Eggen: - Redde for å dumme oss ut

TRONDHEIM (Dagbladet): - En arbeidsleder for en gjeng som Rosenborg må ha en positiv indre drivkraft. Jeg merker at det blir tyngre og tyngre. Og derfor jobber jeg med meg sjøl for å være så gjennomgripende positiv jeg bare kan. Skal du lykkes, må du ha en god følelse inni deg, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Men Rosenborg-treneren har ingen god følelse før kveldens kamp mot Dinamo Kiev. Han kjemper for å være blid, men er egentlig bare det han ser ut som - veldig sliten.

For utenlandske oppkjøp, agenter som stapper svære årslønner i lomma hver gang en av spillerne forsvinner, stadig større handikap i forhold til dem man konkurrerer mot, sjuke spillere og enda sjukere forventninger har satt sitt preg på RBK-treneren.

For å si det som det er: Det måtte komme.

- Sliten? Neeei, men når man blir usikker på egne prestasjoner så blir man ... assa, på en måte redd for å dumme seg ut, sier Eggen oppriktig.

- Jeg er usikker på hvordan alt styret rundt John (Carew) virker på gutten sjøl og på resten av laget. For det er den kollektive motivasjonen som har brakt oss dit vi er.

Og ikke minst og veldig RBK-viktig:

- Når den blir brutt forsvinner man ikke bare sjøl (Carew), men man tar bort motivasjonen fra resten av laget.

Entusiasmen er borte

På RBK-brakka i går virket det som om to strake mesterligatap, skader, sjukdom og det massive koket rundt John Carew har tappet huset for alt blod. Dagen før enda en kamp Champions League - som med hell, lykke og ferdigheter fra kjelleren kan vise seg å bli meget viktig for framtida - var det ikke filla av fotballentusiasme innafor de fire veggene. Og ikke var det folk der heller - i hvert fall ikke i nærheten av normalt frammøte.

Og:

Når ble en TV-sendt stortingsdebatt - som bare var prat og Regjerings-avgjort allerede til frokost - viktigere enn Rosenborg mot gud veit hvem?

På Brakka?

En gammel røst sa plutselig over kaffekoppen:

- Det er jo litt rart da, at det bare er Iran og Norge som har en prest til statsminister!! Før han helt plutselig tømte seg for hvordan demokratiet og den politiske prosessen bør fungere i et bystyre!!! Og der satt jeg - som gjennom mange år har opplevd RBK-brakka som fotballstedet med gjennomtrekk og svære barter før en viktig Rosenborg-kamp. Og trodde jeg hadde gått feil.

- Er vi motløse, så har det kanskje noe med været å gjøre, sier Nils Arne Eggen. - Og så har vi jo tapt to kamper på rad i Champions League. Og på toppen av det har de spillerne som normalt sørger for å dra i gang treningene vært utafor og sjuke. Jeg merker at vi mangler spruten.

En håpløs kamp

Den offisielle dagen-før-dagen-pressekonferansen - som alltid er en Eggen-arena med TV-opptredener verdig en hel bukett Montreux-roser - var også middels. Og veldig spillerflukt-alvorlig. Sjøl for Nils Arne Eggen er det ikke bare å skru på en knapp.

- Det blir Don Quijote om igjen, sier den slitne. - Vi kjemper en fiktiv kamp. For sjøl om jeg er født optimist, så ser jeg at det blir problematisk framover. Vi har ingen mulighet til å overleve når alle de beste spillerne våre drar.

- Du er nede?

- Jeg har ikke gitt opp, langt derifra - jeg peker bare på vanskeligheter. Og det ansvaret jeg føler for Rosenborg og norsk fotball blir bare større og større. Men jeg har ingen eksklusiv rett til å hoppe av sjøl om det koster mer krefter og man må jobbe hardere med seg sjøl.

Må ha trua

Men:

- Skal man være trener på dette nivået, må det det være mulig å tro på det man holder på med.

- Føles det vanskelig - nå?

- Det er synd hvis alle vil reise. Men jeg finner meg ikke i muslimsk knefall for kapitalen. Og kom ikke her med Romatraktaten eller EU-vedtak i Brussel. Det er bare politiske beslutninger som kan omgjøres.

- Hvilket betyr?

- At jeg mener det ikke bør være mer enn tre utlendinger i noen klubb. En organisasjon som UEFA må jo ha lov til å ha sitt eget regelverk. Per i dag er Rosenborg blant de 16 beste lagene i Europa, men å komme igjen blir stadig vanskeligere på grunn av spillerflukten.

Og:

- Det føles veldig tungt å prøve igjen når du har gjort det så mange ganger før, sier Nils Arne Eggen.