriemål i 2014.

- Hvordan vil du oppsummere klubbens prestasjoner siden årtusenskiftet?

- Det har vært litt opp og ned, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

- Nå skal man huske at klubben har tatt flere seriemesterskap på 2000-tallet enn alle de andre til sammen (åtte mot sju hvis vi tar med 2014, journ.anm.). Det har lett for å bli sånn at man alltid sammenlikner med gamle dager. Og vi ble jo også seriemester i 2010, sier Eggen til Dagbladet, og henviser dermed til et år som vies stor oppmerksomhet i Løfaldlis bok.

Fikk 17 kamper i 2010 Underveis i 2010-sesongen gikk Erik Hamrén av for å vie seg fullt og helt til jobben som svensk landslagssjef. Han hadde da vunnet et suverent seriegull året før, og ga fra seg et lag som sto uten tap i 2010 - men som befant seg tre poeng bak Tromsø i tippeligatoppen etter 13 serieomganger.

Dermed ble det 17 tippeligakamper for Vikar-Eggen. Altfor få, synes han selv.

- Jeg overtok i mai 2010. Men jeg synes det er veldig rart at jeg ikke skulle få lov til å bygge et lag fra det øyeblikket de visste at Erik Hamrén skulle gå. Det skjedde høsten 2009, og jeg syntes det var rart at han skulle klare å håndtere to jobber. Jeg brukte mye tid med kona mi, for på den tida var Karin i live, og hun støttet meg i at jeg burde gå for Rosenborg-jobben igjen, sier Eggen.

I stedet opplevde han at ikke alle var like interessert i å få ham inn på Lerkendal igjen:

- Litt spøkefullt sier jeg at jeg regnet med å bli mottatt med rød løper da jeg meldte meg interessert. Men det var sterke motsetninger, og det ble klart at jeg ikke kunne ta over, siden Hamrén skulle fortsette med to jobber. Jeg var uenig i den løsningen, og det har ingenting med Hamrén å gjøre, altså, sier Eggen, og legger til med latter i stemmen:

- Han var en ung mann, og trengte vel den doble inntekten.

Bestemte seg i 2010 I mai 2010 ble det likevel klart at Eggen skulle få en gjeninntreden i Rosenborg. Som vikartrener ut sesongen. Resultatmessig gikk det strålende: Eggen ledet klubben til et nytt seriegull, uten å tape en eneste kamp. I tillegg ble det Europa League-høst på Lerkendal.

Da vikariatet var over entret Jan Jönsson trenerkontoret i Trondheim. Også da ønsket Eggen å beholde jobben. Det var uaktuelt. Eller som sportslig leder Erik Hoftun sa til Dagbladet da Eggens navn igjen ble tatt inn i trenerdiskusjonen i 2012:

- Folk må forstå at Nils Arne Eggen ikke blir RBK-trener igjen. Vi skal ikke tilbake til 1990. Den tida er over. Det valget tok vi i 2010, og det står vi fortsatt for. Det var en fantastisk tid da han var trener. Men vi ønsker å tenke mer langsiktig nå. Nils Arne er blitt en del år eldre enn det han var. Husk at han ikke var fotballtrener mellom 2002 og 2010. Nå er vi i 2012, og fotballen har utviklet seg. Han blir ikke å se som hovedansvarlig på treningsfeltet på Lerkendal igjen, fastslo Hoftun.

I boka «I skyggen av Eggen» sier Hoftun dette:

«Nils Arne Eggen ville gjøre ting på samme måte som ti år tidligere. Å bryte med det opplegget vi hadde hatt, taklet ikke spillergruppa veldig bra. Nils Arne var ikke spesielt opptatt av kosthold og fysisk trening.»

Det fnyser Eggen av:

- De må få lov til å mene sånt, men jeg er totalt uenig med dem. Jeg er cand.idrett, jeg. Jeg har idrett som hovedfag, og jeg bruker å si at jeg kan idrett. Så den argumentasjonen faller på sin urimelighet. Og det kan hende noen må passe seg slik at de ikke blir best i eting, oppvarming og uttøying.

- Burde hatt jobben i dag Før jul i 2012 var det Jan Jönssons tur til å bli erklært uønsket på Brakka.

- Da hadde du og styreleder Ivar Koteng en samtale hvor ditt kandidatur var tema. Koteng hevder du da erklærte deg uaktuell til å bli Jönssons etterfølger. Hva kan du selv si nå?

- Den samtalen var veldig kort. Saken er denne: Hadde det vært et allment sterkt ønske i Rosenborg om at jeg skulle få jobben, skulle jeg vurdert det. Men jeg visste, og det sier jeg i boka også, at mange ikke ville det, sier Eggen.

72-åringen mener han burde ha vært Rosenborgs hovedtrener siden den dagen Erik Hamrén ble klar for Sverige, og helt fram til i dag.

- Selvfølgelig. Jeg ble riktignok dårlig sist jul, men det reparerer vi, sier Eggen, som står i donorkø i Trondheim i påvente av å få transplantert inn en frisk nyre.

I mellomtida får han dialyse, en behandling han seinest var gjennom onsdag formiddag.

- Men jeg mener at min måte å trene laget på fortsatt holder vann. Det var derfor jeg stilte meg til rådighet i 2010, slik jeg gjorde mange ganger. Du vet, jeg ble jo hovedtrener første gang i 1971, sier Eggen.

Bærer ikke nag - I boka ytres det at du hadde Rosenborg-gjerningen så mye i ditt eget hode at da du forsvant i 2002, var ingen prinsipper nedtegnet?

- Det skjønner jeg ikke. Jeg hadde til og med skrevet en bok («Godfoten»). De må da kunne lese! sier Eggen.

- Hva tenker du om den nye boka?

- Jeg har ikke fått lest den, men jeg har jo hørt litt om den nå, da. Og det er halvannet år siden han gjorde arbeidet, så jeg har nesten glemt mye av det jeg sa til ham. Men jeg har mine oppfatninger, og jeg bærer ikke nag til noen RBK-ere. At det er uenighet er helt i orden for meg, sier Eggen videre.

- Det viktigste for en trener er at det er samsvar mellom den filosofien en klubb har, og den en trener har. Du må kunne utvikle deg, det gjorde vi i åra fra 1988 til 2002, men du må ha grunnfilosofien i bunn.

- Hva er den største feilen Rosenborg har gjort siden årtusenskiftet?

- Det klarer jeg ikke å utdype presist nok her og nå. Jeg trenger litt mer tid, for det er mange faktorer som spiller inn. Det kan jo også tenkes at motstanderne er blitt bedre, sier trenerveteranen.

- Hvordan vi ville vært med meg som hovedtrener, er vrient å si noe om.

- Rosenborg har hatt en uttalt filosofi om å gå tilbake til røttene. Har det vært feilslått?

- Nei, nei. Det er det jeg tror Kåre (Ingebrigtsen) er i gang med. Så får vi se.

- Er Erik Hoftun rett mann til å lede Rosenborgs sportslige satsing i åra som kommer?

- Det vil jeg ikke uttale meg om. Det må jeg ta med Erik og Rosenborg. Jeg er ikke uvenner med ham, jeg. Men vi er ikke enig i alt.