Eggen: - Jeg syntes synd på Martin Ødegaard

Kaller Høgmo klok, men forsto likevel lite av valgene.

UBEKVEM: Nils Arne Eggen synes Martin Ødergaard så ubekvem ut mot Ungarn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UBEKVEM: Nils Arne Eggen synes Martin Ødergaard så ubekvem ut mot Ungarn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Sjelden har en landslagstrener høstet så mye kritikk for sine taktiske disponeringer som Per-Mathias Høgmo etter gårsdagens skuffelse i Ungarn.

Trenerlegenden Nils Arne Eggen bryr seg ikke så mye om hva de såkalte fotballekspertene - som Eggen kaller dem - mener om Høgmos valg.

Men når Dagbladet forteller at den andre av de to store trenerne i Norge, Egil «Drillo» Olsen, har ytret sine meninger, letter Eggen på sløret.

- Jeg er ikke så uenig i det Egil sier. Vi er stort sett ganske enige, forteller Eggen til Dagbladet.

I går uttalte Drillo at Norges prestasjon i 1. omgang var ynkelig og at han var dypt uenig i Høgmos laguttak.

VIL IKKE SYNSE: Nils Arne Eggen ønsker å være forsiktig med å kritisere en trenerkollega, men er likevel tydelig på hva han synes Per-Mathias Høgmo gjorde galt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL IKKE SYNSE: Nils Arne Eggen ønsker å være forsiktig med å kritisere en trenerkollega, men er likevel tydelig på hva han synes Per-Mathias Høgmo gjorde galt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Resultatet skyldes blant annet et uheldig laguttak. Vi har møtt et meget overkommelig Ungarn som et godt norsk landslag burde slått klart over to kamper, sa Drillo til TV 2 etter gårsdagens kamp.

Overrasket Eggen er tydelig på at han ikke er glad i å kritisere en trenerkollega og at han karakteriserer Høgmo som en klok herremann. Men når det gjelder de taktiske disponeringene, stiller også Rosenborg-legenden seg uforstående.

- Laguttaket overrasket selv meg. Jeg er sikker på at Per-Mathias hadde en god plan, men det fungerte ikke. Det er lov å mislykkes, det har vi alle gjort, men jeg synes det var merkelig, forteller Eggen.

- Hvorfor brukte han spillere i roller hvor de ikke har spilt før? Jeg hadde selv Markus Henriksen i 2010, hvor han var meget god som indreløper. Markus er kjempegod når han kommer bakfra. Men han er ingen spiss. Han må jo spille der han øver hver dag på å spille.

- Syntes synd på Ødegaard Eggen drar samme konklusjon om stortalentet Martin Ødegaard.

- Martin er et kjempetalent med veldig gode ferdigheter. Men i går syntes jeg synd på Martin. Han så ubekvem ut i den rollen. Han burde fått øvd seg mer, mener 74-åringen.

- Martin spiller tross alt på et rekrutteringslag. Han spiller på et nivå som er langt unna Tippeligaen. Da er det vanskelig å hevde seg på landslaget.

I kjent stil formidler Eggen sitt velkjente pensum.

- Jeg har vært mange dager i Spania nå, og de har nok av talenter. Hvorfor skal de få våre også? Vi må beholde dem i Norge og utvikle dem. Det er bedre det enn å spille på et rekrutteringslag i Madrid, mener han.

- Kan godt være ekspert Som Rosenborg-trener var samhandlig og kontinuitet nøkkelord. Derfor var Høgmos beslutning om å bytte fire spillere fra hjemme- til bortekampen mot Ungarn, uforenlig med hans filosofi.

- Jeg var skeptisk da Per-Mathias gamblet. Vi vant cornerstatistikken tross alt 16-0 i hjemmekampen, noe som indikerer et markant overtak, sier Eggen og hinter til at Høgmo gjorde for mange endringer i laget.

- Ja, det kan du vel lese mellom linjene. Fotball handler ikke om individer, men hvordan de fungerer sammen som et lag. Det handler om samhandling.

Eggen forteller humoristisk at han gjerne kan holde et kurs for Dagbladet, før han sender et nytt stikk til de norske fotballekspertene.

- Jeg kan godt tenke meg å være ekspert jeg, helt uten ansvar. Da man man mene noe før kampen og så endre mening underveis. For det er jo det de ofte gjør, sier trønderen og ler.